Savaşta son durum...

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • Alman_
    Member
    • 20-09-2005
    • 1423

    Savaşta son durum...


    Savaşta son durum
    09 Ağustos 2008 Cumartesi 23:34
    Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili'den sürpriz çıkış. Savaş tüm şiddetiyle sürüyor.





    Gürcistan'dan yapılan son dakika açıklamasında, Gürcü birliklerinin G. Osetya başkenti Tshinvali'den çekileceklerini duyurdu. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ülkesinin Rusya ile savaş halinde olduğunu, ancak kendilerinin ateşkesin sağlanmasından yana olduklarını söyledi.

    Saakaşvili yaptığı açıklamada, ateşkes istediklerini ve Güney Osetya'daki çatışma bölgesindeki tarafların birliklerinin çatışmayı bırakmaları ve mevzilerini geri çekmelerinden yana olduklarını ifade etti.
    Binlerce sivilin öldüğü gelen haberler arasında. Onbirlerce Osetyalı'nın Rusya'ya sığındığı iddia ediliyor.

    Öte yandan özerk Abhazya cumhuriyeti de savaşa dahil oldu. Abhazya Gürcistan'ın elinden aldığı yukarı Kodori'ye operasyon yaptı.

    TSHİNVALİ'DE EN AZ 2 BİN SİVİL ÖLDÜ:
    Rusya'nın Tiflis Büyükelçisi Vyaçeslav Kovalenko, Gürcistan'ın, tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya bölgesinin başkentine düzenlediği saldırıda en 2 bin sivilin hayatını kaybettiğini ileri sürdü. Kovalenko, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, Gürcistan'ın Tshinvali'ye saldırısında en az 2 bin sivilin hayatını kaybettiğini belirterek, saldırıda kentteki 13 Rus barış gücü askerinin de öldüğünü, 70'inin yaralandığını kaydetti.

    SAAKAŞVİLİ'DEN ATEŞKES ÖNERİSİ: Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ülkesinin Rusya ile savaş halinde olduğunu, ancak kendilerinin ateşkesin sağlanmasından yana olduklarını söyledi. Saakaşvili yaptığı açıklamada, ateşkes istediklerini ve Güney Osetya'daki çatışma bölgesindeki tarafların birliklerinin çatışmayı bırakmaları ve mevzilerini geri çekmelerinden yana olduklarını ifade etti.

    GÜRCİSTAN PARLAMENTOSU SAVAŞ HALİNİ ONAYLADI: Gürcistan parlamentosu, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin Gürcistan'ın savaş halinde olduğu yönünde almış olduğu kararı oy çokluğuyla onayladı. Parlamento Başkanı David Bakradze açıklamasında, Güney Osetya bölgesinden Rus kaynaklı gelen haberlerin asılsız olduğunu, başkent Tshinvali'nin düştüğü yönündeki haberlerin de doğru olmadığını söyledi. Bakradze, ülkesinin, gelinen bu aşamadan sonra toprak bütünlüğünden hiçbir koşulda taviz vermeyeceğini vurguladı. Rus General Vladimir Boldirev, Rus haber ajanslarına yaptığı açıklamada, Rus askerlerinin Tshinvali'yi Gürcü askerlerden temizlediği ve onları bölge dışına doğru sürdüğünü savunmuştu.

    ABHAZYA KODORİ'YE OPERASYON YAPTI: Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya, Gürcülerin kontrolündeki Yukarı Kodori bölgesine operasyon düzenlediklerini açıkladı. Abhazya yönetimi "Dışişleri Bakanı" Sergey Şamba yaptığı açıklamada, ''Abhaz silahlı kuvvetleri Gürcüleri Yukarı Kodori bölgesinden çıkartmak için operasyon düzenlemiştir'' dedi. Şamba, Abhaz güçlerinin operasyonda ağır toplar kullandığını söyledi. Abhazya lideri Sergey Bağapş da daha önce yaptığı açıklamada, Yukarı Kodori bölgesinin bombalaması için savaş uçakları gönderdiklerini belirtmişti.

    RUS KOMUTAN: GÜRCELERİ OSETYA'NIN BAŞKENTİNDEN ÇIKARILDI: Rus güçlerinin, Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'den Gürcü askerlerini çıkarttıkları öne sürüldü. Rus Kara Kuvvetleri Komutanı Vladimir Bolderev, Itar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, "Taktik birlikler, Tshinvali'yi Gürcü ordusundan tamamen kurtardı ve Gürcü birliklerini barış gücü askerlerinin bulunduğu bölgenin ötesine göndermeye başladı" dedi.

