MHP, kredi kartlarından alınan aidatların iade edilmesini öngören kanun teklifi hazırladı.
MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, kredi kartlarından aidat alınmamasını, son 2 yılda alınan aidatların ise iade edilmesini öngören kanun teklifini, TBMM Başkanlığına sundu.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun teklifine göre, bankalar, kredi kartı sahiplerinden yıllık aidat, kart kullanım ücreti, yıllık ücret, hesap işletim ücreti ve benzeri isimler altında ücret alamayacak. 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren kredi kartı verenler ve banklarca kesilen ücretler, kredi kartı ve hesap sahiplerine başvuruları aranmaksızın, 30 gün içinde iade edecek. Kapatılan kredi kartı ve mevduat hesaplarından alınmış ücretler ise 30 gün içinde Hazine’ye aktarılacak.
Teklifin gerekçesinde, hiçbir kanuni dayanağı olmadan hesap sahiplerinden ve kredi kartı sahiplerinden kesilen ücretlerden, mevduat ya da kredi kartı sahibinin çoğu zaman haberinin bile olmadığı belirtilerek, Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre, 31 Mart 2008 tarihi itibariyle 38 milyon 534 bin 106 kredi kartının vatandaşlar tarafından kullanıldığına işaret edildi.
Bankalardaki mevduat hesap sayısının ise 70 milyonun üzerinde olduğunun hesap edildiği vurgulanan gerekçede, şöyle denildi: "Kredi kartı verenler ve bankalar, kredi kartlarından ve mevduat hesaplarından kişi başına 30 YTL ile 100 YTL arasında ücret almaktadırlar. En düşük ücretten bile hesaplandığında yaklaşık 30 milyon YTL’lik bir kaynak, haksız olarak vatandaşlarımızdan transfer edilmektedir. Hem kredi kartlarından, hem de mevduat hesaplarından alınan ücretlere ilişkin verilen mahkeme kararlarında, alınan ücretlerin haksız olduğuna hükmedilmektedir. Bankalar, kanuni yollara başvuran müşterilerinden kestikleri paraları iade etmekte, ancak diğer müşterileri için aynı uygulamaya devam etmektedirler. Kredi kartından veya hesabından ücret kesildiğinden haberi olmayan, yada uzun kanuni süreçlerle uğraşmak istemeyen vatandaşlarımızın mağduriyeti devam etmektedir. Çok büyük ekonomik güçleri ile siyasal karar mekanizmaları üzerinde etkili olan Bankalar karşısından tüketicinin, kanunla korunması gerekmektedir."
Haber3
Yorum