Cheney'in çantasında İran'a füze var
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Türkiye’yi de kapsayan Ortadoğu gezisine 16 Mart’ta başlıyor. Cheney görüşmelerde Ankara’dan hem İran’a operasyon hem de İran’a karşı kurulacak füze kalkanı projesi için destek isteyecek.
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, 16 Mart’ta başlayacak Ortadoğu gezisinin Ankara ayağında Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt’la görüşecek. Cheney’nin Ankara’yı kapsayan bölge ziyaretine çantasındaki kabarık İran dosyası ile çıkacağı tahmin ediliyor.
DURUM ÇOK CİDDİ
İran’ı nükleer programından vazgeçiremeyen ve Irak’taki direnişçilere silah, eğitim ve maddi yardım sağlamakla suçlayan Washington yönetimi bu konuda Ankara’dan tam destek isteyecek. Cheney’nin mesajı çok net olacak: “İran, çok ciddi bir tehdittir. Bizi bu konuda destekleyin.”
ABD’nin İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırı hazırlığının son aşamasına gelindiği ve destek talebi içinde üslerin kullandırılması ve lojistik destek sağlanmasının da bulunduğu konuşuluyor.
Cheney, Ankara’da Türkiye’nin ABD’nin “Nükleer Füze Kalkanı Projesi”ne dahil etmek istenmesini de gündeme getirecek.
Washington, bu yöndeki çabalarını Mart 2007’de Türkiye’yi ziyaret eden ABD’nin NATO Daimi Büyükelçisi Victoria Nuland aracılığıyla iletti. Ancak, Türkiye’nin doğrudan hedef haline gelmesinden çekinen Ankara teklife temkinli yaklaşıyor. ABD’nin üzerinde çalıştığı füze kalkanı, İran ve Kuzey Kore’den gelecek muhtemel balistik füzelerin, Atlantik Okyanusu’nu geçmeden vurulmasını hedefliyor.
GATES ANLATTI
ABD’nin Türkiye’ye füze sistemi yerleştirme isteğini, Pentagon sözcüsü Geoff Morrel de doğruladı. Morrel, açıklamasında şöyle dedi: “ABD Savunma Bakanı Gates, füze savunma sistemi sadece Türk askeri kanadıyla değil Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile gündeme geldi”.
ABD İran ve benzeri ülkelerin potansiyel füze tehdidine karşı koyabilmek için Avrupa’da bir füze savunma sistemi oluşturmaya çalışıyor. Bu alanda daha önce yapılan görüşmelerde Polonya ve Çek Cumhuriyeti ile uzlaşmaya varılmıştı.
Bir Bush bir Cheney’den tehdit
Beyaz Saray, İran’ı bir yandan BM’nin sert yaptırım kararlarıyla köşeye sıkıştırmaya çalışırken, Tahran yönetimine sık sık tehditler savruluyor. ABD Başkanı George Bush ve Cheney’nin İran’a yönelik tehditleri:
15 Ocak 2007: Cheney, “İran, tehlikeli sularda balık tutmaya çalışıyor” diyerek, Tahran yönetimini, Şii milisleri desteklemekle suçladı.
24 Eylül 2007: Amerikan Newsweek dergisi, Cheney’nin İran’a karşı İsrail ile koordinasyon içinde hava saldırıları düzenlenmesi fikrinde olduğunu ileri sürdü.
19 Ekim 2007: Bush, “İran’ın nükleer silahlara sahip olmasını engellemeliyiz. Aksi takdirde 3. dünya savaşı patlak verir’ dedi.
23 Ekim 2007: Cheney, ABD ve müttefiklerinin, İran’ın nükleer silah sahibi olmasına izin vermeyeceğini açıkladı.
24 Şubat 2008 : Cheney, İran’a karşı askeri müdahale seçeneğini açık bırakarak, “Tüm seçenekler halen masada” dedi. Cheney, ABD’nin müttefikleriyle birlikte İran’ı nükleer silah programlarından vazgeçirmeye çalıştığını belirtti.
İran vurulsun diyen Türklerin sayısı arttı
BBC’nin yaptığı uluslararası kamuoyu yoklamasında, İran’ın nükleer programını durdurmak için askeri harekat yapılması veya yaptırım uygulanmasına verilen desteğin en hızlı arttığı ülke Türkiye oldu.
İran’a yaptırıma destek İsrail’de yüzde 62’den yüzde 71’e, Güney Kore’de yüzde 47’den yüzde 53’e, Türkiye’de yüzde 21’den yüzde 33’e çıktı.
Ankete katılan diğer ülkelerin genelinde ise, Tahran yönetimine karşı askeri harekat yapılması veya yaptırım uygulanmasına verilen desteğin azaldığı belirlendi.
Akşam
Yorum