    30 BİN OSETYALI RUSYA'YA SIÐINDI:
    Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey Sobyanin, 30 binden fazla insanın Rusya'ya sığınmak üzere Güney Osetya'yı terk ettiğini bildirdi. Başbakan Yardımcısı, Rusya'nın Güney Osetya'ya insani yardımıyla ilgili Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev başkanlığında düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, son 36 saat içinde 30 binden fazla insanın Rusya sınırını geçtiğini belirtti. Sobyanin, insani durumun çok kötü olduğunu kaydetti.
    Osetya'da Gürcü askerlerle Rus ordusu karşı karşıya. Savaştan fotoğraflar için TIKLAYIN
    RUS SAVAŞ UÇAÐI DÜŞÜRÜLDÜ: Rusya, Gürcü birliklerine bombardıman düzenlediği Güney Osetya'da 2 uçaklarının Gürcü askerleri tarafından düşürüldüğünü açıkladı. Rus barış gücü askerlerinin sözcüsü de İnterfaks'a yaptığı açıklamada, Gürcü askerlerinin, Ruslara ait Su-25 ve TU-22 tipi savaş uçaklarını düşürdüğünü bildirdi. Sözcü, uçakların pilotlarının akıbetinin ise soruşturulduğunu kaydetti. Gürcistan Güvenlik Konseyi Başkanı Kakha Lomanya, Gürcü güçlerinin bu sabah bir Rus uçağını vurarak düşürdüğünü ve uçağın pilotunun ele geçirildiğini açıklamıştı.

    RUS BAKANIN 1500 KİŞİ ÖLDÜ İDDİASI: Rus savaş uçakları, Güney Osetya bölgesinde Gürcü mevzilerini bombalamaya devam ediyor. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bölgedeki çatışmalarda bin 500 kişinin öldüğünü duyurdu.
    GORİ KENTİNE BOMBA YAÐIYOR: Güney Osetya'daki Gürcü mevzilerini bombardımana tutan Rus savaş uçaklarının, bölgenin sınırındaki Gori kentinde attığı bombalardan birinin, bir apartmana isabet ettiği ve olayda ilk belirlemelere göre 2 kişinin öldüğü bildirildi. Reuters muhabiri, Gori'deki bombardımanda 5 katlı bir binaya isabet eden bombanın, 2 kişinin ölümüne, 3 kişinin yaralanmasına yol açtığını söyledi. Ölü ve yaralıların askerler tarafından bölgeden taşındığı belirtildi. Gori'nin dış mahalleleri Rus uçakları tarafından bombalanıyor.
    RUS UÇAKLARI GÜRCİSTAN TOPRAKLARINI BOMBALIYOR, HALK PANİK İÇİNDE KAÇIYOR: Rus savaş uçakları, Güney Osetya bölgesinde Gürcü mevzilerini bombalamaya devam ediyor.

    Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'deki askeri bölge ve yerleşim yerlerindeki açık alanda bulunan Gürcü mevzileri, Rus savaş uçakları tarafından bombalanıyor. Gürcü mevzilerinden de bombardımana karşı ateş açılıyor.

    Can güvenlikleri tehdit altında olan bölge sakinleri ise Rus bombardımanı nedeniyle büyük panik yaşıyor. Halk, telaş içinde bölgeden kaçmaya çalışıyor. Bu arada Tshinvali yolu boyunca Gürcü birliklerine ait yüzlerce zırhlı araç, tank ve diğer askeri ağır teçhizat hareket halinde bulunuyor.

    RUSYA GÜRCİSTAN'DAKİ GÜNEY OSETYA BÖLGESİNE YENİ ASKER SEVK EDİYOR: Rusya'nın Gürcistan'daki Güney Osetya bölgesine yeni asker sevk ettiği bildirildi.

