OGS'den kaçak geçene ağır ceza...

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • TA2CCC
    Banned
    • 03-06-2004
    • 8304

    OGS'den kaçak geçene ağır ceza...




    Köprü ve otoyollardaki trafiği rahatlatan otomatik geçiş sistemi (OGS), 'uyanık' şoförler tarafından istismar ediliyor. Kaçak geçiş yapan bazı araç sahipleri, plakayı çamurla kapatıyor, kimileri de rakamları değiştiriyor. 3 YTL'den kaçan F.E., şimdi 7 yıl hapisle yargılanıyor.

    Ancak bunun cezası ağır. Para ödememek için plakasını gizleyenler, 7 yıl hapisle yargılanıyor. Bunun örneklerinden biri İstanbul Üsküdar'da yaşandı. Yeni aldığı motosikletiyle köprüden geçen Cem Susal, daha önce aynı plakayla 5 kez kaçak geçiş yapıldığını öğrendi. Polisle birlikte uzun bir araştırma yürüten Susal, sonunda plakasını kullanan kişiyi buldu. Motosikletin plakası '21 58' ile bitiyordu. F.E. isimli sürücü ise kendi motosikletinin '21 53' olan plakasını tahrif etmiş, 3'ü kalemle 8'e çevirmişti. Bu tespit edilince hakkında 'nitelikli dolandırıcılık'tan dava açıldı. 3 YTL'den kaçan F.E., şimdi 7 yıl hapisle yargılanıyor.

    İstanbul'da Boğaz Köprüsü'nde trafiği azaltmak için getirilen OGS, uyanık şoförlerin hedefi haline geldi. Köprüyü çift yönlü olarak kullanan araç sayısı günde ortalama 200 bin. Karayolları'nın verilerine göre, her gün ortalama 5 bin araç kaçak geçiş yapıyor. Daha sonra OGS ücreti, cezasıyla kendilerinden tahsil ediliyor. Ancak bazı uyanık şoförler para vermemek için farklı yollara başvuruyor. Kimi plakayı çamur ya da karla kapatıyor, kimi de üzerinde değişiklik yapıyor. Tespit edilemeyen bu değiştirilmiş ya da gizlenmiş plakalı araçlarla ilgili onlarca dosya, Boğaz Köprüsü'nün gişelerinin Anadolu yakasında olması nedeniyle yetkili Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderiliyor.

    OGS, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne bağlı olduğundan kaçak geçişler kamu kurumunu dolandırmak kapsamına giriyor. Bu suçtan gelen dosyalara, Ağır Ceza Mahkemesi savcıları bakıyor. Plaka tespit edilebildiğinde dava açılıyor. Bunun ilk örneklerinden biri de geçen yıl yaşandı. Eylül 2006'da yeni aldığı motosikletiyle ilk kez köprüden geçtiği sırada daha önce aynı plakayla 5 defa kaçak geçiş yapıldığını öğrenen Cem Susal, F.E. isimli vatandaşın kendi plakasıyla köprüden kaçak geçtiğini, bunun görüntülerini Karayolları'ndaki görevlinin kendisine gösterdiğini aktardı. Daha sonra Fatih Köprüsü'ndeki birime yönlendirildiğini orada da sorununun çözülmediğini belirtti. Yetkililer tarafından savcılığa yönlendirildiğini anlatan Cem Susal, "Adam arka arkaya 5 kez geçmiş, kaç kere geçeceği belli değil. Bir daha geçemeyeceğini bilsem hiç uğraşmayacaktım, kaçak geçişlerin cezasını ödeyip bırakacaktım. Ama yine de savcılığa dilekçe verdim." dedi. Bundan iki ay sonra Beylerbeyi Karakolu'ndan çağrıldığını ifade eden Susal, dedektiflerle inceleme yaptıklarını ve kaçak geçen vatandaşın "21 53" olan plakasındaki 3'ü, 8 yaptığını ve bunun kendi plakası olan '21 58' haline getirilmiş olduğunu tespit ettiklerini kaydetti. Susal, "Toplam 15 YTL para için bir kişinin 7 yıl hapisle yargılanmasına üzüldüm. Kaç kere geçeceğini bilmiyorum. 50 kere geçse ben ödeyeceğim. Aynı plaka gasp yapsa benim başıma dert açılacak. Yoksa şikâyetçi olmazdım, zaten ben 300 YTL ceza ödemişim." dedi. En son duruşmada şikâyetini de geri aldığını söyleyen mağdur vatandaş, olaydaki garipliği de şöyle anlattı: "Olayda kamu kurumu dolandırılmadı. Parayı ben ödedim tıkır tıkır. Asıl dolandırılan ben oldum. Kamu kurumunu dolandırmaktan dava açılmış. O zaman Karayolları benim paramı versin. Ben 1.000 YTL'ye yakın masraf yaptım, iş kaybım oldu. Benim Karayolları'na dava açmam gerekir."

    Her gün onlarca dosyanın iletildiği Ağır Ceza savcıları da durumdan memnun değil. Zaten iş yükü ağır olan Ağır Ceza savcılarının bir de 3 YTL'lik kaçak geçiş dosyalarıyla uğraşmak zorunda kalması, büyük bir sıkıntı oluşturuyor. Çoğu dosyanın tespit edilemediği için takipsizlikle sonuçlandığını bildiren savcılar, bu konuda yasada değişiklik yapılması gerektiğini bildiriyor. Türk Ceza Kanunu'nun 158. maddesinde, kamu kurumlarını dolandırmak suçuna iki yıldan yedi yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası düzenleniyor.

    Plaka tespit edilince yargı süreci başlıyor

    Köprü ve otoyollardan kaçak geçiş yapan araç sahiplerine geçiş ücretini ödemeleri için 3 günlük süre tanınıyor. Bu süre içinde parayı hesaba yatırmayanlara geçiş ücretinin 11 katına varan ceza uygulamasına gidilerek, 3 YTL'lik borç, 33 YTL'ye çıkabiliyor. Gişelerdeki kameraların tespit ettiği plakalar, otomatik olarak kontrol merkezindeki Karayolları görevlilerinin bilgisayarlarına işleniyor. Kaçak geçiş yapan araçların kayıtları belirli aralıklarla toplanıp Emniyet Genel Müdürlüğü'ne iletiliyor. Borcunu ödemeyen ruhsat sahiplerinin isimleri defterdarlıklar aracılığıyla vergi dairelerine asılıyor. Listelerin asılı kaldığı 1 ay içinde ödeme yapmayan sürücüler için bu kez Maliye Bakanlığı yetkililieri devreye giriyor.
    ( Haber 7 )
İşlem Yapılıyor