Hayatınız değişecek biliyor musunuz?

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • zigana
    Senior Member

    • 26-01-2004
    • 3796

    Hayatınız değişecek biliyor musunuz?

    Hayatınız değişecek biliyor musunuz?

    Yeni Sosyal Güvenlik Reformu ile bir gecede çok şey değişecek.



    22 Nisan 2008 10:14Örneğin 30 Nisan 2008 Çarşamba gecesi yatağa girenler, sabah uyandıklarında, kendilerini veya yakınlarını ilgilendiren, bir önemli olayla karşılaşacaklar.

    EMEKLİ AYLIÐI YÜZDE 20 FARK EDECEK

    1) 30 Nisan 2008 Çarşamba Günü Sigortalı Olanlar:

    Yıllar sonra emekli olurken, yüzde 20 fazla emekli aylığı alacaklar.

    Örneğin; 25 yıl prim ödemesi halinde, yüzde 60 oranında emekli aylığı bağlanacak.

    2) 1 Mayıs 2008’de Sigortalı Olanlar:

    Örneğin 25 yıl prim ödemişlerse, yüzde 50 oranında emekli aylığı bağlanacak.

    Burada, yüzde 50 yerine yüzde 60 oranı üzerinden aylık bağlanması, 50’ye göre, yüzde 20 fazla aylık bağlanacağı anlamına geliyor.

    EMEKLİ AYLIÐI KESİLECEK

    30 Eylül 2008 gecesi yatağa girenler, sabah uyandıklarında kendilerini veya yakınlarını ilgilendiren bir başka önemli olayla karşılaşacaklar.

    1) 30 Eylül 2008 Günü Sigortalı Olanlar:

    Yıllar sonra emekli olduklarında, başka bir işte çalıştıkları zaman, emekli aylıkları kesilmeyecek. Emekli aylıklarının yüzde 15’i oranında "Sosyal Güvenlik Destek Primi" ödeyecek.

    2) 1 Ekim 2008’de Sigortalı Olanlar:

    Yıllar sonra emekli olduklarında, tekrar herhangi bir işte çalışırlarsa (milletvekilleri hariç), emekli aylıkları kesilecek.

    Milletvekillerinin emekli aylığı, Anayasa’da bu konuda yer alan "özel bir hüküm" nedeniyle kesilemiyor (Bkz. Anayasa Md. 86/2).

    ASKERLİK BORÇLANMASI İÇİN ACELE EDİN

    Yeni yasa, askerlik borçlanması nedeniyle yapılacak ödemeyi artırıyor. Yeni yasa yürürlüğe girince, askerlik borçlanması; günlük asgari ücret ile günlük asgari ücretin 6,5 katı arasında olmak üzere, sigortalının kendisinin belirleyeceği günlük kazancın yüzde 32’sinin, borçlanılacak gün sayısı ile çarpılması suretiyle hesaplanacak.

    Yeni yasa yürürlüğe girmeden askerlik borçlanması yapılması halinde, mevcut asgari ücretin günlük brüt tutarının (20.28 YTL’nin) yüzde 20’si esas alınıp, borçlanma gün sayısı ile çarpılmak suretiyle, ödenecek tutar hesaplanıyor.

    Buna göre; 540 gün borçlanacak birisi;

    - Yasa yürürlüğe girmeden önce, 2 bin 190 YTL

    - Yasa yürürlüğe girince 3 bin 504 YTL ödeyecek.

    BORDRODAKİ ÜCRET EMEKLİLİKTE ÖNEMLİ

    Yeni sistemde, emekli aylığı; üzerinden prim ödenen kazanç tutarı ne kadar yüksek ise, o kadar yüksek olacak. Yeni sistem yüksek emekli aylığı için; uzun süre prim ödemeyi ve yüksek kazanç bildirmeyi teşvik ediyor.

    Bu aşamada, özellikle işçi statüsünde çalışanların, yeni dönemde kendilerine yapılan tüm ödemelerin ücret bordrosunda gösterilip gösterilmediğini kontrol etmelerinde yarar var.

    Yeni düzenlemenin, asgari ücret üzerinden bildirimde bulunup, daha yüksek ücret ödenmesini, bir ölçüde engellemesi bekleniyor.

    ÜCRETLER BANKAYA

    Yeni yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte, işçilere yapılan tüm ödemelerin, banka hesaplarına yatırılması zorunluluğu getirmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı’ndan sorumlu Devlet Bakanlığı müştereken yetkili olacak.

    Bu düzenleme ile işverenlerin düşük ücret bildirimi ve kayıtdışı istihdamın önlenmesi amaçlanıyor. Ancak yasa dışında önlem alınmazsa sözgelimi etkin bir denetim yapılmazsa, kayıtdışı ödemelerin yine nakit olarak yapılmasının, kısa dönemde önlenmesi çok zor olacak.

