Mısır şurubu - Kola - Gofret - Facia

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • rubberman
    Member
    • 13-02-2006
    • 1992

    Mısır şurubu - Kola - Gofret - Facia

    annsccu Gıda sanayi son yıllarda çok karlı bir alanı keşfetti. Çocuklar. Gofreti, kolası, boyalı meyve suları, şekerli ekşimeyen yoğurtları ve büyüten ya da zihni açan! paketlenmiş yiyecekleri ile bütün çocuklarımız seker bağımlısı yaptılar. Televizyonlarda 3-4 reklamdan biri çocuklara yönelik. Şekerli gıdalar ile sürekli insanları beyinlerini yıkıyorlar. Çocukların nerdeyse hiç biri doğru dürüst taze sebze ve meyve yemiyorlar. Bu nedenle vitamin ve mineral yetersizlikleri çok yaygın. Şeker öyle bir zehir ki her markette, bakkalda satılıyor. Bütün diğer uyuşturucular gibi bağımlılık yapıyor ve haz duygusuyla birlikte vücuda zarar veriyor. Hatta bu beyaz zehir çocuklara yediriliyor.
    Bu yetmiyormuş gibi gıda sanayicileri son yıllarda en ucuz şekerin peşine düştüler. Artık çay şekeri (sükroz) yerine ondan çok daha ucuz olan mısır şurubunu kullanıyorlar. Mısırdan da şeker yapılır mıymış demeyin. Belki farkında değilsiniz mısır şurubu çok uzun zamandır midemizde. Ketçap, toz kahve kreması, bisküvi, kola, gazoz, şekerleme, meyve suyu, hazır çorba, çikolata, gofret, puding, hazır kek üretiminde, şekerden daha ucuz olduğu için mısır şurubu kullanılıyor.
    Mısır şurubu kavram olarak hayatımıza yeni girmiş olabilir ama yediklerimizle, çok uzun zamandır midemizde. Ketçap, toz kahve kreması, bisküvi, kola, gazoz, şekerleme, meyve suyu, hazır çorba, çikolata, gofret, puding, hazır kek üretiminde, şekerden daha ucuz olduğu için mısır şurubu kullanılıyor. ABD’li yazar Michael Pollan, ortalama bir Amerikan marketinin raflarında bulunan 45.000 ürün içinden dörtte birinin “mısır” içerdiğini söylüyor.

    Mısırdan 'yüksek früktoz içerikli mısır şurubu' yapımı 1970'lerde başlamış. 1980'lerde yılda 3 milyon ton olan üretim, 1995 yılında 8 milyon tona yaklaşmış. Mısır şurubu, mısır nişastasının glükoz elde etmek üzere işlemden geçirilmesiyle elde ediliyor. Ardından glükoz früktoza dönüştürülüyor.
    Aslında süreç epey karmaşık. Mısır nişastasını parçalamak için üç enzim kullanılıyor. Mısır nişastasının polisakarit adı verilen daha kısa şeker zincirlerine dönüştürülmesi için alfa amilaz devreye giriyor. Alfa amilaz, endüstriyel olarak Bacillus familyasına mensup bir bakteriden üretiliyor. Bir sonraki işlem, şeker zincirinin glikoamilaz adlı enzimle parçalanması. Glikoamilaz ise Aspergillus adlı mantardan üretiliyor. Üçüncü enzim, glükoz izomeraz, çok pahalı bir madde. Onun görevi ise glükozu yaklaşık yüzde 42 früktoz ve yüzde 50 - 52 oranında başka şekerlerle karışık glükoza çevirmek.
    Mısır şurubu elde etmek için iki aşama daha var. Karışımı yüzde 90 früktoza çeviren sıvı kromatografi işleminden sonra, sıvı yaklaşık yüzde 55 früktoz yoğunluğuna gelene kadar ilk elde edilen maddeyle karıştırılıyor. İşte gıda endüstrisinde kullanılan yüksek früktoz içerikli tatlandırıcı bu.
    Mısır şurubu, şeker pancarından elde edilen şekerle aynı tatta ve yapımı karmaşık olmakla birlikte daha ucuz ve taşınması daha kolay. Bu da gıda üreticileri için daha düşük maliyet ve daha yüksek kâr anlamına geliyor. Mısır şurubu, tatlandırıcı içeren çoğu gıda maddesi (reçel, çiklet, bisküvi, şerbetli tatlılar), gazoz ve meyve sularında kullanılıyor. Bugün ciddi boyutlara ulaşmış olan mısır şurubu endüstrisinin yüzde 85'i, aralarında Cargill'in de bulunduğu dört büyük firmanın tekelinde. Ayrıca yapımında kullanılan mısırların neredeyse tümü genetik mühendisliği harikası! Yani pek iç açıcı bir tarihçesi yok ürünün.
    Meyvede bulunan früktoz maddesini içerdiğinden mısır şurubunun şekerden daha sağlıklı olduğu düşünülebilir. Ancak Amerikan Tarım Dairesi'nden (USDA) Dr. Meira Field'a göre bu yanlış bir kanı. Dr. Field ve arkadaşlarının konu ile ilgili çalışmasında bir grup fareye yüksek oranda glükoz, diğer gruba ise früktoz veriliyor. Glükoz grubunun sağlığı bozulmazken, früktoz grubundaki erkek farelerde (dişiler erkekler kadar etkilenmese de sağlıksız doğum yapmışlar) kansızlık, yüksek kolesterol ve kalp büyümesi görülmüş. Dr. Field, "Uzmanlar, früktozun diyabet hastaları için şekerden daha iyi olduğunu düşünür, ancak vücuttaki her hücre glükozu metabolize edebilirken früktoz sadece karaciğerde metabolize olur. Yüksek dozda früktoz verdiğimiz farelerin karaciğeri alkoliklerin karaciğerine benziyordu," diyor.
    Mısır şurubu şekerden daha yüksek oranda früktoz içeriyor. İlginçtir ki, çocukları hedefleyen pek çok gıda maddesi ve içecekte kullanılırken bebek mamaları mısır şurubu içermiyor. Linda Joyce Forristal, mısır şurubu kullanmadıklarına göre bebek maması firmalarının bizim bilmediğimiz birşeyler biliyor olduklarını düşünüyor! Bu yazıyı çocuklarınızı ve kendinizi neyle beslediğinizi görüp bir kere daha düşünün diye yazdım. Boyalı gazoz firmalarının derdi kârlarını katlamak, ya sizinki?
    (Dr. Joseph Mercola'nın 11 Mart 2003'te Washington Post'ta yayınlanan makalesiyle Price Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Linda Joyce Forristal'ın bir makalesinden yararlanılmıştır.)
    Tijen İnaltong
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR

    • 25-01-2003
    • 30775

    #2
    Konu: Mısır şurubu - Kola - Gofret - Facia

    Organik ürün ve beslenme bitti artık, herşey yapay ve kimyasal.

    Üstelik herhangi bir ürünün bileşenleri, bünyesine giren maddeler ve imalat kriterleri, denekler üzerindeki testlerden sonra belirleniyor. Burada esas alınan sadece ölçüler yani en az zarar veren maddeler ve oranları.

    Bu sadece bir ürün için geçerli ama her ürün aynı durumda olduğu için bu ürünlerin birlikte tüketilmesi durumunda çok daha farklı ve olumsuz sonuçlar çıkmaktadır.

    XX adındaki bir kimyasal madde herhangi bir ürün içerisinde zararsız iken, bu ürünün yanında tüketilen başka bir ürünün içeriğindeki YY malzemesi ile birleştiğinde çok zararlı sonuçlar çıkabilmektedir.

    Nasıl ki doktor ilaç verdiğinde kullanma şeklini söyler ve alınmaması gereken gıdaları da belirtirse aslında bu ürünler için de üretici tarafından aynı şeylerin belirtilmesi gerekmektedir.
    Son düzenleme ybæl©ik; 27-07-2008, 12:13.

    Yorum

    • anterior
      Senior Member
      • 06-11-2006
      • 6453

      #3
      Konu: Mısır şurubu - Kola - Gofret - Facia

      Tekel sigara fabrikaları satıldı, şimdi de şeker fabrikalarının satılması gündemde.

      Ne ilgisi mi var? Bilmem, yazdım işte...

      Yorum

      • aaron_1212
        Senior Member
        • 03-11-2006
        • 4376

        #4
        Konu: Mısır şurubu - Kola - Gofret - Facia

        Yakında akşam yemeği yerine bilim kurgu filmlerindeki gibi 1-2 tane mavi kırmızı yeşil yapay yiyecek haplarından atıp gaz çıkarıcaz :D

        Yorum

        • abelen
          Member
          • 21-02-2005
          • 1511

          #5
          Konu: Mısır şurubu - Kola - Gofret - Facia

          Sanki taze diye alıp yediğimiz meyve ve sebzeler sağlıklı mı? Çoğunun ya genetiği değiştirilmiş, ya da uygun olmayan tarım ilaçları ve hormonlar kullanılmış.Dünyanın ektiği ve ürettiği meyve ve sebzelerin tohumları bir kaç ülke ya da şirketin elinde.Onlar da zehirlemeye devam ediyor.

          Yorum

          İşlem Yapılıyor