TMO’nun buğday ithalatı kararıyla ekmekte fiyat baskısının azalması beklenirken resmen açıklanmayan zam yapıldı. Yaklaşık 600 fırıncının kararıyla İstanbul’un 5 ilçesinde 300 gr ekmek 5 YKr zamla 80 YKr’den satılıyor.
Tahsin Akça'nın haberi...
TOPRAK Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ekmek fiyatları üzerindeki zam baskısını kırmak amacıyla ekmeklik buğday ithalatına karar vermesine rağmen en çok ekmeğin tüketildiği İstanbul’da ekmek fiyatlarına el altından ‘gayriresmi’ zam yapıldı bile. İstanbul Ticaret Odası’na bağlı yaklaşık 600 fırının resmi bir tarife açıklanmadan 300 gramlık ekmeği 75 YKr’den 80 YKr’ye çıkardı. Ancak Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nuna (TESK) bağlı İstanbul Fırıncılar Odası bünyesindeki fırınlar zam kararı almadığı için 80 YKr’lik yeni fiyat şu anda tüm semtlerde uygulanmıyor.
YÜZDE 40’I UYGULADI
ZAMLI ekmek fiyatlarının Anadolu yakasında Pendik başta olmak üzere Sultanbeyli, Samandıra ve Beykoz ilçelerinde uygulandığı, Avrupa yakasında da kısmi olarak Bahçelievler ve Şirinevler’in bazı semtlerinde 80 YKr’lik fiyatların görüldüğü öğrenildi. Ekmekte İTO’nun da resmi tarife belirleme yetkisi bulunuyor. Ancak resmi zam tarifesinin açıklanması halinde valilik ile belediyenin tepkisi göstermesinden çekinildiği için zamda ‘fiili durum’ yaratılmış görünüyor. İstanbul’daki bin 400 fırının yaklaşık 800’ünün kayıtlı olduğu TESK’e bağlı İstanbul Fırıncılar Odası’na kayıtlı fırıncılar ise zam için un fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini15 gün daha izleyecek.
DÜŞÜŞ BAŞLADI
TMO’nun ithalat haberinin duyulmasından sonra Trakya’dan gelen buğdaylık unun çuvalı 3 gün içinde 44-45 YTL’den 42 YTL’ye geriledi. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer zam yapmamak için fiyatın 38-40 YTL arasına gerilemesi gerektiğini ifade etti. Fırınlardan zam kararı alınması yönünde baskı geldiğini kaydeden Özer, ‘TMO’nun kararı piyasada hemen etkisini gösterdi. Un fiyatlarının düşmesini bekliyoruz. Fırınların fiyatların düşüşüne kadar bir süre idare edecek skoğu bulunuyor’ diye konuştu.
Sendika zammı kaçınılmaz görüyor
İSTANBUL Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Başkanı Muharrem Keçeli, un fiyatlarındaki yüzde 25 artış ve işçi ücretlerine Ocak 2008’den geçerli yapılan artışların, ekmek zammını kaçınılmaz hale getirdiğini söylemişti. Keçeli, bir çuval ekmeklik unun fiyatının 30-32 YTL’den 42-45 YTL’ye yükseldiğini belirterek ‘Fırıncı bu kadar değişen maliyetler karşısında ezilmekte ve her geçen gün şartlarını biraz daha zorlamaktadır. Ekmek fiyatlarının devamlı gündemde olması, halkın gözünde fırıncıyı, ‘sürekli zam peşinde koşan esnaf’ imajıyla baş başa bırakmıştır’ diye konuştu.
Star gazetesi
Yorum