Yeni teknoloji, terörle mücadele konusunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Nihai amaç, sistemi elle taşınabilir hale getirebilmek.
ODTÜ'lü bilim adamları, plastik patlayıcıların 10 metre uzaklıktan tespitini mümkün kılan yeni bir teknoloji geliştirdi.
ODTÜ'lü araştırmacılar, plastik patlayıcıların uzak kızılötesi alanı tanımlayan 'terahertz' (THz) ile 10 metre öteden tespitini sağlayacak yeni teknoloji için çalışma başlattı. Çalışmada, güçlü THz kaynaklarıyla giysiler altına saklanmış patlayıcıların tespit edilebilmesi hedefleniyor.
Araştırmacılar, 'Kompakt Atılımlı Terahertz Spektrometre' isimli çalışmalarının laboratuvar deneylerinde THz alanı elde etmeyi başardı. ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hakan Altan, elektromanyetik spektrumun uzak kızılötesi anlamına gelen THz alanının, düşük enerji ile uyarlanan pek çok uygulamada ve çeşitli materyallerin incelenmesinde son derece elverişli bir kullanım alanı olduğunu anlattı. Çalışmaların terörle mücadele kapsamında son 7 yılda büyük hız kazandığını belirten Altan, sivil ve askerî uygulamaları için yüksek güçte, geniş frekans aralığında çalışan THz kaynakları ve hassas THz belirleme yöntemlerinin geliştirilmeye başlandığını söyledi.
THz dalga boylarının elektromanyetik spektrumda yer alan diğer dalga boylarına göre pek çok avantajı bulunduğunu kaydeden Altan, T-ışınlarının dalga boylarının uzun olması nedeniyle fazla saçılmadan kumaş, kâğıt, plastik ve kutu gibi maddelerden kolaylıkla geçebildiklerini ifade etti. Altan, "Böylelikle bu maddelerin altındaki gizlenmiş cisimleri görüntüleyebiliriz ve bu cisimleri görüntülerken ne olduklarını da tespit edebiliriz. X-ışınları ve mikrodalgalar bunu yapamaz, çünkü dalga boyları enerjileri ya çok büyük ya da çok küçüktür. Ama THz dalga boyunun enerjisi bir plastik maddenin patlayıcı olup olmadığını bize söyleyebilir.'' açıklamasında bulundu. Sistemin Türkiye'deki ilk kompakt atılımlı terahertz sistemi olduğunu anlatan Altan, "Terahertz dalga boylarının güvenlik amaçlı olarak patlayıcı bulma, kıyafet altında patlayıcı bulma ya da tehlikeli madde bulma gibi sistemlerde kullanılması öngörülüyor.
Dalgaların elbiselerden geçebilmesi büyük bir avantaj. İnsan üzerinde gizlenmiş şekilde plastik tipi patlayıcıları tespit edebilen işlevsel bir sistem şu an dünyada yok. Plastik patlayıcıların tespiti için metal barındırmaları lazım. Terahertz dalga boyları ise plastik patlayıcıları da algılayabiliyor. Bizim sistemimiz, plastik bir maddeyi, plastik patlayıcıdan bile ayırabilecek. Şu anki çalışmalarımızla 10 metre öteden tespit yapabileceğimizi öngörüyoruz. Ancak ileriki aşamalarda 20 metre ötesinden de elde edebiliriz. Hatta plastik patlayıcı bir duvarın arkasında bile olsa tespit etmek mümkün olabilir.'' dedi.
Zaman
Yorum