İŞTE İLK MİLLİ TÜRK TANKI
Türk Silahlı Kuvvetleri’ni, bölgenin en güçlü ordusu haline getirecek ve dışa bağımlılığı azaltacak tarihi bir projenin daha ilk adımı atıldı. Havada F-16’ların modernizasyonu ve 5’inci nesil savaş uçağı, Atak Helikopteri; Denizde Denizaltı projesinin ardından Kara Kuvvetleri’nin hareket kabiliyetini artıracak "Milli Tank" projesine start verildi. TSK envanterinde bulunan eski tanklar yerine ilk milli tank Altay için Sakarya’da Arifiye’de düzenlenen törende imzalar atıldı. Proje ile Savunma Sanayisi Müsteşarlığı, Koç Holding bünyesindeki Otokar’ı Türkiye’nin ilk özgün ana muharebe tankının tasarımı için görevlendirdi.
600 MÜHENDİS ÇALIŞACAK
600’e yakın Ar-Ge mühendisinin görev yapacağı çalışma tamamlandıktan sonra, o günün teknolojisine göre üretilecek tank için yeniden ihaleye çıkılacak. Üretilecek tanka Altay ismi verilecek. Üretilecek bu tankların biri, şu an TSK envanterinde bulunan 4 adet M48’in görevini tek başına yerine getirebilecek nitelikte olacak. Mevcut tanklar azami 40 kilometre hız yapabilirken Altay’ın en az 90 kilometre hız yapması, aralıksız 500 kilometre dolayında yol gidebilmesi ve hareket halinde iken atış yapabilmesi hedefleniyor.
"TÜRK SANAYİNİN TÜM YETENEKLERİ KULLANILACAK"
Bu tür kara araçları için bundan sonraki hedefin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının hafif zırhlı araçlardan ana muharebe tankına kadar tamamının Türkiye’de üretilmesi olduğuna işaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti:
’’Bu proje ile Türkiye’nin dünyanın önde gelen üreticileri arasına girmesine yönelik milli strateji kesinleştirilmiş olmaktadır. Proje kapsamında Türk savunma sanayinin bütün yetenekleri kullanılacaktır. Başta atış kontrol istemleri, silah ve zırh donanımı olmak üzere bir çok yüksek teknoloji içeren alt sistem kendi mühendislerimiz tarafından tasarlanacaktır. Bu proje ile savunma sanayi konusunda uzmanlaşmış bulunan kurumlarımız birikimlerini tahkim etme imkanına kavuşacaklardır.’’
Erdoğan, projenin, TSK’ya kazandıracağı modern harekat yeteneği yanında, askeri kara platformları alanında da elde edilen endüstriyel yetkinliğin daha ileri seviyelere taşınmasını da temin edeceğini söyledi.
Projenin, sağlayacağı ihracat potansiyeli ile de ayrı bir öneme sahip olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
’’Türkiye, Altay Projesi ile dünyanın sayılı tank üreticileri arasında yerini alacaktır. Böylece kendi savunma sanayimizin ürünü olan zırhlı ve taktik araçlara ilave olarak, ana muharebe tankını da dost ve müttefik ülke silahlı kuvvetlerine ihraç edebilecek konuma ulaşacağız. Bu durumun Türk savunma sanayinin dünya ölçeğinde rekabet edebilir bir kapasiteye ulaşmasının önemli adımlarından biri olduğu açıktır.
Projenin bir diğer hedefi de savunma sanayi alanında ülkemizin dış politika öncelikleri paralelinde müşterek menfaatlere dayalı işbirliği modellerinin geliştirilmesi ve uygulamaya geçilmesidir. Bu doğrultuda proje kapsamında, dost ve kardeş ülke Kore Cumhuriyeti ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği, ülkelerimiz arasındaki dostluğun ulaştığı noktayı göstermesi açısından önemlidir.’’