    GERÇEK DIŞI BORDROYA 3 YILA KADAR HAPİS

    İşverenlerin, işçilere yaptıkları ücret ödemesini, bordroda gerçek tutarın altında göstermeleri "muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlenmesi" olarak kabul edilecek. Bu durumda;

    1- Gerçek ücret ile bildirilen ücret arasındaki farkın; gelir vergisi, damga vergisi ve sigorta primi işverenden, cezası ile birlikte istenecek.

    2- İşveren hakkında, "1 yıldan 3 yıla kadar hapis" cezası uygulanacak (Bkz. VUK Md. 359).

    Kız çocuklarına sağlık hizmeti 18’inde kesiliyor

    Yasaya göre evlenmemiş ve çalışmayan kız çocukları 18 yaşından sonra prim ödemek zorundalar. Kızlar okula gitmiyorsa herhangi bir işleri de yoksa sağlık yardımından yararlanabilmek için 18 yaşından itibaren prim ödemek zorunda olacaklar.

    Mevcut sistemde kız çocukları, evlenmediği ya da sigortalı olarak bir işte çalışmadığı sürece, anne-babası üzerinden, "yaşam boyu" sağlık hizmetinden yararlanabiliyordu.

    Yeni sistemde; ilköğretimden sonra 18 yaşına, lisede 20, üniversiteye giderse 25 yaşına kadar anne-babası üzerinden, sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

    Kızlar bu yaştan sonra, "sağlık primi" ödemek suretiyle sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

    MAAŞ ALMAK İÇİN BOŞANANA CEZA

    Yıllardır sürdürülen ilginç bir uygulama var. Daha önce Hürriyet’te de yazdığımız gibi, evli karı-koca var. Kadın, kocasından muvazaalı (danışıklı) şekilde boşanıp, ölen babasından emekli aylığı alıyor. Ancak kocası ile birlikte yaşamaya da devam ediyor.

    Yaşam koşullarının ağırlaşması ve ikinci bir gelire ihtiyaç, çok kişiyi bu yola zorluyor.

    Bu durumda olan onbinlerce, hatta yüzbinlerce kadın var.

    Yeni yasa ile ölüm geliri ve aylık bağlanması için eşinden danışıklı olarak boşanma olayı önleniyor. Buna göre, eşinden boşandığı halde boşandığı eşi ile birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilecek. Ayrıca, geriye doğru on yıllık sürede ödenmiş olan tüm paralar, kanuni faiziyle geri alınacak.

    Hurriyet
    Şükrü Kızılot
  • aaron_1212
    Senior Member
    • 03-11-2006
    • 4376

    #2
    Konu: Hayatınız değişecek biliyor musunuz?

    Geçenlerde bana gelen bir mailde bunlar yazıyordu
    Teşekkürler
    Eveet gelelim Şimdi dezavantajlarına
    ---------------------------------------------------------------------------


    Şu anda mecliste bekleyen 5510 sayılı (Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısı eğer yasalışırsa pek çok hakkımızı kaybedeceğiz.

    Sağlık ve sosyal güvenlik haklarımızda oluşacak kayıplardan bazıları şöyle:


    Ø Zaten kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşı hem kadınlar, hem de erkekler için 65'e çıkarılacak. (Madde 28)


    Ø Emekliliğe hak kazanabilmek için yakın zamanda 5.000'den 7.000 güne çıkarılan prim ödeme zorunluluğu < B>9.000 gün prime çıkacak. (Madde 27)

    Ø Emekli maaşları % 23 ila % 33 arasında düşürülecek.
    (Madde 29)

    Ø Yıpranma hakkı gasp edilecek

    Ø Aylık geliri 139,6 YTL'den fazla olan bütün vatandaşlar her ay 73 ila 475 YTL
    Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda kalacak. (Madde 88)

    Ø Sadece ayakta tedavi olununca değil; hastalık, kaza, ameliyat gibi nedenlerle hastaneye yatmak gerekince de < SPAN>'katılım payı' adı altında para ödenecek. (Madde 68)

    Ø 'Katılım payı' gerektiğinde beş katına kadar arttırılacak. (Madde 68)

    Ø Bütün sağlık hizmetleri paralı olacak.

    Ø Sağlık hizmeti alabilmek için bu ülkenin vatandaşı olmak, üstelik vergi ödemek, dahası Genel Sağlık Sigortası primi yatırmak, hatta bir de 'katılım payı' ödemek yetmeyecek. Şimdi bir de 'ilâve ücret'
    adı altında para ödemek gerekecek. (Geçici Madde 5)

    Ø Bütün dünyada anne sütünün önemi yeniden anlaşılır ve emzirme teşvik edilirken Türkiye'de 'sigortalının çocuğuna bir ay anne sütü yeter' mantığı geçerli olacak. Daha önce doğum yapan sigortalılara altı ay süreyle verilmesi öngörülen emzirme yardımı bir aya
    düşürülecek.

