Başbakanlık’ın hazırlattığı broşürde evli çiftler arasında cinsel ilişkiye zorlamak gibi fiziksel şiddetin yanı sıra ruhsal şiddete de değinildi. Eşini sık sık arayıp nerede olduğunu kontrol etmek de şiddet sayılıyor.
Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM), ‘eşler arasında ve ailede şiddet türlerini’ sıraladı. Kurumun bir süre önce bastırdığı ‘Göz Yumma Sessiz Kalma’ adlı broşürde, fiziksel şiddetin yanı sıra, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet konusunda da uyarılar yapıldı. Bunlar arasında ‘eşlerin birbirinin nerede olduğunu sürekli kontrol etmesi’ ile ‘banka kartını alıp bir daha vermemesi’ de yer alıyor. Yine, ‘maaşın ne kadar da az’, ‘komşunun karısı senden daha iyi yemek pişiriyor’ gibi sözler de şiddet kapsamında sayılıyor.
Broşürde, bu tür uygulamalardan birine maruz kalan kadın ya da erkeğin, 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun ile TCK’nın ilgili maddeleri çerçevesinde yargıya başvurabilecekleri bilgisi de verildi.
BUNLARI YAPMAYIN!
Fiziksel şiddet: Tokat atmak, dövmek, tekmelemek, tartaklamak, saçını çekmek, itmek, yumruklamak, kolunu kıvırmak, odaya-eve kilitlemek, bir yerini kırmak, silah-kesici-delici bir alet ya da kezzap gibi kimyasal bir madde ile yaralamak, yakmak, gerektiği halde tedavi olmasına engel olmak.
Sözlü-Duygusal-Psikolojik şiddet: Bağırmak, küfretmek, tehdit etmek, korkutmak, aşağılamak, alay etmek, başka kadınlarla-erkeklerle kıyaslamak, kendini geliştirmesine izin vermemek, eğitim hakkını engellemek, ailesi-akrabaları-komşularıyla görüşmesine izin vermemek, evden dışarıya çıkmasına izin vermemek, her an nerede olduğunu kontrol etmek, inançlarını-kökenini-işini-maaşını küçümsemek, başkalarının önünde sürekli sözünü kesmek.
Cinsel şiddet: Evli olduğu kişi bile olsa tecavüz yani istemediği yer ve zamanda cinsel ilişkiye zorlamak, istemediği şekilde cinsel ilişki kurmak, ensest ilişki, zorla evlendirme, çocuk doğurmaya ya da doğurmamaya zorlamak, kürtaja zorlamak, cinsel organlarına zarar vermek, cinsel içerikli tacizlerde bulunmak, kadınlığına-erkekliğine laf söylemek, namus gerekçesiyle öldürmek ya da öldürmeye zorlamak.
Ekonomik şiddet: Çalışmaya ya da çalışmamaya zorlamak, parasını veya banka kartını alıp geri vermemek, işe gitmesine izin vermemek, hiç para vermemek, şahsi mallarını-ziynet eşyalarını almak, ailenin parası ve tasarrufu için hiç fikrini sormamak, işten atılmasına yol açacak olaylar yaratmak.
Akşam