Cep telefonundan aradıkları vatandaşlara kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtıp bazı suçlamalarda bulunduktan sonra kontör talep eden kişilere yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına son 2 ayda yaklaşık 300 başvuru yapıldı.
AA muhabirinin başsavcılık yetkililerinden aldığı bilgiye göre, son dönemlerde bazı kişilerin, cep telefonundan aradıkları vatandaşlara kendisini ''polis'', ''savcı'', ''hakim'' ve ''asker'' ya da diğer kamu kurumlarının personeli gibi tanıtarak çeşitli suçlamalar yöneltip kontör talebinde bulunduğu ortaya çıktı.
Aradıkları vatandaşları tehdit ederek ya da korkutarak kontör isteyen bu kişilere ilişkin son 2 ayda yaklaşık 300 şikayet başvurusu yapıldı.
Vatandaşların genellikle bu tür kişilerin isteğini yerine getirerek, şüphelilere kontör gönderdiğini ifade eden başsavcılık yetkilileri, hiçbir kamu görevlisinin insanları cep telefonundan arayarak kontör istemesinin mümkün olmadığına dikkati çektiler.
Yetkililer, benzer taleplerle arayan şüphelilerin isteklerinin kesinlikle yerine getirilmemesini ve bu konuda dikkatli olunmasını isteyerek, durumun güvenlik kuvvetleri ya da kendilerine bildirilmesini talep ettiler.
DİÐER ÜLKELERDE ALINAN ÖNLEMLER
Benzer suçlara ilişkin yürütülen soruşturmalar kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğünce savcılığa gönderilen bir yazıda, böyle yöntemlerle gerçekleştirilen ''dolandırıcılık'' olaylarının arttığına dikkat çekildi.
Dolandırıcıların, GSM şirketlerinin ''aranmaları halinde kontör kazanma'' yönündeki kampanyalarından da faydalanarak yüklettikleri kontörleri, çeşitli telefon bayilerine yaklaşık 4-5 YTL'ye transfer ederek paraya çevirdikleri belirtilen yazıda, bayilerin de kontör satın almak için gelen insanlara normalde 13-14 YTL olan 100 kontörü 8-9 YTL'ye sattıklarının belirlendiği kaydedildi.
''Binlerce cep telefonu kullanıcısının benzer yöntemlerle dolandırıldığının tespit edildiği'' vurgulanan yazıda, ''Suudi Arabistan ve Suriye vatandaşlarının da bu şekilde dolandırılması nedeniyle bir süre önce ilgili yabancı GSM şebekelerinin bu şekilde aramaların kısıtlanması yoluna gittiği ve kötü niyetli insanların bu sefer de ülkemiz vatandaşlarını dolandırmaya başladıkları anlaşılmıştır'' denildi.
Bu tür suçların artması üzerine, olabilecek diğer suçların önlenmesi için tüm il emniyet müdürlüklerinin uyarıldığı, tespiti yapılan abone bilgileri incelendiğinde tüm hatların Şanlıurfa'nın Akçakale, Harran ve Merkez ilçelerinde bulundukları belirtilen emniyet yazısında, konuyla ilgili araştırma yapmak için İstanbul polisinin geçen yıl bölgeye gittiği bildirildi.
YURT DIŞIYLA GÖRÜŞÜLMÜŞ GİBİ FATURALAR GELİYOR
Yazıda, son dönemlerde yeni bir suç türü olarak ortaya çıkan benzer olaylara yönelik İstanbul polisinin yaptığı çalışmalarda, şebekenin cep telefonundan aradıkları mağdurları çeşitli bahaneler ile gereksiz yere hatta tuttukları ve konferans görüşmelere aldıkları belirtildi.
Suriye sınırında da bu suçu işleyen kişilerin, bu bölgede, GSM şebeke seçimi yaparken manuel (elle) olarak, Suriye'de faaliyet gösteren GSM operatörlerinin baz istasyonlarını kullandıklarına dikkat çekilen yazıda, bu yöntemle dolandırılan kişinin, Türkiye'deki operatörleri aradığını sandığı ancak yurt dışı görüşme yapıyormuş gibi yüklü miktarda fatura ödediği vurgulandı.
ŞİKAYETÇİLERİN ANLATIMLARI
Benzer yöntemle dolandırıldığı için savcılığa başvuran vatandaşlardan biri, şikayet dilekçesinde olayı şöyle anlattı:
''Ankara Polatlı Asayiş Şube Müdürlüğünden aradıklarını söyleyen 2 kişi, 'benim telefonumdan bir albayın eşinin arandığını ve terör örgütü adına tehdit ve hakaretlerde bulunulduğunu belirterek, bu konuda şu anda bir operasyonun yapıldığını' söyledi. Arada telsiz sesleri geliyordu. Ben şoka girdim. Annem ve babam da şahıslarla görüştü. Bir yanlışlık olduğunu ifade etmeye çalıştık. Bunun mazeret olmadığını söyleyerek, verdikleri talimatı yerine getirmemizi söylediler. Hemen dışarı çıkmamızı, bir taksiye binmemezi ve bir mağazaya gitmemizi söylediler. Ailece mağazaya gittik. Telefonu kapattırmadılar. Mağazadan kredi kartını kullanarak onların verdikleri numaralara bin 830 YTL tutarında kontör gönderdik. Daha sonra telefonu kapattık. Beşiktaş İlçe Emniyet
Müdürlüğüne bağlı Arnavutköy Polis Merkezi'ne gittiğimizde dolandırıldığımızı öğrendik.''
Şüphelilerce aranan ve ''albayın eşine küfürlü mesajlar çekmişsiniz bunun cezası çok ağırdır'' denilerek suçlanan bir kadın da şikayet dilekçesinde, söz konusu kişilerin talebi üzerine otobüsle evine 10 dakikalık mesafedeki bir benzin istasyonuna giderek aldığı kontör kartının seri numaralarını telefondaki kişiye bildirdiğini anlattı.
2,5 SAAT TELEFONU KAPATTIRMAMIŞLAR
Tekrar kontör istenmesi üzerine şüphelenerek parasının kalmadığını ve en yakın emniyet birimine gideceğini söylemesi üzerine telefondaki kişinin ''sinirlenmeyin hanımefendi, suçluyu bulacağız, gerekirse biz kontör alarak çözeceğiz olayı'' dediklerini belirten şikayetçi kadın, bu sırada bir emniyet birimine giderek telefondaki kişiyi polislerle görüştürmek istediğinde telefonun kapandığını anlattı.
Şikayetçi, tüm bu olaylar sırasında yaklaşık 2,5 saat kadar telefonunu açık tutmasının sağlandığını sözlerine ekledi.
Bir başka şikayetçi ise ''Albayın eşine taciz mesajı atmışsınız'' denilerek arayan kişilere 414 YTL tutarında cep telefonu kontörünün seri numaralarını verdiği kaydetti.
AA
Yorum