''Türkiye, 30 OECD ülkesi arasında emekçilerin en fazla çalıştığı 6'ncı ülke durumunda''
KESK tarafından yapılan araştırmada, Türkiye'de emekçilerin iddia edildiği gibi uzun süreler tatil yapmadığı ifade edilerek, Türkiye'nin 30 OECD ülkesi arasında emekçilerin en fazla çalıştığı 6'ncı ülke olduğu belirtildi.
KESK AR'ın gerçekleştirdiği araştırmada, Türkiye'de en yaygın yanılgılardan birinin, "ülkede çok fazla tatil bulunduğu ve çalışanların bu tatiller nedeniyle yeterince çalışmadıkları inancı" olduğu ifade edildi. Bu iddianın, emekçiler ne zaman hak talebinde bulunsalar karşılarına çıkarıldığı savunulan araştırmada, "Son olarak 1 Mayıs'ın İşçi Bayramı olarak tatil olması talebimize karşı Başbakan Erdoğan'ın 'Türkiye tatiller ülkesi' diyerek karşı çıkması, bu yanlış inancın masum bir şehir efsanesi olmaktan çıkarak, hükümeti bile inandıracak tehlikeli bir söylem haline dönüştüğünü gözler önüne sermiştir" denildi.
Türkiye'de emekçilerin iddia edildiği gibi uzun süreler tatil yapmadığı ifade edilen araştırmada, şunlar kaydedildi:
"Türkiye'de ulusal bayram, yılbaşı, resmi ve dini bayram günlerinde resmi tatil günü sayısı 13.5'tur. Bu tatiller bazı yıllarda hafta sonlarına denk gelebildiği gibi, bazı yıllarda idari tatillerle birleştirilebilmektedir. Dünyanın tüm ülkelerinde benzer şekillerde dini, ulusal ve bölgesel bayramlar olmakta ve ülkelerin kültürüne resmi tatil günü sayısı 10 ile 25 arasında değişmektedir. Türkiye'deki resmi tatil günü sayısı diğer ülkelerle birbirine yakın olmakla birlikte, ülkemizdeki haftalık çalışma süresinin dünyanın pek çok ülkesinden fazla olması, emekçilerin yıl içerisindeki toplam çalışma süresini yükseltmektedir."
"Türkiye'de yılda bin 918 saat çalışılıyor"
Araştırmada, OECD verilerine de yer verilerek, 2006 yılı içerisinde çalışanların toplam çalışma saatleri dikkate alındığında, Türkiye'nin, 30 OECD ülkesi arasında emekçilerin en fazla çalıştığı 6'ncı ülke durumunda olduğu belirtildi.
OECD'nin 8 Nisan 2008 tarihinde yayınladığı "OECD Factbook 2008" adlı raporuna göre, Türkiye'de 2006 yılında bir çalışanın yıl boyunca toplam bin 918 saat çalıştığına dikkat çekilen araştırmada, buna karşın Hollanda'da bir emekçinin bin 391 saat, Norveç'te bin 407 saat, Almanya'da bin 436 saat, Fransa'da ise bin 564 saat çalıştığı ifade edildi.
Yıllık çalışma süreleri göz önüne alındığında 30 OECD ülkesinin ortalamasının bin 777 saat, 15 AB ülkesinin ortalamasının ise bin 625 saat olduğuna işaret edilen araştırmada, Türkiye'deki emekçilerin OECD ülkeleri ortalamasından 141 saat (ortalama üç iş haftası), AB 15 ülkeleri ortalamasından ise 293 saat (ortalama 6.5 iş haftası) daha fazla çalıştığı kaydedildi.
CNNTÜRK
Yorum