Araç sahiplerinin muayene kabusu

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Araç sahiplerinin muayene kabusu



    Muayene istasyonlarında yılbaşında başlayan yeni dönem, araç sahipleri için kâbus oldu. 'Özel' muayeneyi geçemeyen araçlar için çözüm ise başka iller.

    Daha önce yapılan muayenelerde otomobiller kabaca kontrol edilirken, şimdi boyadaki çiziklerin bile kusur sayılması araç sahiplerini zor durumda bıraktı.

    Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Anadolu'da muayeneye giren araçların yüzde 47'si sınıfı geçemedi. Bu araçların sahipleri, eksiklikleri gidermek yerine eski usul muayene yapılan illerin yolunu tutuyor.

    Araç muayenesinde yeni dönem, Ocak 2008'de başladı. Özelleştirmeye çıkarılan 81 ildeki istasyonları Akfen-Doğuş-TüvSüd ortaklığı ile kurulan TüvTurk Ortak Girişim Grubu kazandı. İlk istasyonunu Elazığ'da açan şirket, bazı bölgelerde ise yerel ortaklıklarla araç muayenelerini yapıyor. TüvTurk, halen 17 ilde 33 şubesiyle hizmet veriyor. Firmanın 81 il ve 855 ilçedeki araç muayene istasyonlarını 15 Şubat 2009 tarihine kadar devralması gerekiyor. Devir işlemleri tamamlandığında, 189 sabit ve 80 gezici toplam 269 istasyon ve 537 kanalda araç muayene hizmeti verilecek. Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, 4 Temmuz 2008'e kadar 98 bin 441 aracın muayeneye tâbi tutulduğunu, bunların yüzde 47'sinin muayeneden geçemediğini söyledi.

    İzmir'de Akça Holding iştiraki Aktur ile kurduğu sekiz istasyonla 1 Temmuz 2008'den itibaren araç muayene işini devralan TüvTurk'un ilk dört günlük verilerine göre, İzmir'de araçların yüzde 25'i, ilk defa girdikleri muayeneyi geçemedi. Yeni sistem, araçları adeta check-uptan geçiriyor. Her araç mekanik, optik, elektronik cihazlarla fren, direksiyon, gürültü, gaz kaçağı, egzoz gazı, lastik dişi derinliği gibi 100'e yakın noktadan kontrol ediliyor. Tepeden tırnağa gözden geçirilerek, varsa eksikliklerin giderilmesi için sahibine teslim ediliyor. Aracın eksiklerini gidermeyenlere, muayene vizesi verilmiyor. Yeni muayene istasyonlarında araçların hafif, ağır ve emniyetsiz olmak üzere toplam 936 kusuruna bakılıyor. Muayeneye giren araçların kayıtları, otomatik olarak Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün bilgisayarlarına işleniyor. Araçların eksikleri not alınıp bir ay içinde tamamlayıp gelmesi isteniyor. Bu süreyi aşanların ise muayene ücretini yeniden ödemeleri gerekiyor. Ancak görevliler eksikliğin giderilmediğini düşünmesi halinde 3. kez müracaatta yeniden ücret alınıyor. Hafif kusur kapsamına giren araçlar için herhangi bir yaptırım yok. Sadece sürücüye bilgi veriliyor.

    Sıkı kontroller altında muayenesini yapanların anlatımları, muayeneye gidecek olanların gözünü korkuttu. Aracının muayeneden geçemeyeceğini düşünenler ve kusurlu bulunan araçların sahipleri vize için, devir işleminin yapılmadığı illere yöneliyor. Muayene için başka ile gidenlerden biri de E.A. 35 plakalı aracı için Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin Çiğli'deki istasyonuna LPG sızdırmazlık raporu için giden E.A., muayene için Kuşadası'nı tercih ettiğini belirtiyor. E.A., "Arkadaşlardan duydum, burada çok inceliyorlar. Benim aracım eski model. Kuşadası'na gidip orada muayene yaptırdım. İki yıl kafam rahat." diyor.