    Rus haber ajansları Güney Osetya'daki Rus barış gücü askerlerini takviye etmek amacıyla gönderilen askerlerin gece boyunca bölgeye ulaştığını ve yeni takviye güçlerinin de bölgeye gönderildiğini duyurdular. Rus piyadelerinin komutan yardımcısı İgor Konaşenkov ajanslara yaptığı açıklamada 58. Ordunun bölgede ''barışı sağlamayı istediğini'' ve ek ''özel birimlerin'' gelecek birkaç saat içinde bölgeye intikal edeceğini belirtti. Rus barış gücü askerlerinden 3'ünün daha gece öldüğünü kaydeden Konaşenkov, böylece çatışmalarda ölen toplam Rus barış güçü askerlerinin sayısının 15'e ulaştığını söyledi.
    OSETYA'NIN KONUMU
    NEDİR?
    Gürcistan'ın kuzey kesiminde, Sovyet döneminde özerk bölge olarak kuruldu. Bu statü Gürcistan bağımsızlığını ilan ettikten sonra Gürcü hükümeti tarafından kaldırıldı. Osetya ise Moskova yönetiminin desteği ile bağımsızlığını ilan etti. Güney Osetya, bugün Gürcistan'ın sorunlu bölgelerinden biridir.
    Bölgede, Rusya'nın desteğindeki bağımsızlık yanlısı yönetim ile Gürcü hükümetinin atadığı yönetim olmak üzere iki yönetim bulunmaktadır. Ayrılıkçı yönetimin merkezi Tshinvali, Gürcistan'ın atadığı hükümetin merkezi ise Kurta'dır.

    RUS BOMBARDIMANINDA VURULAN POTİ LİMANI KULLANILAMAZ HALDE: Muhterem Erkul bildiriyor - Rusya'ya ait savaş uçaklarının Gürcistan'ın önemli stratejik yerlerini bombardımanı sırasında isabet alan Poti limanının kullanılamaz hale geldiği bildirildi.

    Poti limanı çalışanlarının, AA muhabirine verdikleri bilgiye göre, dün gece Rus savaş uçaklarının hedefi olan Poti limanı ciddi hasar gördü ve kullanılamaz hale geldi. Görgü tanıkları ayrıca Rus bombardımanı sırasında ölen ve yaralananlar olduğunu bildirdi.

    Öte yandan, Güney Osetya bölgesine sınır Gori kenti güzergahı boyunca güvenlik güçlerinin sıkı önlem aldığı, özellikle yol üzerindeki köprülere güvenlik amacıyla askerlerin yerleştirildiği görüldü.

    RUSYA DEVLET BAŞKANI MEDVEDEV: Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'daki Rus askerlerinin "sivilleri korumak" için, barışı tesis etme operasyonu yürüttüklerini söyledi.

    Medvedev, Rusya Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov'u kabulünde yaptığı açıklamada, ''Barış gücü askerlerimiz ve takviye birliklerimiz, şu anda Gürcü tarafını barışa razı etme operasyonu yapıyor'' dedi. Rus askerlerinin oradaki nüfusu korumakla görevli olduğunu ifade eden Medvedev, ''Onların da şu anda yaptıkları tam olarak bu'' diye konuştu.

    Rus haber ajansları, Medvedev'in Serdyukov'u kabulünde Kremlin İdare Amiri Nikolay Makarov'un da hazır bulunduğunu belirterek, Serdyukov ve Makarov'un bölgedeki son durumu aktardığını kaydettiler.

    GÜRCİSTAN SAVUNMA BAKANI KEZERAŞVİLİ "CEPHEDE DÜN GECE SAKİN GEÇTİ": Gürcistan Savunma Bakanı David Kezaraşvili, Gürcü birliklerinin kapsamlı operasyon düzenlediği ayrılıkçı Güney Osetya'da dün gecenin, sakin geçtiğini söyledi. Kezeraşvili, yaptığı açıklamada, cephede dün gecenin sakin geçtiğini, ancak Rus savaş uçaklarının bombardımanının devam ettiğini kaydetti.

    Bu arada daha önce Rus uçaklarının saldırısında ağır hasar gördüğü açıklanan Poti limanında 6 kişinin öldüğü, 30 kişinin yaralandığı belirtildi.

    Öte yandan, Güney Osetya bölgesine sınır olan Gori kentinde olağanüstü hareketlilik yaşanıyor. Kent merkezinde cephe bölgesine sevk edilmeyi bekleyen yüzlerce asker görülürken, ambulansların bölgedeki yaralıları Tiflis'teki hastanelere taşıdığı gözlemleniyor. Bölgedeki, köprü ve benzeri stratejik noktalarda askeri kontrol merkezi kurulmuş durumda.
    GÜRCİSTAN'DAN ATEŞKES ÇAÐRISI
    Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Rusya'ya ayrılıkçı Güney Osetya bölgesindeki çatışmaları sora erdirme çağrısında bulundu

    Saakaşvili, yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'den ateşkes sağlanması için görüşmelerin gecikmemesini isteyerek, ortak hareket ederek ateşkes sağlamalarını istediklerini kaydetti.

    Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, "Rusya ile birlikte bu çılgınlığa son verelim" dedi.

