Dizel öldü, yaşasın otogaz!...

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Dizel öldü, yaşasın otogaz!...



    Benzin fiyatlarındaki artış ve dizel yakıta büyük oranlarda gelen zamlar ile cazibesini kaybeden dizel motorlu araçlar, yerini yavaş yavaş otogaza bırakıyor.

    Türkiye'deki yaklaşık 6 milyon benzinli aracın 2 milyonu LPG kullanıyor. Türkiye'de 1990'ların sonunda başlayan LPG'ye dönüşüm macerası, bugün yılda 300 bin araca uygulanır hale geldi.

    Öyle ki, 2000'lerin hemen başında toplam 500 bin LPG'li araç bulunurken bugün yıllık yüzde 10 büyüme istikrarı yakalamış durumda. Yüksek benzin fiyatları sebebiyle başlayan ve son derece lüks otomobillere de uygulanmasına şahit olduğumuz LPG sistemleri, dizel yakıta gelen büyük oranlı zamlarla dizel araçlara da ciddi bir rakip olmuş durumda. Dizel yakıtın fiyat avantajını elinden kaçırmasıyla birlikte araç fiyatlarında bir değişiklik yaşanmaması, otogaz istasyonlarındaki kuyrukların uzaması sonucunu doğurdu.

    FİYAT YARI YARIYA

    Önceleri sadece karbüratörlü araçlara uygulanabilen LPG dönüşüm sistemleri, günümüzde enjeksiyonlu araçlara da uygulanabiliyor. Sıralı sistem adı verilen bu LPG sistemi sayesinde her türlü aracı LPG'ye dönüştürmek mümkün. Arcacını sıralı LPG'li hale getirmek isteyen bir tüketici, kaletili ve garantili bir uygulama için en az bin YTL'yi gözden çıkarmalı. Fakat litre fiyatı 3,49 YTL'ye ulaşan benzinin yanında bir litre otogaz yaklaşık 1,80 YTL'ye satılıyor. Bir litrede tasarruf neredeyse yarı yarıya. Üstelik otogaz, doğaya çok daha saygılı. LPG'ye dönüştürülen bir aracın karbondioksit emisyonu da yarıya düşüyor.


    BUGÜN
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    #2
    Konu: Dizel öldü, yaşasın otogaz!...



    2'inci elde LPG'li otomobil fiyatları

    Benzin ve motorine gelen zamlar, otomobile binmenin maliyetini artırdı. Son aylarda akaryakıt fiyatlarının artmasından sonra benzinli otomobilin 50 litrelik deposunun 175, dizel aracın ise yaklaşık 160 YTL'ye dolması, LPG'li araçlara olan talebi artırdı.

    Zamlarla birlikte benzinli bir otomobilin 50 litrelik deposu 175, dizel aracınki ise 160 YTL'ye doluyor. LPG'li bir otomobilin aynı hacimli deposu ise yaklaşık 90 YTL'ye doluyor. Kilometre hesabına bakıldığında ise LPG'li araçlar benzinlilere oranla yarı yarıya tasarruf sağlıyor.

    Bu yüzden son haftalarda otomobil almak isteyenlerin tercihi LPG'li araçlardan yana oluyor. Konya Oto Galericiler Sitesi'nde galerisi bulunan Yaşar Ercan, son aylarda sektörde alım-satımın çok yavaşladığını özellikle benzin ve motorin fiyatlarının ciddi oranda artması nedeniyle galericiler sitesine gelen alıcıların genellikle LPG'li araç sorduğunu söyledi.

    LPG'li araçların diğerlerine göre bin YTL daha pahalı olduğunu ancak bunun fazla önemsenmediğini belirten Yaşar, şunları kaydetti:

    “Bir kişi benzinli otomobil aldığında LPG dönüşümü için 1700-1800 YTL arasında harcama yapması gerekiyor. Bu durumda kişi, bin YTL fazla ödemeyi göze alıyor. Sitede, LPG'li lüks araçları bile bulmak mümkün. Benzinli ve LPG'li aynı marka ve model aracı yan yana sergileyin. Satılacaksa ilk olarak LPG'li araç gidiyor. Benzinli otomobil alıp litresine 3,5 YTL vermek ağır geliyor. Ben dizel araç kullanıyorum. Satmak istiyorum ama satamıyorum. Alıcısı yok.”

    Ercan, 1 yıl öncesine kadar dizel ile benzinli otomobiller arasında 5 bin YTL'ye varan farklar olduğunu ancak şimdi bu farkın kalmadığını söyledi.