Hükümet olarak Türkiye’nin savunma sanayisinin geliştirilmesi için gerekli adımları atmayı sürdüreceklerini vurgulayan Erdoğan, ’’Türk Silahlı Kuvvetleri modernizasyon ihtiyaçlarının büyük bir oranını milli imkanlarla karşılanması hedefimizi hayata geçirmeye kararlıyız. Bölge barışının korunmasında destek olacak Altay tanklarının öngörülen zamandan önce geliştirilerek hizmete girmesi için yapacağınız çalışmalarda ben bütün kuruluşlarımıza özellikle şimdiden başarılar diliyorum. Altay Projesi’nin Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, sizleri saygıyla selamlıyorum’’ diye konuştu.
AA
" OBJEKT?FHABER - ??TE ?LK M?LL? TÜRK TANKI "
İşte ilk Türk tankı Altay'ın özellikleri
30 Temmuz 2008 09:41
Türkiye ilk milli tankı Altay ile ilk kez kendi tankını üretecek. 600 mühendisin eseri Altay, halen envanterdeki 4 tankın görevini tek başına yapacak. İşte Türk mucizesi:
BÜLENT AYDEMİR'in haberi
TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin envanterindeki eski tanklar yerine geçecek olan ilk milli tank Altay için Sakarya'da imzalar atıldı. 78.5 aylık Ar-Ge sonucu ortaya çıkacak Altay, halen envanterdeki 4 tankın görevini tek başına yerine getirebilecek..
Türk Silahlı Kuvvetleri'ni, bölgenin en güçlü ordusu haline getirecek ve dışa bağımlılığı azaltacak tarihi bir projenin daha ilk adımı atıldı. Havada F-16'ların modernizasyonu ve 5'inci nesil savaş uçağı, Atak Helikopteri; Denizde Denizaltı projesinin ardından Kara Kuvvetleri'nin hareket kabiliyetini artıracak "Milli Tank" projesine start verildi. TSK envanterinde bulunan eski tanklar yerine ilk milli tank Altay için Sakarya'da Arifiye'de düzenlenen törende imzalar atıldı. Proje ile Savunma Sanayisi Müsteşarlığı, Koç Holding bünyesindeki Otokar'ı Türkiye'nin ilk özgün ana muharebe tankının tasarımı için görevlendirdi.
ÇALIŞMA 78.5 AY SÜRECEK
İmza törenine Başbakan Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Savunma Sanayisi Müsteşarı Murad Bayar katıldı. Törende; projeye teknik destek sağlamak üzere seçilen G. Kore Cumhuriyeti'ni temsilen Milli Savunma Bakanı Sanghee Lee, projede alt yüklenici olarak görev alacak Aselsan, Hyundai-Rotem, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Roketsan üst düzey yöneticileri de bulundu. Atılan imzayla Otokar, tankın tasarımı, geliştirilmesi, entegrasyonu, prototip üretimi, testi, kalifikasyonu ve proje kapsamındaki tüm faaliyetlerden sorumlu olacak. Ne tür bir tank üretileceği, hızı, silah sistemi, teknik özellikleri gibi ayrıntılar, 78.5 ay sürecek ve 500 milyon dolarlık Ar-Ge çalışması sonunda belirlenecek. Bu çalışmaya Kore teknik destek sağlayacak.
600 MÜHENDİS ÇALIŞACAK
600'e yakın Ar-Ge mühendisinin görev yapacağı çalışma tamamlandıktan sonra, o günün teknolojisine göre üretilecek tank için yeniden ihaleye çıkılacak. Üretilecek tanka Altay ismi verilecek. Üretilecek bu tankların biri, şu an TSK envanterinde bulunan 4 adet M48'in görevini tek başına yerine getirebilecek nitelikte olacak. Mevcut tanklar azami 40 kilometre hız yapabilirken Altay'ın en az 90 kilometre hız yapması, aralıksız 500 kilometre dolayında yol gidebilmesi ve hareket halinde iken atış yapabilmesi hedefleniyor.
500 milyon dolar harcanacak Altay için tüm sorumluluk Otokar'da olacak
* Tankın tasarımı, geliştirilmesi, entegrasyonu, prototip üretimi, testi, kalifikasyonunda sorumlu Otokar olacak.