    RUS SAVAŞ GEMİLERİ GÜRCİSTAN'A YÖNELDİ

    Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili, Rus savaş gemilerinin Gürcistan kıyılarına yöneldiğini söyledi.

    Tkeşelaşvili, telekonferans yoluyla AFP'ye yaptığı açıklamada, Rus filosunun Gürcistan sahillerine yaklaştığını belirterek, bunun bazı Rus kaynaklarınca doğrulandığını belirtti.

    Bölgedeki AFP muhabiri de en az bir Rus savaş gemisinin Ukrayna'nın Sivastopol limanından ayrıldığını, bazı görgü tanıklarınınsa başka savaş gemilerinin de limandan ayrıldığını söylediklerini aktardı. Rus yetkililerden konuya ilişkin bilgi alınamadı.


    Haber Kaynağı: - İnternethaber
    Son düzenleme fuga; 11-08-2008, 11:39.
  • fuga
    Senior Member
    • 27-08-2004
    • 6397

    #2
    Konu: Savaşta son durum...

    Rusya operasyonları durdurma kararı aldı

    Kafkaslardaki çatışmanın 5'nci gününde, Rusya, operasyonları durdurma kararı aldı. Gürcistan ise, Rus savaş uçaklarının Güney Osetya dışında bulunan, Gürcistan toprakları içindeki köyleri bombaladığını belirtti. Son olarak Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan çıkmaya karar verdiklerini bildirdi.
    • Güney Osetya'da yaşlı bir mülteci...
    • Güney Osetya'da yaşlı bir mülteci...
    • Bir kamyon kasasında Gürcü mülteci




    Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, parlamento binası önünde toplanan onbinlerce göstericiye hitaben yaptığı konuşmada, devlet başkanı olarak zor durumda olduğunu, Gori kentini ziyaretinde Rus uçaklarının bombardımanını yakından gördüğünü kaydetti.

    Rus uçaklarının Gori kentini ziyaretinde kendisini de taciz ettiğini ancak birşey yapamadığını söyleyen Sakaşvili, "Biz bu savaşı muhakkak kazanacağız" dedi.

    Saakaşvili, Gürcistan'ın, BDT'den çıkacağını belirterek, diğer ülkelere de bu topluluktan çıkmalarını önerdiklerini ifade etti. Mihail Saakaşvili, çatışmalarda ölen Gürcü askeri ve sivillerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda da bulundu.

    Rusya'nın, Gürcistan'ı açık şekilde işgal etmek niyetinde olduğunu söyleyen Saakaşvili, "Rusların toprakları, gazı, petrolü, şehirleri mi yok? Onlar, bizim özgürlüğümüzü istiyorlar" dedi.

    Güney Osetya ve Abhazya'nın bugün Rusya'nın işgali altında olduğunu kaydeden Saakaşvili, ayrılıkçı bölgelerin kalkınmasına çalıştıklarını, bölge halkının bugüne kadar sosyal yaşamını iyileştirmek için çaba harcadıklarını, ancak Rusya'nın sadece silah kullandığını ve çocukları dahi öldürmekten çekinmediğini ifade etti.

    Abhazya ve Güney Osetya halkı ile kavgalı olmadığını belirten Saakaşvili, özgürlüklerinden taviz vermeyeceklerini, Gürcistan'ın önünün kesilmesi halinde Ukrayna, Litvanya ve diğer baltık ülkelerinin de özgürlüklerinin tehli***e gireceğini kaydetti.

    Saakaşvili, halkın çağrısına yanıt vermesinin büyük önem taşıdığını vurguladı ve 9 Nisan 1991'deki Rus Kızıl Ordusu'nun başkent Tiflis'e girdiğinde sokakların boş olduğunu, ancak bugün Ruslara dayanışma içinde olduklarını gösterdiklerini söyledi.

    Gürcü lideri, "Biz, başladığımız bu özgürlük savaşına devam edeceğiz. Özgürlüğümüz ve Gürcistan'ın birlikteliği en büyük zaferimiz" dedi.

    Saakaşvili, bugün Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy'nin de aralarında bulunduğu 5 ülkenin liderinin Tiflis'e geleceğini belirterek, halka TSİ 19.00'da parlamento önünde toplanmaları ve konuk ülke liderlerini selamlamaları çağrısında bulundu.

    Gürcistan hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, "Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in Gürcistan topraklarındaki askeri operasyonun durdurulduğu açıklamasına rağmen, Rus savaş uçaklarının halen Güney Osetya dışında bulunan iki Gürcü köyünü bombaladığı" ifade edildi.

