ÜZERİNDE kameralarla pencereye konan güvercinler ve yarasalara bilimkurgu filmlerinden aşinayız. Ancak görünüşe bakılırsa artık onlar hayatımızın parçası olmak için gün sayıyor. New Scientist dergisindeki habere göre geleceğin casusları arasında, sinekler, böcekler, kuşlar hatta fareler var. Dergi bunu Amerikan Ordusu Araştırma Bürosu’nun yatırım yaptığı teknolojiden yola çıkarak yazdı.
ANINDA SESLİ GÖRÜNTÜ
Amerikan Ordusu Araştırma Bürosu uzaktan kumandayla yönlendirebilecekleri fareler ve küçük kameralara yatırım yaptığını duyurdu. Farelerin beyinlerine yerleştirilen elektron impantlar ile istenilen bölgeye gitmesi sağlanırken, kameralar da sesleri ve görüntüleri büroya aktaracak. Dergi bilimin güve ve sineklerin üzerinde taşıyacakları kadar hafif kameraları çoktan tasarladığını iddia etti. New Scientist Dergisi ‘Gelecek yıllarda açık pencerenizden içeri giren sineğe dikkatlice bakın, ona göre konuşun. Yoksa biri az sonra kapınızı çalacak’ yazdı.
Aklından bile geçirme
ARTIK karşınızdakinin ne düşündüğünü anlamak güç olmayacak. Amerikalı bilim adamlarının düşünceyi okuyan cihaz üzerinde çalıştığını duyurdu. Berkeley’deki California Üniversitesi’nde görevli bilim adamlarının üzerinde çalıştığı sistem sayesinde, insanların rüyalarında, hafızalarında ve düşüncelerinde yer alan görsel unsurlar, ekrana yansıtılabilecek.
MRI tarama cihazlarında, beyinde herhangi bir aktivite tespit edillirse siyah beyaz fotoğraflar üzerinde belli oluyor. Beynin odaklandığı nokta, binde 8 doğru tahmin edilebiliyor. Cihaz 30 yıl içinde piyasaya çıkabilir.
Star gazetesi
Yorum