İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürü Adem Avcı, Topkapı, Eyüp, Edirnekapı ve Aşiyan mezarlıklarının tamamen dolduğunu, Karacaahmet'in gömüye kapatıldığını, Zincirlikuyu'nda ise aile kabristanı satışının yapılmadığını açıkladı.
Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul ili sınırları içinde 320 adet mezarlık bulunduğunu, 10 bin dönüm arazide, günde ortalama 150-200 arasında gömü yapıldığını söyledi.
İstanbul'da 90 din görevlisi, 70 şoför, 70 cenaze yıkayıcısı, 570 güvenlik personeli, mezarlıkların korunması için 140 sözleşmeli memur, 440 işçi ve 120 personelle hizmet verdiklerini ve cenazenin bulunduğu yerden alınıp, kabre konuluncaya kadar tüm hizmetlerin ücretsiz olduğunu belirten Avcı, ''Vatandaşa karşı 'cenazeniz cenazemizdir' anlayışıyla hizmet veriyoruz. Vatandaş defin belgesi ile geldiği zaman, kendisine bir işlem bırakmadan cenazenin nerede olduğunu, nerede yıkanacağını, hangi camiye götürüleceği talimatını alarak ona göre hizmet veriyoruz'' dedi.
-''PROTOKOL İMAMLARI'' KALDIRILDI-
Avcı, eskiden kurum içinde ''protokol imamları'' bulunduğunu, çok iyi hitabeti olanların ve daha iyi okuyanların bu tür cenazeler için görevlendirildiğini, ancak kendileri göreve gelir gelmez bu uygulamayı kaldırdıklarını söyledi.
Avcı, ''Bütün cenazeler bizim protokol cenazemizdir. Şu anda en gariban, en fakir cenazeye de protokol muamelesi yapıyoruz'' diye konuştu.
Cenaze sırasında mezarlıklar müdürlüğü görevlilerinin verdiği hizmetin bedelinin kurum tarafından ödendiğini, bu nedenle vatandaştan ayrıca ''bahşiş'' adı altında verilen paranın alınmasının doğru olmadığını ifade eden Avcı, görev dönemi içinde bu ''bahşiş'' olayına da son verdiğini belirtti.
Avcı, ''Kurumda bahşiş kabul etmenin işten çıkarılma nedeni olduğunu artık herkes biliyor. Bu nedenle işten çıkarılan çok. Son 6 ayda kimseyi işten çıkarmadım. Çünkü işler rayına oturdu. Sistem kabul gördü'' diye konuştu.
-MEZAR YERLERİNDE SON DURUM-
Şehir içindeki mezarlıkların yüzde 98-99 oranında dolduğunu da belirten Avcı, şöyle konuştu:
''Topkapı, Eyüp, Edirnekapı, Aşiyan Mezarlığı tamamen dolu. SİT alanı ilan edilen Karacaahmet Mezarlığı Anıtlar Kurulu kararıyla gömüye kapatıldı. 'SİT alanlarında cenaze defin yapılmaz' diye bir kayıt yok, ama SİT alanı ilan edilip, derecelendirilmesi yapılmamış. Derecelendirme için bizim Mezarlık Bilgi Sistemi (MBİS) projemizin bitmesi bekleniyor. Bu projeyi bitirip, kurula tescillenmesi gereken mezarlarımızı tescil ettireceğiz. Çalışmanın tamamlanmasının ardından gömüye açılıp açılmamasının kararını kurul verecek.''
Avcı, ancak daha önce hak sahibi olanlardan bu haklarının geri alınmasının söz konusu olmadığını belirterek, ''Aile mezarlığı alanlar, eski definlerini yapmış olanlar, hak sahibi olarak mezar üzerine defin yapabilirler. Yeni gömüye izin verilmiyor'' dedi.
Çok istisnai olarak Kozlu Mezarlığı'nda eski cenaze üzerine defin yaptıklarını, Zincirlikuyu Mezarlığı'na da ancak cenaze olursa gömüye izin verdiklerini belirten Avcı, ''Zincirlikuyu'da şu anda gelen cenazeye yok demiyoruz, ama boş tahsisi yapmıyoruz. Eskiden olduğu gibi aile mezarlığı verme imkanımız yok'' diye konuştu.
Avcı, bu tür mezarlara büyük talepler olduğunu, varlıklı ve sosyal çevresi iyi olan ailelerin özellikle Zincirlikuyu ve Karacaahmet gibi mezarlıkları tercih ettiğini söyledi.
Buna karşın bazı insanların da ''Bütün dünyalığımı verin beni mutlaka Eyüp'e gömün'' dediğini ifade eden Avcı, bu nedenle mezar yeri alabilmek için çok yüksek bedellerin dahi teklif edildiğini belirtti.
-MEZAR YERİ FİYATLARI-
Avcı, İstanbul'da cenaze anında, cenaze defin edildikten sonra eş yanı yer statüsü ve cenaze olmadan aile mezarlığı fiyatı olmak üzere 3 ayrı kategoride mezar yeri fiyatlarının değerlendirildiğini belirtti.
Kent genelinde şu anda mezarlıklardaki alt kategorinin cenaze anında 100 YTL, eş yanı 1000 YTL, boş mezar yerinin de 3 bin YTL olduğunu belirten Avcı, en üst limitin uygulandığı Zincirlikuyu, Karacaahmet ve Çengelköy'de cenaze anında 2 bin 500 YTL, eş yanı 5 bin YTL, cenazesiz de 9 bin YTL olduğunu kaydetti.
Avcı, ''Buralarda yer kalmasa da fiyat tarifesini yapmak durumundayız. Bir mezar yeri için '50, 100, 150 bin YTL veririm' diyenler var. Biz bu tekliflere kapalıyız'' dedi.
-''İKİNCİ EL MEZAR YERİ''-
Bazen gazetelerde ''Satılık mezar yeri'' ilanları görüldüğünü belirterek, vatandaşlara bunlara itibar etmemesi uyarısında bulunan Avcı, şunları kaydetti:
''Vatandaş zamanında Zincirlikuyu'dan 3 mezar yeri almış. Şimdi durumu sıkışık satmak istiyor. 50 bin YTL'den 150 bin YTL para veriyorlar. Satış olmaz. Mezarlık yerleri kamunun mülküdür. Bizim verdiğimiz belgeler tapu değil, kullanım hakkıdır. Bizden kullanım hakkını alan kişi eşi, annesi, babası, çocukları, 2 ve 3. derecede akrabalarına kullandırabilir. Akrabalık bağı olmayan yabancı birisine hem kullandıramaz hem satışını yapamaz. Ancak geçmişte bu hak zaman içinde noter kanalıyla devir suretiyle ticarete döndürülmüş. Emlak alışverişi gibi. Biz buna son verdik. Bu şekilde mezar yeri alan var ise mağdur olur. Biz ilk satışları geçerli, ikinci satışları geçersiz sayıyoruz. İkinci el mezar yeri almaya kalkışan insan mutlak surette dolandırılmış olur. Bunun sıkıntısını da alan insanın cenazesinin gömüleceği gün yaşıyoruz. Aldığı yere cenazeyi gömmüyoruz.''
Adem Avcı, ayrıca kendilerinden mezar yeri kullanım belgesi alan kişilerin 5 yıl içinde mezar yerini yaptırma ve baş taşını koyma mecburiyeti bulunduğunu, bunu yapmaması halinde oradaki hakkını kaybedeceği uyarısında bulundu.
AA
Yorum