Bir ABD'li asker bir taksiciyi öldürdü. ABD'li komutan taksiciyi öldüren askeri Japonlar'a teslim etti sonra da ABD'li komutanlar Japonlar'ın önüne geçip törenle başlarını önlerine eğdiler. Ve işte böyle özür mektubu verdiler.
Bu fotoğraflar dünya basın ajansları tarafından duyurulunca Türkiye'de akla şunu getirdi:
- ABD gemisi füze atıp Muavenet gemimizdeki 5 denizciyi şehit etmişti. Ancak ne özür dilendi ne tazminat verildi.
- Türk askerinin başına Kuzey Irak'ta çuval geçirildi. Ne bir özür mektubu verildi. Ne de böyle bir tören düzenlendi.
- Amerikan jetleri Türk hava sahasını ihlal etti, özür bile dilenmedi.
Japonya'nın başkenti Tokyo’nun güneyindeki Yokosuka’da 19 Mart’ta bir taksi şoförünü bıçaklayarak öldüren donanma üssünde görevli ABD askeri Olatunbosun Ugbogu, Japonya’yı ayağa kaldırdı. Daha önce de ülkedeki ABD askerlerinin işlediği suçlar nedeniyle sıkıntı çeken Japonya, ABD’den açıklama istedi. Basın da olayın üzerine gidince, ABD ordusu dün Ugbogu’yu Japonlar’a teslim etti.
ABD'li komutan boyun eğdi
ABD ayrıca bir açıklama yayınlayarak tüm Japon halkından ve öldürülen taksicinin ailesinden özür diledi. Ancak bu da yetmedi üssün bulunduğu Yokosuka kenti de özür istedi. Bunun üzerine ABD Büyükelçisi Thomas Schieffer ve Japonya’daki ABD Donanması Komutanı Amiral James Kelley, Belediye Başkanı Ryoichi Kabaya’nın makamına giderek tüm basının önünde başlarını öne eğip özür diledi.
Bize politik sorun denildi
Ancak aradan geçen 16 yıla rağmen 5 şehit ve 22 gazi verdiğimiz ’Muavenet Zırhlısı’ için tek bir özür gelmedi. 2 Ekim 1992’de planlamasında ‘gerçek atış’ bulunmayan Display Determination Tatbikatı’nda tam gece yarısı ABD Uçak Gemisi Saratoga’nın attığı 2 Sea Sparrow füzesi firkateynimize isabet etti. Birer saniye arayla atılan 2 füzenin biri komutanın olduğu kaptan köşkünü, diğeri de savaş harekat merkezini vurdu. Olaydan sonra şehit ve gazi yakınları ABD’ye tazminat davası açtı. Ancak dava sonucunda olayın “İki deniz kuvvetleri arasında mı yoksa iki hükümet arasında mı olduğunun” belli olmaması nedeniyle ’Political Question’ yani politik mesele olarak ele alınması kararlaştırıldı ve herhangi bir tazminat da ödenmedi.
Delilleri karartacaklardı
Olayın ardından ABD’li bir ekip vurulan Muavenet firkateynine gelip füze parçalarını almak istemiş ancak gemide görevli Astsubay Recep Kayacı “Delilleri yok edecekler” kaygısıyla buna izin vermemişti.
Japonya böyle boyun eğdirdi...
Hürriyet
Yorum