* Çalışma tamamlandıktan sonra, o günün teknolojisine göre üretilecek tank için yeniden ihaleye çıkılacak.
* Ayrıntılar, 78.5 ay sürecek ve 500 milyon dolarlık ar-ge çalışması sonunda belirlenecek. Bu çalışmaya Kore teknik destek sağlayacak.
* Mevcut tanklar azami 40 kilometre hız yapabilirken Altay en az 90 kilometre hız yapacak.
* Tankların biri, şu an Silahlı Kuvvetlerin envanterindeki 4 adet M48'in görevini tek başına yerine getirebilecek nitelikte olacak.
* Aralıksız menzili 500 kilometre olacak. Hareket halindeyken atış yapabilecek.
* 600'e yakın ar-ge mühendisi görev yapacak.
Başbakan, Koreli bakana 'Süreyi kısaltın' dedi
Başbakan Erdoğan, törende yanında oturan G. Kore Milli Savunma Bakanı Lee ve Mustafa Koç ile süre pazarlığı yaptı. Erdoğan, ilk tankın üretilmesi için prototip çalışmalarının süreceği 78.5 aylık süreyi fazla buldu ve "Bunu biraz kısaltalım. 78.5 ay beklemeye tahammülümüz yok" dedi. Erdoğan törendeki konuşmasında da "Altay Projesi, savunma sanayisi alanında belirlemiş olduğumuz hedeflere ulaşma açısından kritik bir eşiğe işaret ediyor. Bu kritik eşik; Altay Projesi ile aşılacaktır" dedi.
Beraber kan döken iki ülke işbirliğini sürdürmeli
Kore Savunma Bakanı Sanghee Lee de iki ülkenin yalnızca basit bir malzeme ihracat-ithalatı değil, Türkiye'nin kendi tankını geliştirmesi için teknolojik işbirliği çerçevesinde yol arkadaşı olmaya karar verdiğini belirterek "21'inci yüzyılda, Kore ve Türkiye beraber kan dökmüş kardeş iki ülke olmanın bilincinde işbirliğini sürdürmeli" dedi. Savunma Bakanı Gönül de toplam bedeli 3 milyar doları aşan miktarda yurtiçi geliştirme projelerinin Türk savunma sanayisi şirketleri tarafından başlatıldığını hatırlattı.,
Dünyanın en iyi tankını yapacağız
Savunma Sanayisi Müsteşarı Bayar, Türkiye'nin elindeki tankların çoğunun kullanılamaz halde olduğunu belirterek, "Leopar ve M60'ın modernizasyonundan büyük bir tecrübe edindik. Bu tecrübeyle yeni bir tank tasarlamaya karar verdik" dedi. Projenin 1995'te başladığını belirten Bayar, "Üreteceğimiz tankın rakiplerinin hepsinden daha iyi olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
25 bin aracımızı 15'ten fazla ülke kullanıyor
Koç Holding Savunma Sanayisi Grubu Başkanı Kudret Önen, Türkiye'nin ilk askeri zırhlı aracını tasarlayan, ilk zırhlı araç ihracatı yapan firma olduklarını belirtti. Önen, "25 bin askeri aracımız bugün başta TSK olmak üzere 15'den fazla ülkenin ordusunda ve Birleşmiş Milletler görev birimlerinde dünyanın çeşitli bölgelerinde hizmet veriyor. Altay projesi ile bir ilke daha imza atacağız" dedi.
Türkiye kendi bölgesinde lider olacak
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, projenin savunma sanayisi kara platform geliştirme ve üretim sahasına büyük bir ivme getireceğini söyledi. Türkiye'nin kendi bölgesinde lider olması için istikrarlı yönetime, büyüyen ekonomiye ve kuvvetli bir silahlı kuvvetlere ihtiyacı olduğunu belirten Koç, "Günümüz tehditleri göz önüne alındığında güçlü bir ordu için insan gücünün yanı sıra kendi yarattığımız teknolojik üstünlüğe sahip araç-gereç de şart" dedi.
