Sosyal Güvenlik Reformu’nun yürürlüğe girmesi nedeniyle 2007 yılında patlama yapan sigortalı sayısı mercek altına alınıyor.
Reformun yasalaşmasından sonra sigortalı olanlar 65 yaşında emekli olacakları için 1 Ocak- 15 Nisan 2007 tarihleri arasında yeni sigortalı sayısı 1 milyon 700 bine çıktı. Birçok veli çocuklarını reklam ajanslarında çalışır göstererek sigortalı yaptı. İşte bu durum da Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) harekete geçirdi. SGK, sigortalı yapılan ‘artist çocuklar’la ilgili geniş kapsamlı araştırma başlattı. Yeni sigortalı sayısında önemli artışlar olduğunu söyleyen SGK Başkan Yardımcısı Veysel Uyar, son dönemde yeni sigortalı sayısının 1 milyon 700 bine ulaştığını söyledi.
Uyar ‘Bu sayı içinde 1 milyon 400 bin sigortalı çocuk var. Sigortalı sayısında normalde yıllık 300 bin artışımız var. Ama son dönemlerde hayatında hiç kayıt altına girmemiş kişiler (ne olur ne olmaz) endişesiyle kayıt içine girdiler. 1 milyon 700 bin kişi arasında çocuklar da yer alıyor. Bununla ilgili listeleri il müdürlüklerine gönderdik. Artist çocuk sigortalılar denetlenecek. Denetlemeyi başaran illerimiz var. Bu illerde yüzde 40 ile 70 arasında iptaller bulunuyor’ dedi.
HEDEFİMİZ HİZMETİN VATANDAŞIN AYAÐINA GÖTÜRÜLMESİ
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, “Temel hedefimiz hizmetin vatandaşın ayağına götürülmesi” dedi. Acar, Samsun SGK İl Müdürlüğünde Karadeniz bölgesindeki 7 il müdürü ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, sosyal güvenlik reformunun hayata geçmesinin çok önemli bir atılım olduğunu söyledi.
Türkiye'de bugün 81 ilin SGK il müdürünün 13 bölge koordinatörlüğünde toplantı yaptığını belirten Acar, şöyle konuştu:
“Sosyal güvenlik merkezleri kurmak için çalışma başlattık. SGK olarak merkez ve taşra teşkilatlarımızı önemli ölçüde oluşturduk. Önümüzdeki dönemlerde çok kısa sürede sosyal güvenlik merkezleri kurmayı planlıyoruz. 3 ilimizi pilot bölge olarak belirledik ve çalışmalara başladık. En kısa süre içinde Türkiye'de 410 civarında sosyal güvenlik merkezi kurulması için de çalışma başlattık. Temel hedefimiz, hizmetin vatandaşın ayağına götürülmesi. Bütün insanları buraya toplayıp tek merkezden hizmet vermek yerine, hizmeti vatandaşın ayağına götürme amacındayız.”
Hürriyet
Yorum