    Özellikle motorin fiyatlarının benzini yakalaması nedeniyle dizel araçların cazibesinin yitirdiğini ifade eden Ercan, “Dizel araçlar LPG'ye de dönüştürülemiyor. Bu yüzden dizel-benzinli arasında tercih benzinliden yana olmaya başladı. Benzinli aracı alan kişi LPG dönüşümü yaptırıp daha tasarruflu kullanabiliyor, Şimdi dizel araçların yüzüne bile bakan yok” dedi.

    Başka bir galerici Ercan Dağ ise kriz söylentileri, faizlerin yükselmesi ve dolardaki hareketlilik nedeniyle, ikinci el otomobil sektöründe “yaprak kıpırdamadığını” söyledi.

    Böyle bir ortamda LPG'li araçların alıcı bulduğunu, dizel ve benzinli araçların ise satıcısının çok olduğunu belirten Dağ, “Yeni araç alanlar bile benzinli alıyor hemen gidip LPG dönüşümü yaptırıyor. Özellikle kent içindeki kullanıcılar için benzinli ya da dizel araçlar çok pahalıya geliyor” diye konuştu.

    Konya'da LPG'li bazı araçların model ve kalitesine göre fiyatları şöyle:

    OTOMOBİL FİYAT (YTL)

    Opel Vectra (2003) 24-25 Bin

    Renault Megane (2004) 19-22 Bin

    VW Passat 1.8 (1998) 17-20 Bin

    Toyota Corolla GLİ (1997) 14-16 Bin

    Renault Clio (2004) 12-16 Bin

    Fiat Palio Weekend (2003) 12-15 Bin

    Hyundai Accent (2001) 11-13 Bin

    Opel Vectra (1996) 10-11 Bin

    Doğan SLX (1998) 8-10 Bin

    Şahin (1999) 8-9 Bin

    Fiat Uno 1.4 (1999) 8-9 Bin

    Renault Broadway (1993-1994) 5-7,5 Bin

    Bugün

    Yorum

    • cunuyil
      Senior Member
      • 27-09-2005
      • 7297

      #3
      Konu: Dizel öldü, yaşasın otogaz!...

      6 ay oldu yaklaşık LPG'yi takalı...

      Kendisini amorti ettiğini söyleyebilirim.Şu ana kadar pişman olmadım.

      1 Lt gaz ile şehir içi 10-11 km arası yol alıyorum.(10-11 km/lt)beer

      Yorum

      • zigana
        Senior Member

        • 26-01-2004
        • 3796

        #4
        Konu: Dizel öldü, yaşasın otogaz!...

        yakında gazında kokusu cıkar bekleyin.öyle atlan başlıklardan sonra kemal abi işin peşini bırakırmı sanıyorsunuz.

        bu arada dizel dizel dir.
        oncelikle şehir içinde hiç 6 litre yakan benzinli gördünüzmü.dizel ise hemen hemen hepsi 6 litre civarında.
        oncelikle litre olarak az yakar.

        Yorum

        • M.A.S
          Member
          • 22-10-2006
          • 806

          #5
          Konu: Dizel öldü, yaşasın otogaz!...

          Dizel araba almak acaba avantajlı mı arkadaşlar?
          Şöyle bir düşünelim
          1-Dizel araba alırken peşin olarak 3000-3500 ytl yi hatta bazı modellerde daha da fazlasını ödüyoruz.
          2-Dizel arabaların bakım peryodları benzinli arabalara göre daha kısa.
          3-Dizel arabaların motor parçaları benzililere göre daha pahalı.(Örneğin benim aracımın sadece mazot filtresi kdv dahil 110 ytl)
          4-Alırken 3000-3500 ytl fazla ödediğimiz dizel arabaları satarken benzinliden 1500-2000 ytl fazlasına ancak veriyoruz ki ortalama 1500-2000 ytl zarar ediyoruz.

          Yukarıda saydıklarım benim kendi düşüncelerim ama yılda ortalama 60000-yukarı km yol yapanlar varsa yukarıdaki maddeler onlar için geçerli değildir.Bu durumda dizel araba ancak benzinliden farkını ve masrafları ancak amorti edecektir ve sonraki km lerde tasarrufa geçirecektir kullanıcısını.
          Hele bu son mazota gelen zamlar ise işin tuzu biberi olmuştur.

          Yorum

          İşlem Yapılıyor