Sabah
Türk Silahlı Kuvvetleri’ni, bölgenin en güçlü ordusu haline getirecek ve dışa bağımlılığı azaltacak tarihi bir projenin daha ilk adımı atıldı. Havada F-16’ların modernizasyonu ve 5’inci nesil savaş uçağı, Atak Helikopteri; Denizde Denizaltı projesinin ardından Kara Kuvvetleri’nin hareket kabiliyetini artıracak "Milli Tank" projesine start verildi. TSK envanterinde bulunan eski tanklar yerine ilk milli tank Altay için Sakarya’da Arifiye’de düzenlenen törende imzalar atıldı. Proje ile Savunma Sanayisi Müsteşarlığı, Koç Holding bünyesindeki Otokar’ı Türkiye’nin ilk özgün ana muharebe tankının tasarımı için görevlendirdi.
600 MÜHENDİS ÇALIŞACAK
600’e yakın Ar-Ge mühendisinin görev yapacağı çalışma tamamlandıktan sonra, o günün teknolojisine göre üretilecek tank için yeniden ihaleye çıkılacak. Üretilecek tanka Altay ismi verilecek. Üretilecek bu tankların biri, şu an TSK envanterinde bulunan 4 adet M48’in görevini tek başına yerine getirebilecek nitelikte olacak. Mevcut tanklar azami 40 kilometre hız yapabilirken Altay’ın en az 90 kilometre hız yapması, aralıksız 500 kilometre dolayında yol gidebilmesi ve hareket halinde iken atış yapabilmesi hedefleniyor.
"TÜRK SANAYİNİN TÜM YETENEKLERİ KULLANILACAK"
Bu tür kara araçları için bundan sonraki hedefin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının hafif zırhlı araçlardan ana muharebe tankına kadar tamamının Türkiye’de üretilmesi olduğuna işaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti:
’’Bu proje ile Türkiye’nin dünyanın önde gelen üreticileri arasına girmesine yönelik milli strateji kesinleştirilmiş olmaktadır. Proje kapsamında Türk savunma sanayinin bütün yetenekleri kullanılacaktır. Başta atış kontrol istemleri, silah ve zırh donanımı olmak üzere bir çok yüksek teknoloji içeren alt sistem kendi mühendislerimiz tarafından tasarlanacaktır. Bu proje ile savunma sanayi konusunda uzmanlaşmış bulunan kurumlarımız birikimlerini tahkim etme imkanına kavuşacaklardır.’’
Erdoğan, projenin, TSK’ya kazandıracağı modern harekat yeteneği yanında, askeri kara platformları alanında da elde edilen endüstriyel yetkinliğin daha ileri seviyelere taşınmasını da temin edeceğini söyledi.
Projenin, sağlayacağı ihracat potansiyeli ile de ayrı bir öneme sahip olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
’’Türkiye, Altay Projesi ile dünyanın sayılı tank üreticileri arasında yerini alacaktır. Böylece kendi savunma sanayimizin ürünü olan zırhlı ve taktik araçlara ilave olarak, ana muharebe tankını da dost ve müttefik ülke silahlı kuvvetlerine ihraç edebilecek konuma ulaşacağız. Bu durumun Türk savunma sanayinin dünya ölçeğinde rekabet edebilir bir kapasiteye ulaşmasının önemli adımlarından biri olduğu açıktır.
Projenin bir diğer hedefi de savunma sanayi alanında ülkemizin dış politika öncelikleri paralelinde müşterek menfaatlere dayalı işbirliği modellerinin geliştirilmesi ve uygulamaya geçilmesidir. Bu doğrultuda proje kapsamında, dost ve kardeş ülke Kore Cumhuriyeti ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği, ülkelerimiz arasındaki dostluğun ulaştığı noktayı göstermesi açısından önemlidir.’’
