Türban davasının dünyada yankıları

Kapat
Konu Kapalı.
X
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Türban davasının dünyada yankıları

    Dünya ne dedi?

    Anayasa Mahkemesi'nin kapatma kararı dünya gündemine de oturdu. Bu konuda bakınız kimler nasıl tepki gösterdi...

    FT: "LAİKLER ÖNEMLİ BİR MUHAREBE KAZANDI"




    Financial Times gazetesi, "Türkiye'nin laik sistem dün sosyal olarak muhafazakar hükümete karşı önemli bir muharebe kazandı" diye yazdı. Kararın "Felç edici siyasi krizi" uzatacağını savunan gazete, "Karar, geniş ve belirsiz etkileri nedeniyle finansal piyasalarda daha çok karmaşa yaratabilir" değerlendirmesini yaptı.




    NEW YORK TIMES: "AKP'YE İNCİTİCİ TOKAT"




    New York Times, kararla, Anayasa Mahkemesinin AKP'ye "incitici bir tokat" attığını belirterek, Türkiye'nin siyasi sisteminin kuşaklardır darbelerle ve yargı kararlarıyla seçilmiş hükümetlerin işine karışan laik bir elit tarafından kontrol edildiğini kaydetti. Haberde AKP'nin Türkiye tarihinde bu gücü kırmak için en ileriye gidebilen bir siyasi parti olduğu belirtildi.




    GUARDİAN: "AKP İÇİN KORKULUYOR"




    İngiliz The Guardian da, Anayasa Mahkemesinin "siyasi olarak tartışmalı bir yasa"yı iptal ettiğine, AKP konusunda korkuların olduğuna dikkat çekerek "Karar Türkiye'nin geleceği için önemli etkileri var" dedi. Gazete, kararın AKP için "terslik" oluşturduğunu da yazdı.




    BBC: "MAHKEME HÜKÜMETİN TÜRBAN GİRİŞİMİNİ BLOKE ETTİ"




    İngiliz BBC, "Bazılarınca, türban yasağı İslam'ı devlet etkinliklerinin haricinde tutmanın bir sembolü olarak laik devletin en temel unsurlarından biri olarak görülüyor. Ordu, mahkemeler ve üniversitelerden oluşan laik kuruluşlar yasağın reforma uğramasına muhalefet ediyorlar" dedi.




    EL CEZİRE: "KARAR İKTİDARDAKİ PARTİ İÇİN YENİLGİ"




    El Cezire Televizyonu, kararın AKP hükümeti için "yenilgi" olduğunu belirterek "Bireysel haklarda sıkı bir düzenlemeye yol açan 1980 askeri darbesinden bu yana çoğunluğu Müslüman olan ama laik bir yapıya sahip Türkiye'de türban yasağını kaldırmak dini konularda yapılan en önemli hamlelerden biri" yorumunu yaptı.




    THE TIMES: "KARAR İKTİDAR İÇİN TEHDİT"




    İngiliz The Times de, Mahkemenin kararını AKP için "tehdit" olarak yorumlarken "AK Parti Türkiye'nin saygın kurucusu Mustafa Kemal Atatürk laik prensiplerine bağlı kaldığı konusundaki protestolara rağmen, gizli bir İslami gündeme sahip olduğu konusunda yönetici elit ve dine ihtiyatlı yaklaşan kentli halkın korkularını yatıştıramadı" dedi.




    LE MONDE: "AKP İÇİN EN KÖTÜ SENARYO"




    Fransız Le Monde, Anayasa Mahkemesi'nin kararı için "Adalet ve Kalkınma Partisi için ciddi bir tersliktir" dedi. Gazete, "Anayasa Mahkemesi kararı, AKP için en kötü senaryo" ifadesini de kullandı.




    LİBERATİON: "KARAR ÇOK SERT"




    Fransız Liberation da "çok sert" olarak nitelendirdiği kararın AKP'nin yasaklanmasının bir işareti olabileceği yorumunu yaptı.




    LE FİGARO: "HÜKÜMET İÇİN CİDDİ TERSLİK"




    Büyük Fransız gazetelerinden Le Figaro da, kararın sürpriz olmadığını belirterek "İktidardaki muhafazakar Müslümanlar ile laik bürokrasi arasındaki savaş iklimi ortamında gelen bu karar, hükümet için ciddi bir terslik" görüşünü dile getirdi.




    EL PAİS: "ANAYASA MAHKEMESİ İSLAMİ HÜKÜMETE KARŞI TAARRUZDA"




    İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais de, "Türk Anayasa Mahkemesi, İslami hükümete karşı taarruza geçti" başlıklı haberinde "Türkiye, istikrarsızlık sarmalına yeniden girdi" değerlendirmesini yaptı.




