Bir zamanlar 'Tarkan' ismi telaffuz edildiğinde kimsenin aklına yumuşak görünüşlü şarkıcılar gelmezdi.
Çizgi-romanın kazandığı olağanüstü ilgi ve başarı Tarkan karakterini beyazperdeye de taşıdı. Toplam beş Tarkan filmi yapıldı.
O zamanlar aileler çocuklarına 'Tarkan' adını verirlerken, yiğit bir çizgi-roman kahramanından ilham alılardı.
Tarkan sözcüğünü icat eden ise bu kahramanın yaratıcısı Sezgin Burak'tı. "Tarkan, Türk gücünü ve kudretini yansıtan bir kelimedir. Bu kelimeyi 'Türk kanı taşıyan kahraman' manasında yarattım.." demişti.
Sezgin Burak (1935-1978) İtalya'da çizgi-roman üstünde çalışmalar yaparken, 1966 yılında Tarkan'ı yarattı. 1967'den itibaren de Tarkan Türkiye'de yayınlanmaya başladı.
Uzun sarı saçlı ve korkunç bakışlı Tarkan, pek de kaslı bir figür değildir. Ama hiçbir dövüşten de yenik çıkmamıştır.
TARKAN EFSANESİ NASIL BAŞLADI?
Tarkan, Hun İmparatorluğu'nun sınır boylarındaki bir kale komutanı YİÐİT ALTAR'ın oğludur. Düşmanlarının ve büyücü Goşha'nın marifetiyle Altar öldürülür ve Tarkan daha bebekken yapayalnız kalır. Ancak dişi bir kurt onu bulur, kurtarır ve emzirip büyütür.
O dişi kurtun oğlu olan kurtla da Tarkan sonradan arkadaş olup maceralara atılacaklardır zaten.
Kurt tarafından kurtarılıp beslenen bebek efsanesi Romalılardan alınmadır. Efsaneye göre, Roma İmparatorluğu'nun kurucusu olan Romulus ve Remus kardeşler de daha bebekken bir sepet içinde Tiber nehrine bırakılmışlar ve dişi bir kurt tarafından kurtarılmış ve büyütülmüşlerdir.
Müslüman olmayan tek Türk çizgi-roman kahramanı Tarkan'dır çünkü Türkler o tarihte Şaman dinine mensuptu. Hunları 'Türk' sayabilir miyiz? O konuyu da tarihçilere bırakalım.
Tarih M.S. 5.Yüzyıl: Hun İmparatoru Attila dünyayı titretmektedir. Başbuğ Attila doğuda Çinlilerle, batıda Romalılarla savaşadursun, arada da Vandallar, Vikingler gibi bir sürü başbelası kavim ve krallık vardır.
İşte Tarkan, Yüce Başbuğ Attila'nın sağkolu, fedaisi ve en güvendiği silahşörü olarak, Milano'dan Pekin'e kadar uzanan bir alanda koşturur durur. Uzun sarı saçları, bazen kafasına taktığı bir börkü, boynundan eksik etmediği kurt madalyonu ve kürkten yapılmış enteresan bir kostümü vardır.
Uzun sarı saçlı ve korkunç bakışlı Tarkan, pek de kaslı bir figür değildir. Ama hiçbir dövüşten de yenik çıkmamıştır.
(Gerçi Altınkılıç filminde Çinli silahşör Wang Yu'dan ilk karşılaşmalarında temiz bir sopa yemişti ama sonradan intikamı çok acı oldu. Yeri gelmişken belirtmekte fayda var, o filmdeki Wang Yu adı da, Hong Kong'lu dövüş filmleri artisti Jimmy Wang YU'dan alınmıştır)
Sadık dostu Kurt'a "Atıl Kurt" dedi mi, artık düşmanlarının titreme zamanı gelir.
SİNEMAYA DA AKTARILDI
Çizgi-romanın kazandığı olağanüstü ilgi ve başarı Tarkan karakterini beyazperdeye de taşıdı. Toplam beş Tarkan filmi yapıldı.
Güncel.net
Yorum