Hükümet olarak Türkiye’nin savunma sanayisinin geliştirilmesi için gerekli adımları atmayı sürdüreceklerini vurgulayan Erdoğan, ’’Türk Silahlı Kuvvetleri modernizasyon ihtiyaçlarının büyük bir oranını milli imkanlarla karşılanması hedefimizi hayata geçirmeye kararlıyız. Bölge barışının korunmasında destek olacak Altay tanklarının öngörülen zamandan önce geliştirilerek hizmete girmesi için yapacağınız çalışmalarda ben bütün kuruluşlarımıza özellikle şimdiden başarılar diliyorum. Altay Projesi’nin Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, sizleri saygıyla selamlıyorum’’ diye konuştu.
AA
" OBJEKT?FHABER - ??TE ?LK M?LL? TÜRK TANKI "
İşte ilk Türk tankı Altay'ın özellikleri
30 Temmuz 2008 09:41
Türkiye ilk milli tankı Altay ile ilk kez kendi tankını üretecek. 600 mühendisin eseri Altay, halen envanterdeki 4 tankın görevini tek başına yapacak. İşte Türk mucizesi:
BÜLENT AYDEMİR'in haberi
TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin envanterindeki eski tanklar yerine geçecek olan ilk milli tank Altay için Sakarya'da imzalar atıldı. 78.5 aylık Ar-Ge sonucu ortaya çıkacak Altay, halen envanterdeki 4 tankın görevini tek başına yerine getirebilecek..
Türk Silahlı Kuvvetleri'ni, bölgenin en güçlü ordusu haline getirecek ve dışa bağımlılığı azaltacak tarihi bir projenin daha ilk adımı atıldı. Havada F-16'ların modernizasyonu ve 5'inci nesil savaş uçağı, Atak Helikopteri; Denizde Denizaltı projesinin ardından Kara Kuvvetleri'nin hareket kabiliyetini artıracak "Milli Tank" projesine start verildi. TSK envanterinde bulunan eski tanklar yerine ilk milli tank Altay için Sakarya'da Arifiye'de düzenlenen törende imzalar atıldı. Proje ile Savunma Sanayisi Müsteşarlığı, Koç Holding bünyesindeki Otokar'ı Türkiye'nin ilk özgün ana muharebe tankının tasarımı için görevlendirdi.
ÇALIŞMA 78.5 AY SÜRECEK
İmza törenine Başbakan Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Savunma Sanayisi Müsteşarı Murad Bayar katıldı. Törende; projeye teknik destek sağlamak üzere seçilen G. Kore Cumhuriyeti'ni temsilen Milli Savunma Bakanı Sanghee Lee, projede alt yüklenici olarak görev alacak Aselsan, Hyundai-Rotem, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Roketsan üst düzey yöneticileri de bulundu. Atılan imzayla Otokar, tankın tasarımı, geliştirilmesi, entegrasyonu, prototip üretimi, testi, kalifikasyonu ve proje kapsamındaki tüm faaliyetlerden sorumlu olacak. Ne tür bir tank üretileceği, hızı, silah sistemi, teknik özellikleri gibi ayrıntılar, 78.5 ay sürecek ve 500 milyon dolarlık Ar-Ge çalışması sonunda belirlenecek. Bu çalışmaya Kore teknik destek sağlayacak.
600 MÜHENDİS ÇALIŞACAK
600'e yakın Ar-Ge mühendisinin görev yapacağı çalışma tamamlandıktan sonra, o günün teknolojisine göre üretilecek tank için yeniden ihaleye çıkılacak. Üretilecek tanka Altay ismi verilecek. Üretilecek bu tankların biri, şu an TSK envanterinde bulunan 4 adet M48'in görevini tek başına yerine getirebilecek nitelikte olacak. Mevcut tanklar azami 40 kilometre hız yapabilirken Altay'ın en az 90 kilometre hız yapması, aralıksız 500 kilometre dolayında yol gidebilmesi ve hareket halinde iken atış yapabilmesi hedefleniyor.
500 milyon dolar harcanacak Altay için tüm sorumluluk Otokar'da olacak
* Tankın tasarımı, geliştirilmesi, entegrasyonu, prototip üretimi, testi, kalifikasyonunda sorumlu Otokar olacak.