    'Evraklarımı geri vermiyorlar'

    Oto tamircisi Atilla Akgül ise 1992 model aracına vize için gittiği TüvTurk istasyonunun kapısından dönmüş. İşlemleri başlatmadan önce bir süre muayeneye giren araçların durumunu kontrol ettiğini ifade eden Akgül, "Çoğu 2000 modelin üzerindeki 40 civarında araçtan sadece 8-10 tanesi vize alınca gözüm korktu. Son model arabalar bile vize alamayınca 'benimkine kesin kusur bulurlar' diye harcı yatırmaktan vazgeçip Manisa'ya gittim." diye konuşuyor. TüvTurk'un Çiğli'deki istasyonunda, far ayarı başta olmak üzere aracı yaklaşık 10 büyük kusur sebebiyle muayeneyi geçemeyen A.Y. ise, "Muayeneye başka yerde gireceğim." diyerek evraklarını geri istedi. Muayene ücreti için gecikme faiziyle birlikte 140 yeni lira ödeyen A.Y.'ye istasyon yetkilileri, Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün sistemine girdiği için muayene ücreti ve evrakları geri veremeyeceklerini bildirdi. Paradan vazgeçtiğini belirten A.Y., 'Vergi borcu yoktur' belgesiyle 25 YTL'ye çıkardığı LPG sızdırmazlık raporunu istedi. "Bu belge olmadan işlemleri başlatamıyoruz. Sizden aldığımız belgeleri Ulaştırma Bakanlığı'na gönderiyoruz. O belgeyi verirsek, eksik evrakla işlem başlatmış oluruz ve soruşturma geçiririz." denilerek talebi reddedildi. Israra rağmen evraklarını alamayan Y., ruhsatıyla istasyondan ayrıldı ve muayeneye başka ilde gireceğini belirtti.

    Tekirdağlı Recep Darı ise "Aracın paslı olup olmadığına bakmak için tornavida ile çamurluklara vuruluyor." diyerek rahatsızlığını dile getiriyor. Denizli'den aracını Burdur'a götüren Mehmet Ali Pelit yaşadıklarını, "Denizli'de herkes vize almanın sıkıntısını yaşıyor. Arkadaşımın yeni model bir arabası vardı, 3 kez gitti geldi yaptıramadı. Hâlâ uğraşıyor yaptırmak için. Ben bunu da duyunca hiç uğraşmadım. Direkt gidip Burdur'dan aldım." sözleriyle dile getiriyor.

    Araçların adeta röntgeni çekiliyor

    Yeni muayene sistemi, araçlar için adeta bir check-up niteliğini taşıyor. Bilgisayar ortamında mekanik, optik, elektronik cihazlarla tepeden tırnağa kontrolden geçirilen araçlar fren, direksiyon, gürültü, gaz kaçağı, egzoz gazı, lastik dişi derinliği gibi 100'e yakın farklı noktadan inceleniyor. Hafif, ağır ve emniyetsiz olmak üzere toplam 936 kusur bulunuyor. İstasyonlardaki her muayene otomatik olarak Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün bilgisayarlarına işleniyor. Kusur tespit edilen araçlar için anında işlem yapılıyor. Listede 552 hafif, 369 ağır ile 15 adet 'emniyetsiz' başlığıyla kusur yer alıyor. Hafif kusur kapsamına giren araçlar için herhangi bir yaptırım yok. Sadece sürücünün aracındaki kusurla ilgili bilgilendirilmesi amaçlanıyor.

    Zaman
  • ecelik
    Senior Member
    • 29-06-2004
    • 3902

    #2
    Konu: Araç sahiplerinin muayene kabusu

    Listede 552 hafif, 369 ağır ile 15 adet 'emniyetsiz' başlığıyla kusur yer alıyor. Hafif kusur kapsamına giren araçlar için herhangi bir yaptırım yok. Sadece sürücünün aracındaki kusurla ilgili bilgilendirilmesi amaçlanıyor.
    Bu doğru ise bence yerinde bir uygulama ben uzun yolda tekerleği yampalayan ha çıktı çıkacak,tamponu tel ile bağlanmış ha düştü dişecek çok arabaya denk geldim.Herkez biniyorsa kendi ve başkasının can güvenliği için arabasının bakımlarını tam olarak yaptıracak tabiki.Düşünsenize 120km hızla giderken tampon önünüze çıktığını takla atarsın hiç kurtuluşun yok.

