01 Ağustos 2008 17:12
21. asrın beşinci tam güneş tutulması, 1 milyar kişi tarafından izlendi. Çin'de TSİ 14.20'de sona eren tutulma Türkiye'den izlenemedi. İşte müthiş kareler:
Bilim adamlarının açıklamasına göre, olimpiyatlardan bir hafta önce Çin'i alacakaranlığa gömen güneş tutulması, TSİ 12.30'da Kanada'nın kuzeydoğusundan başlayıp Grönland'ın kuzeybatısı, Kuzey Kutbu Denizi, Sibirya'nın kuzeyi, Moğolistan'ın batısı ve Çin güzergahını takip etti. Tutulma Çin'de TSİ 14.20'de sona erdi.
Bu kez güneş tutulması Türkiye'den izlenemedi.
Ay'ın Dünya'nın önüne geçmesiyle tam Güneş tutulması, Kanada, Grönland, Rusya-Sibirya ve Batı Çin'den izlendi.
Çin'de eski bin yıllardan kalma adetle kırsal kesimde "Güneş'i yiyen Ejderha'yı kovmak için" davullar çalındı. Ejderha, Çin'de eski imparatorluk devirlerinde en önemli devlet simgesi ve sarayların önü mermer oyma dev ejderlerle kaplı.
Çin'de güneş tutulması, 29. Pekin Yaz Olimpiyatlarına bir hafta kala ayrı heyecanla izlendi.
21. asrın beşinci tam güneş tutulması, yaklaşık 1 milyar kişi tarafından seyredildi.
Bilim adamlarının açıklamasına göre, olimpiyatlardan bir hafta önce Çin'i alacakaranlığa gömen güneş tutulması, TSİ 12.30'da Kanada'nın kuzeydoğusundan başlayıp Grönland'ın kuzeybatısı, Kuzey Kutbu denizi, Sibirya'nın kuzeyi, Moğolistan'ın batısı ve Çin güzergahını takip etti ve Çin'de TSİ 14.20'de sona erdi.
Kuşların ötmeyi kestiği tutulma, en fazla 2 dakika 27 saniye sürdü. Çin'de tutulma 6 bin kilometrelik Çin Seddinin batı ucundan başladı.
Çoğu Asya'da olmak üzere yaklaşık 1 milyar kişi, güneş tutulmasının alacakaranlığında kaldı.
11 Ağustos 1999'daki tutulma hadisesi, Batı Avrupa'dan Hindistan'a uzanan geniş ve kalabalık nüfusa sahip bölgeden izlenebilmişti.
2009'un 22 Temmuzunda meydana gelecek tam tutulma ise Hindistan'dan Çin'e çok daha fazla insan tarafından seyredilebilecek.
-SİBİRYA'DA GÜNEŞ TUTULMASI
Ayın güneşin önüne tamamen geçtiği ve batı bölümünü tamamen karanlıkta bıraktığı Sibirya'da yerli halk ve binlerce turist, yılda bir kez meydana gelen bu olayı hayranlıkla izledi.
Tutulma, en iyi Rusya'nın üçüncü büyük kenti olan Sibirya'nın Novosibirsk kentinde gözlendi.
Novosibirsk'te havanın kapalı ve bulutlu olacağı tahmininin yanlış çıkması üzerine kent merkezine toplanan yerli ve yabancı binlerce kişi, 2 dakika 23 saniye süren olayı nefeslerini tutarak izledi.
Kentin tamamen karanlığa gömüldüğü bu dakikalarda trafiğin tamamen durduğu, koruyucu gözlük takan binlerce kişinin tutulma sırasında birbirleriyle sadece fısıldaşarak konuştuğu dikkati çekti.
Sınıf arkadaşlarıyla birlikte Almanya'nın Berlin kentinden Novosibirsk'e gelen Lucaç Heinrich, gazetecilerin sorusu üzerine, bu olayın "inanılmaz bir şey" olduğunu belirterek, "Hava soğudu ve karanlık oldu. Aniden tekrar aydınlandı. Çok mutluyum ve bu seyahate değdi" diye konuştu.
Rus NTV televizyonu, güneş tutulmasını izlemek için 10 binden fazla turistin Novosibirsk kentine geldiğini duyurdu.
Novosibirsk Havaalanında tutulma süresince pistteki ışıkların yakıldığı ve uçaklar için gece iniş-kalkış programına geçildiği açıklandı.
Novosibirsk hayvanat bahçesindeki kutup ayıları ve beyaz kaplanların, tutulma sırasında yere uzandığı ve uyuduğu bildirildi.
Hayvanat bahçesindeki bir kar leoparının da tutulma sırasında bulunduğu yerde huzursuz bir şekilde sağa-sola koştuğu, güneşin tekrar ortaya çıkmasından sonra sakinleştiği kaydedildi.
Rusya'nın başkenti Moskova'da ve Batı Sibirya'nın diğer bölgelerinde havanın kapalı olması yüzünden birçok kişi bu olaya tanıklık etme şansını bulamadı.
11 Ağustos 1999'daki tam güneş tutulması
Bundan önceki tam güneş tutulması 26 Mart 2006'da meydana gelmişti. Ancak Türkiye için en unutulmaz tam güneş tutulması, 11 Ağustos 1999'daki güneş tutulması oldu. Çünkü güneş tutulmasından bir hafta sonra, 17 Ağustos'ta, büyük Marmara depremi yaşandı. Güneş tutulmasının en iyi izlendiği ülkelerden biri de Türkiye olmuştu.
Güneş tutulmasıyla deprem arasındaki bağlantı tartışılmıştı
Deprem sonrası dönemde, güneş tutulmasının, depremi tetiklediği yönünde ortaya atılan iddia pek çok taraftar bulmuştu. Ancak bilim dünyası, bu iddiayı kabul etmiyor. Birkaç bilim adamı dışında güneş tutulmasıyla depremler arasında bir bağlantı olduğunu kabul etmiyor.
Fotograf Galerisi
AA