Bahar aylarıyla birlikte değişen hava koşulları çocuklarda hastalıklara davetiye çıkarıyor. Uzmalar, bu dönemde artan üst solunum yolu hastalıklardan çoçuklarınızın korunması için yapılması gerekenlere dikkat çekiyor.
VKV Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü Dr. Ayla Kamburoğlu Yüksel'in verdiği bilgilere göre, bahar aylarının gelmesi ile birlikte ısı ve nem değişiklikleri söz konusu olur. Bu dönemde en sık çeşitli virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonları görülür. Rhinovirüs, RSV, Influenza ve Adenovirüsler rastlanılan etkenlerden bazılarıdır. Bu virüsler genellikle burun akıntısı, hapşırık, öksürük, halsizlik, hafif ateş şeklinde belirtilerle seyreden üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. Psödokrup (yalancı difteri) diye adlandırılan klinik tabloya yol açarak, ses kısıklığı, kuru ve boğuk tarzda öksürüklere neden olabilen Parainfluenza tiplerine de rastlanabilir. Allerjik hastalıkların bir kısmı (saman nezlesi gibi) bahar aylarında artış gösterebilir.
Bu Önlemleri Alın...
Çocukları, bu üst solunum yolu enfeksiyonlarından korumak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hasta kişilerle temasın önlenmesidir. Bu amaçla kapalı ve kalabalık ortamlara girilmekten kaçınılmalıdır. Okul içinde bulaşmayı en aza indirmek veya önlemek amacıyla hasta çocuğun okula gönderilmemesinde büyük yarar vardır. Bir çocukta bulaşıcı bir hastalık tespit edildiğinde okulun haberdar edilmesi gerekir. Böyle bir durumda, varsa okul doktorunun veya hemşiresinin önerileri alınmalıdır. Sınıfların düzenli havalandırılması, çocukların ortak kullanım alanlarında hijyen koşullarına dikkat edilmesi önemlidir. Tüm hastalıklardan korunmada el yıkamanın çok önemli rolü vardır. Doğru el yıkama bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasını önemli ölçüde azaltır.
Tedavi İçin...
Hastalık ortaya çıktığında çocuk doktorunun görüşleri alınmalıdır. Klinik tablonun farklılığına göre önerilen tedavi de farklı olacaktır. Üst solunum yolunun virüs etkenli enfeksiyonlarında semptomatik tedavi yeterli olmaktadır. Ateşin düşürülmesi, tıkalı burun yollarının açık tutulması, sıvı alımının artırılması önerilmektedir.
Baharla gelen hastalıklardan korunmada önerilen bir medikal tedavi bulunmamaktadır. Ancak, allerjik hastalıkların orataya çıkmasını önleyen veya allerjiye bağlı yakınmaların şiddetini azaltabilen koruyucu ilaçlar doktor kontrolünde kullanılabilir. Grip aşıları, uygun mevsimde, uygun görülen çocuklara, doktor kontrolünde yapılabilir.
Ailem.com
Yorum