    EL MUNDO: "AKP İÇİN SERT DARBE"




    İspanyol El Mundo da, kararın AKP için "çok sert bir darbe" olarak yorumlandığını belirterek "Bu karar, Başsavcının AKP'yi yasaklama girişim ile yakından bağlantılı olarak da görülüyor" diye yazdı.




    CNN INTERNATİONAL: "MAHKEME EN SERT YORUMU YAPTI"




    CNN International da, Anayasa Mahkemesinin, Türk Parlamentosunun sınırlarını aştığı yönündeki bir karar verdiğine dikkat çekerken "Mahkeme en sert yorumunu yaptı" dedi.
    BLOOMBERG HABER AJANSI: "ERDOÐAN’A SİYASİ YASAK ŞANSINI ARTTIRDI"
    Merkezi New York’ta bulunan Amerikan Bloomberg Haber Ajansı, Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili kararını abonelerine flaş haber olarak duyurdu. Ajansın, Ankara mahreçli haberinde, Anayasa Mahkemesi'nin türbanı reddeden kararının, Başbakan Tayyip Erdoğan’a bir darbe niteliğinde olduğu belirtilerek, "İslam ile devlet işlerini karıştırdığı iddia edilen, AK Parti ve Erdoğan hakkında, Anayasa Mahkemesi'nin siyasi yasak kararı verme şansı yükseldi" şeklinde yorum yapıldı. Kararın, 9’a karşı 2 oyla alındığını kaydeden ajans, kararın açıklanmasının ardından Türk lirasının dolara karşı 1,3 oranında düştüğünü belirtti.

    THE GUARDIAN: İSLAMİ EÐİLİMLİ HÜKÜMETİN VARLIÐINI SÜRDDÜRMESİN DARBE

    İngiltere'de yayınlanan gazete, kararın "Türkiye’deki İslami eğilimli hükümetin varlığını sürdürmesine darbe vurduğu"nu yazdı. Haberde, "Türkiye’nin geleceği için önemli sonuçlar doğuracak olan bu karar ile Anayasa Mahkemesi şubat ayında parlamento tarafından verilen kararın 85 yıllık laik sisteme tehdit oluşturduğuna karar verdi" ifadesi yer aldı.
    ABD: "BAŞÖRTÜSÜ TAKMAK YA DA TAKMAMAK KADINLARIN ŞAHSİ SEÇİMİ"

    ABD Dışişleri Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı başörtüsü kararının TÜrkiye'nin iç meselesi olduğunu ve başörtüsü takma veya takmamanın kadınların şahsi bir seçimi olduğunu bildirdi.

    ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa Bürosu Sözcüsü Chase Beamer, bu konudaki bir soru üzerine "Bu Türkiye'nin karar vereceği bir iç mesele. Biz, başörtüsü veya başka bir dini giysinin de giyilmesi dahil olmak üzere herhangi bir ifade biçimini savunmuyoruz" dedi.

    Beamer, "Başörtüsü takma veya takmama kadınlar için şahsi bir seçim ya da tercih. ABD demokratik toplumların saygı göstermesi beklenen dini özgürlük hakkını destekliyor" diye konuştu.

    ALMAN BÜYÜKELÇİSİ: “ KARAR İÇ SORUN, BİZ KAPATMA DAVASINDAN KAYGILIYIZ
    Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz Anayasa Mahkemesi’nin türban ile ilgili Anayasa değişikliğini iptal eden kararını “iç sorun” diyerek yorumlamazken, kendisinin AKP hakkındaki kapatma davasında kaygılı olduğunu belirtti. Cuntz, “Demokratik bir partinin yasaklanması konusuna ilişkin kaygılarımız sürüyor” dedi.
    Danimarka Büyükelçiliği konutunda Danimarka Ulusal Günü nedeniyle düzenlenen resepsiyona katılan Alman Büyükelçisi Cuntz, Anayasa Mahkemesi’nin türban ile ilgili kararını “Bu bir iç sorundur ve Türk kurumlarınca karar verilmeli” diyerek yorumlamaktan kaçındı.
    Türban davası ile AKP hakkındaki kapatma davası arasında bir bağlantının bulunmadığı vurgulayan Cuntz, “Türkiye’nin iç prosedürünü bilmiyorum. Yargı bağımsızlığına saygı göstermeliyim” dedi.
    Cuntz şöyle konuştu: “Ben diğer davadan kaygı duyuyorum ve bu kaygım sürüyor. Demokrat bir partinin yasaklanması konusuna ilişkin kaygılarımız sürüyor. Türkiye demokratik ve laik bir ülkedir. Hükümet laiktir, iktidardaki parti laiktir.”

    kaynak:hürriyet
İşlem Yapılıyor