Sistem ile uçaklarda; cep telefonu ile sesli görüşme, kısa mesaj ve GPRS kulanı hizmeti uçuş güvenliğini etkilemeyecek şekilde verilebilecek.
Genel Müdür İsmail Demir, Atatürk Havalimanı'nda; HABOM Projesi'ndeki son durum, Esenboğa'da yeni kurulacak hangar ve uçaklarda cep telefonuyla konuşmaya imkan veren sistem hakkında bilgi verdi. Dünyada, uçaklarda cep telefonu kullanımını sağlayan sistem üzerinde Aeromobile ve Onair adlı iki firmanın bulunduğuna işaret eden Demir, ''Biz de sistemi Türkiye'de kullanılır hale getirmek için Aeromobile ile ortak çalışıyoruz. Sistemin bir adet A340-300 uçağında bir yıl süre ile deneme amaçlı kullanımı için çalışıyoruz. Kurulum maliyeti 150 bin dolar olan sistemin entegrasyonu için 2008 yılı üçüncü çeyreğini hedefliyoruz. Ancak uçaklara cep telefonu konacak ya da konmayacak diye bir deklarasyonda da bulunmuyoruz. Amacımız, isteyen herhangi bir havayolu şirketine 'Evet biz sizin uçaklarınıza cep telefonu sistemi koyabiliriz' diyecek hale gelmektir'' dedi.
İsmail Demir, Türkiye'de hizmet veren üç GSM operatörünün sistem hakkında kendilerden bilgi aldığına dikkat çekerek,''Benim tahminim, sistemi yaza hazır hale getireceğiz. Cep telefonu ile konuşmak için uçağın kendisi bir baz istasyonu gibi çalışacak. İstasyonun uydu ile bağlantısı sağlanacak. Biz işi bu noktaya kadar yapacağız. Daha sonra da ilgili GSM operatörü yolculara kendi hizmetini sunacak'' izahını yaptı. Uçaklarda cep telefonuyla konuşma çalışmasını sadece THY uçaklarında kurulmak üzere yapmadıklarına da dikkat çeken Demir, ilk müşterilerinin başka bir havayolu şirketi de olabileceğini söyledi.
-''ESENBOÐA'YA HANGAR KURACAÐIZ''-
THY Teknik Genel Müdürü İsmail Demir, Atatürk Havalimanı'ndaki teknik bakım ve onarım hangarlarında şu anda yılda 70 kadar uçağın bakım ve onarımını yaptıklarını söyledi. Yaklaşık 200 milyon dolarlık HABOM Projesi için ilk kazmanın mayıs ayında vurulacağını belirten Demir, Esenboğa Havalimanı'na da 10 milyon dolar yatırımla yeni bir hangar kuracaklarını kaydetti. Demir, ''Yeni tesisler devreye girdiğinde dünyada uçaklara teknik bakım yapan ilk beş şirket arasına girmiş olacağız. 10 yıl sonra da yılda en iyimser tahminle 550 uçağın bakım, onarım ve modifikasyonunu yapacak durumda olacağız. Sabiha Gökçen'deki merkezimizde 3 geniş gövdeli uçak hangarı ve 9 dar gövdeli uçak hangarı planladık. Esenboga'daki hangarı da iki uçaklık olarak düşündük'' şeklinde sözlerini tamamladı.
Cihan
Yorum