    Ø Hastalanan sigortalılara verilen iş görememezlik ödeneği % 16 azalacak. (Madde 18, 19, 80)

    Ø Emekli Bağ-Kur'lularının maaşından 10 yıl süreyle % 10 oranında Genel Sağlık Sigortası primi kesilecek. (Madde 88)

    Ø Primini ödeyemeyen vatandaşlar sağlık hizmeti alamayacak
    , hastane kapılarından geri dönecek. (Madde 88, 89 ,90)

    Ø Primini ödeyemeyen çiftçilerin pamuğuna buğdayına, üzümüne tütününe el konulacak
    . (Madde 87)

    Şu anda sadece Türkiye'de değil dünyanın pek çok ülkesinde benzer politikalar uygulanmaya çalışılıyor. Devletler sosyal güvenlik ve sağlık harcamalarını azaltma çabasındalar. Fransa ve Yunanistan'da büyük grevler ve yürüyüşlerle bu yasalar engellenmeye çalışılıyor. Şu an yasanın getirecekleri ile ilgili yeterli farkındalık yok. Biz de bu yasayı engelleyebiliriz. Biz karşı koyarsak bu yasayı geçiremezler!

    Yorum

    • anterior
      Senior Member
      • 06-11-2006
      • 6453

      #3
      Konu: Hayatınız değişecek biliyor musunuz?

      Biz karşı koyarsak bu yasayı geçiremezler!
      Bence geçirirler. İddiaya giren var mı?

      Yorum

      • zigana
        Senior Member

        • 26-01-2004
        • 3796

        #4
        Konu: Hayatınız değişecek biliyor musunuz?

        bu milletten artık birşey bekleyemiyorum.
        göz göre göre lades işte buna denir

        şmdi bazıları iyide.eger bunlar iyi ise milletvekilleri nden kendilerine uygulamıyorlar.
        şayet iyi ise neden memurlara uygulanmıyor.
        peki neden sigortalılar ile bagkurlular eşit muamele görmüyor.hani hepsi birleştirilmişti.halen daha uygulamalar eski şekilde devam ediyor.
        bu ssk ve bagkuru birleştirdik teraneleri yalandan ibaret oldu.sadece sozde birleştirildi ama uygulamalar aynen eskisi gibi devam ediyor.

        yeni kanundada birleştirilmedi.her kurumun uygulaması yine ayrı olacak.

        konuya gelince

        vatandaşın cocuklarına yaptıkları ihaneti kendi cocuklarına yapmadıkları için buna ihanet diyorum.kendilerini bu kanun kapsamına almayanlar beni temsil etme yetkisine sahip olmamalıdırlar.bu vatandaşlar bunlara göz yumuyorlarsa ki görünen o gelecekte o insanların kaybettiklerinden de sorumlu olacaklardır.cektikleri her acı için bu kanunlara evet diyebilen herkesin vebali olacaktır.bu secilen ve secen için de gecerlidir.

        şimdi kanunda aylık belli bir üçreti kazanan kişilerden belli bir saglık primi kesilecek deniyor.ama şimdiki yeşil kart sistemine gore tesbit edilirse bununda bir anlamı olmayacak sadece kanunda olan bir fazlalık .şimdi 14 milyon 500 bin kişide yeşil kart var.bunların büyük cogunlugu 2007 de verildi.peki bu insanların hiç mi kazancı yoktu.gün gectikce ülkemiz fakirleşiyor desek milli gelir 9000 usd diyorlar.milli gelir artıyor ise neden yeşil kart sayısı artıyor.bu celişkiden dogrunun hangisi oldugunu anlayabilmiş değilim.

        ülkemiz ne ab ye girdi nede girebilecek.
        ab ülkelerinde bu tip kanunların cıkarılması bizleri cok entere etmiyor.ab ülkeri bir cöküntü icerisinde.işsizlik bizden daha kötü genc nufus az.bu şekilde bile işsizlere verdikleri hizmet ve maaş bizde calışana verilmiyor.

        artı bizim kafamız calışmıyor demek ki herşeyi başkalarına bakıp yapmak zorunda hissediyoruz kendimizi kendi kendimize karar veremiyoruz yorum yapamıyoruz cözüm bulamıyoruz .

        öylemi.

        birileri istiyor diye kanunlarımızı onlara benzetelim,birileri istiyor diye ahlak yapımızı onlara benzetelim,birileri isityor diye sosyal yapımızı onlara benzedelim ee artık bizde biz değildi birileri olalım bitsin.niye bukadar sıkıntı cekmiş ki atalarımız.

        Yorum

        • birtanfb
          Junior Member
          • 14-12-2005
          • 489

          #5
          Konu: Hayatınız değişecek biliyor musunuz?

          suç onlarda değilki bizlerde

          Yunanistanda emeklilik yaşı 2 yıl geçikecekti halk ayaklandı 10 gün çalışmadı hiçbir vatandaş devlet geri adım attı

          Unutmayalım insanlar hakettiği gibi yönetilir.
          Bu insan grubunada bu topluluğa toplum diyemem.
          ancak bazıları durmak yok yola devam eder
          nasıl olsa karşısındaki Türk milleti
          Yazıklar olsun

          Yorum

          İşlem Yapılıyor