Deri koltuk için 800 kilogramlık inek gerekiyor!

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ali_ekber
    Member
    • 15-11-2004
    • 2525

    Deri koltuk için 800 kilogramlık inek gerekiyor!



    Deri koltuk için 800 kilogramlık inek gerekiyor!

    Eskiden sadece lüks otomobillerde deri koltuk görürdük. Ancak kullanım kolaylığı ve azalan maliyetler sayesinde deri koltuk artık lüks olmaktan çıktı. Günümüzde birçok tüketici, aracında deri döşemeyi tercih ediyor. Peki koltukların üretim aşamasında neler yaşanıyor? Dört metrekarelik 3 parça deriden, bir araçlık döşeme çıkıyor. Tek bir parça için ise 800 kilogramlık bir inek gerekiyor.

    ***

    Deri koltuğa 800 kiloluk inek gerekli!

    Deri döşeme için 3 hayvandan ortalama 12 metrekare deri kullanılıyor. Tek parçalık deri için hayvanın 800 kilogram olması gerekiyor.

    Otomobilde deri döşeme bir zamanlar lüks göstergesiydi. Pahalı modellerin vazgeçilmez aksesuvarı olarak görülüyordu. Bu anlayış günümüzde artık yavaş yavaş değişiyor. Kullanım kolaylığı, temizlemenin kolay olması gibi nedenler ve gelişen teknolojilerle fiyatların düşmesi deri döşeme kullanımını orta sınıf otomobillerde de yaygın hale getirdi. Spor otomobillerde görülen deri direksiyon kılıfları da buna dahil. Biz de daha kolay ulaşılabilen deri döşemelerin hikayesini sizlere aktarmak istedik. Bir otomobilde deri döşeme için ortalama 12 metrekare deri kullanılıyor. Bu deri üç hayvan sırtından elde ediliyor.Dericilik sektörü üyeleri bu derinin elde edilebileceği hayvanın 800 kilo civarında ağırlığa sahip olması gerektiğini ifade ediyor. Bu büyüklükte deri yurtdışından temin edilebiliyor. Zaten Türkiye'deki teknoloji bu ürün işlemek için yeterli değil.

    Buğu testinden geçirilsin
    Deri döşemede dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şunlar: Döşemede kullanılan derinin yumuşaklık, sürtünme, yırtılma ve buğu testlerinden geçmiş olması gerekli. Buna göre döşeme derisinin yumuşaklığının optimum seviyede olması ve sürtünme ile kolayca yıpranmaması önemli. Bunun dışında yırtılmaya karşı dayanıklılığı da şart. Buğu testi derinin geçmesi gerekli en önemli testlerin başında geliyor. Canlı deride yağ kalıntıları kalmışsa sıcak sonrasında havalandırma çalıştığında bu yağ parçacıkları cama yapışarak rahatsız edici bir buğulanmaya neden oluyor. Döşemede kullanılacak ham deri bu testi geçmişse kalite artıyor. Döşemeler üretildikten sonra koltuklara takılırken de dikkat edilmesi gereken noktalar var. Deri döşemeye talep çok arttığı için standart şekilde imal edilmiş ve kılıf şeklinde olan ürünler var. Koltuklar standart boyutlarda olmadığı için bir süre kullandıktan sonra sorun yaşanabiliyor. En sık şikayet edilen durum döşemedeki derinin bir süre sonra büzüşmesi ya da bir noktada toplanması. Bunun kötü bir görüntü oluşturmasının yanında döşemenin ömrünü de azalttığı belirtiliyor. Yapılması gereken döşeme yapılırken derinin iyice gerilmesi ve boşluk kalmayacak şekilde koltuğa geçirilmiş olması. Eğer derinin kalitesi iyiyse ve gerdirmesi tam olarak yapılmışsa büzüşmenin olmayacağı söyleniyor.
    Sinan Cem ŞAHİN
İşlem Yapılıyor