* Çalışma tamamlandıktan sonra, o günün teknolojisine göre üretilecek tank için yeniden ihaleye çıkılacak.
* Ayrıntılar, 78.5 ay sürecek ve 500 milyon dolarlık ar-ge çalışması sonunda belirlenecek. Bu çalışmaya Kore teknik destek sağlayacak.
* Mevcut tanklar azami 40 kilometre hız yapabilirken Altay en az 90 kilometre hız yapacak.
* Tankların biri, şu an Silahlı Kuvvetlerin envanterindeki 4 adet M48'in görevini tek başına yerine getirebilecek nitelikte olacak.
* Aralıksız menzili 500 kilometre olacak. Hareket halindeyken atış yapabilecek.
* 600'e yakın ar-ge mühendisi görev yapacak.
Başbakan, Koreli bakana 'Süreyi kısaltın' dedi
Başbakan Erdoğan, törende yanında oturan G. Kore Milli Savunma Bakanı Lee ve Mustafa Koç ile süre pazarlığı yaptı. Erdoğan, ilk tankın üretilmesi için prototip çalışmalarının süreceği 78.5 aylık süreyi fazla buldu ve "Bunu biraz kısaltalım. 78.5 ay beklemeye tahammülümüz yok" dedi. Erdoğan törendeki konuşmasında da "Altay Projesi, savunma sanayisi alanında belirlemiş olduğumuz hedeflere ulaşma açısından kritik bir eşiğe işaret ediyor. Bu kritik eşik; Altay Projesi ile aşılacaktır" dedi.
Beraber kan döken iki ülke işbirliğini sürdürmeli
Kore Savunma Bakanı Sanghee Lee de iki ülkenin yalnızca basit bir malzeme ihracat-ithalatı değil, Türkiye'nin kendi tankını geliştirmesi için teknolojik işbirliği çerçevesinde yol arkadaşı olmaya karar verdiğini belirterek "21'inci yüzyılda, Kore ve Türkiye beraber kan dökmüş kardeş iki ülke olmanın bilincinde işbirliğini sürdürmeli" dedi. Savunma Bakanı Gönül de toplam bedeli 3 milyar doları aşan miktarda yurtiçi geliştirme projelerinin Türk savunma sanayisi şirketleri tarafından başlatıldığını hatırlattı.,
Dünyanın en iyi tankını yapacağız
Savunma Sanayisi Müsteşarı Bayar, Türkiye'nin elindeki tankların çoğunun kullanılamaz halde olduğunu belirterek, "Leopar ve M60'ın modernizasyonundan büyük bir tecrübe edindik. Bu tecrübeyle yeni bir tank tasarlamaya karar verdik" dedi. Projenin 1995'te başladığını belirten Bayar, "Üreteceğimiz tankın rakiplerinin hepsinden daha iyi olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
25 bin aracımızı 15'ten fazla ülke kullanıyor
Koç Holding Savunma Sanayisi Grubu Başkanı Kudret Önen, Türkiye'nin ilk askeri zırhlı aracını tasarlayan, ilk zırhlı araç ihracatı yapan firma olduklarını belirtti. Önen, "25 bin askeri aracımız bugün başta TSK olmak üzere 15'den fazla ülkenin ordusunda ve Birleşmiş Milletler görev birimlerinde dünyanın çeşitli bölgelerinde hizmet veriyor. Altay projesi ile bir ilke daha imza atacağız" dedi.
Türkiye kendi bölgesinde lider olacak
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, projenin savunma sanayisi kara platform geliştirme ve üretim sahasına büyük bir ivme getireceğini söyledi. Türkiye'nin kendi bölgesinde lider olması için istikrarlı yönetime, büyüyen ekonomiye ve kuvvetli bir silahlı kuvvetlere ihtiyacı olduğunu belirten Koç, "Günümüz tehditleri göz önüne alındığında güçlü bir ordu için insan gücünün yanı sıra kendi yarattığımız teknolojik üstünlüğe sahip araç-gereç de şart" dedi.
Sabah