    Yorum

    • delphin
      Senior Member
      • 27-12-2005
      • 15279

      #3
      Konu: Araç sahiplerinin muayene kabusu

      Geçen duyduklarımı sizinle paylaşayım 2004 model aracın ön camında sadece 1 cm catlak var ve daire içine alınmış bunu git değişir demişler Şöför görevinizi yapın diye bağırmaya başlıyor yetkili ben zaten görevimi yapıyorum diyor Şöför bu sefer sizdemi rüşvet istiyorsunuz diyor olay böyle uzayıp gidiyor . Şöförün yetkiliye söylediği son sözler böyle oluyor ileride eğer bir yakınına veya rüşvet alıp hiç muayne edilmiyecek bir aracı buradan evraklarını bitirip verirsen bela okuyarak lafını bitiriyor .

      Aynen bende bunun gibi yetkililer varsa bende bela okurum yapacaksa herkese eşit muamele yapacak .

      Yorum

      • plutojohn
        Junior Member
        • 18-05-2005
        • 258

        #4
        Konu: Araç sahiplerinin muayene kabusu

        Bence olayı abartıyorsunuz....
        Avrupa yapılan rutin kontrollerden arabaları geçirirecekler ve biz bundan gocunuyoruz...İlk yardım seti ve yangın söndürücü ve zincirleri ödünç alıp en az 3 veya daha fazla dostumuz arabasınınmış gibi yapıp kontrolerden biz göeçirmedik mi? Bunu ypatıktan sonra öğunerek çevremize anlatmadıkmı....
        Herşey insanların güvenliği için... Lütfen kendimize biraz değer verelim. Hayatımızı yoldan bulmuyoruz...
        Asıl şimdiye kadar geçen arabaların çoğu motoru çalışıp araç hareket ediyorsa (tekerlek diş kalınlılığı yok..., balata ve fren disk kontrolu yok...kasa çüreme kontrolü yok...Hatta bir seferinde şöfor kısmında oturan bir kişinin (lada nın) tabanından yer gözüken araç bile O*** alıyordu (gözlerimle gördüm). Yollarda ışıkları yanmıyan, hareket doğrultusuna 45 derecelik açı yaparak hareket eden hususi araçlar, arka fren lamabaları kırılmış (yok) kamyon....vs) Şimdi ise işi olması gibi yapmaya kaltıklarında kıyameti koparıyoruz....
        Bizler kendimizi önemsemezsek..kimse bizi önemsemez....Bence doğrusunu yapıyorlar...
        Destekliyorum...
        Saygılar
        John

        Yorum

        • zigana
          Senior Member

          • 26-01-2004
          • 3796

          #5
          Konu: Araç sahiplerinin muayene kabusu

          işi cıgırından cıkarmazlarsa iyi olacak ama bizde kraldan cok kralcı olma huyu cok vardır.
          şimdi 936 adet kusur bir aracta bulunmaz kim ne derse desin.hatta ve hatta 369 adet agır kusur toplamda bulamazsınız.şimdi yeni tip aracları servislerde ki cihazlar bile dogru dürüst arızasını bulamazken bu cihazların bulması sacmalık olur.yapılması gereken bazı testler var tabiki emniyet acısından ama bu sayı ile cılgını cıkardıkları belli.şimdi işin icerisine rüşvet ve kayırma girmeyeceğini kim garanti edecek.tabiki hiç kimse .
          neden cünkü bu kusurların cogu göreceli testlerdir.kişiden kişiye değişen testlerdir.ben gormedim ben gördüm muhabbeti olacak.
          şimdi en onemli testler fren,lastik,lambalar,kaportadan sarkmalar gibi testler dir.
          işi icerisinden cıkılmayacak duruma getirmemek lazım.şimdiden dediklerine gore icerisinden cıkılamayacak durumda.mesela almanyadan gelen araclara baktıgınızda bu testleri gecemeyecek araclar muayene leri tam olarak ülkemizde dolaşabilmekte.
          yani dünya standartlarının üzerine cıkma konusunda farklı dallar bulmalıyız.

          Yorum

          İşlem Yapılıyor