    RUSYA LİDERİ: "OPERASYONLARA SON"

    Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Rusya Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın raporlarına göre bölgedeki güvenlik sağlandığı için Gürcistan'daki askeri operasyona son verme kararı aldığını söylemişti.

    Medvedev, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve AB tarafından sunulan planda Rus ve Gürcü askerlerinin çatışma öncesindeki pozisyonlarına çekilmesinin öngörüldüğünü söyledi.

    Medvedev, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, barış planının Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya ve Abhazya ile ilgili uluslararası görüşmelerin başlatılmasını içerdiğini kaydetti.

    Gürcistan tarafının son iki günde sürekli ateşkesin yürürlükte olduğu açıklaması yaptığını hatırlatan Medvedev, Gürcistan'ın bu açıklamalarının "yalan" olduğunu söyledi.

    Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Gürcistan'daki askeri operasyonu, amaçlarına ulaştıkları için sona erdirdiklerini söyledi.
    "Operasyonun sona erdiğini neden bugün ilan ettikleri ve Gürcistan'a herhangi bir şart sunulup sunulmadığı" yolundaki sorusu üzerine Medvedev, "Neden mi bugün? Çünkü bugün sonuca ulaştık. Sonuca bugün ulaştığımızdan dolayı operasyonu bitirme kararını dün veya yarın alamazdık. En önemlisi biz amacımıza ulaştık. Amacımız vatandaşlarımızı korumaktı ve buna ulaştık. Hem de statükoyu korumuş olduk" dedi.
    Gürcistan'ın iki gündür ateşkes ilan ettiğinin, Rusya'nın ise ancak bugün operasyonu durdurduğunun belirtilmesi üzerine de Medvedev, "Gürcistan'ın iki günden beri ateşkes ilanı kesinlikle saçmalık. Gürcistan iki günden beri hem otomatik silahlarla, hem de füzelerle ateş açmaya devam ediyordu. Hiçbir ateşkes söz konusu değildi" ifadelerini kullandı.
    Medvedev, "sorunun başka bir şekilde çözülüp çözülemeyeceği" sorusuna,"Bu sorunun çözümü için başka bir yöntemimiz kalmadı. Birkaç bin vatandaşımız öldürüldüğünde buna farklı bir tepki veremeyiz. Son 5 günün sonuçları bu cevabın en etkili yöntem olduğunu gösterdi" yanıtını verdi.
    Sarkozy memnun

    Sarkozy de yaptığı açıklamada, Rusya ve Gürcistan'ın ateşkes üzerinde anlaştığını, ancak barış anlaşması konusunda henüz uzlaşmadığını belirterek, "Henüz barış anlaşması yok. Düşmanlığın durdurulması var ama bu da son derece önemli bir gelişme" dedi.

    Sarkozy, Medvedev ile 3 kez yaptıkları uzun telefon görüşmelerinin ardından Kremlin'e geldiklerini belirterek, "Avrupa, Rusya'nın çok büyük bir devlet olduğunu biliyor. Son 10 yılın da Rusya için kolay bir dönem olmadığını biliyoruz" diye konuştu.

    Sarkozy, "Rusya'nın gücünü barış için kullanması gerektiğine inanıyoruz. Ben bunun için Moskova'dayım. Problemi iki yolla çözebiliriz. Bunlardan biri geçmişe yönelmek. Ancak böyle hiçbir çözüm bulamayız. Çözümü geleceğe bakarak bulabiliriz. Rusya tarafından operasyonunun durdurulması haberini çok bekliyorduk. Bunun iyi bir haber olduğunu söyleyebiliriz. Rusya'nın vatandaşlarının çıkarlarını koruması son derece normal. Uluslararası kamuoyu da Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının korunmasını istiyor" dedi.

    Sarkozy de Kremlin'deki ortak basın toplantısında, dün ve bugün yapılan görüşmelerde bir sonuca ulaşmalarından çok memnun olduğunu belirterek,"Böyle bir karar almamız barış taraftarları için çok iyi bir haber. Çok açık ve serbest bir görüşme oldu. Uzun süren görüşmemizde 6 maddelik ilkeler konusunda anlaştık" diye konuştu.
    Sarkozy, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in yarın AB dışişleri bakanlarıyla bir toplantı düzenleyerek, Moskova'da yaptıkları görüşmelerin sonuçlarını aktaracağını söyledi.
    Moskova'ya gelmeden önce Almanya Başbakanı Angela Merkez ile görüştüğünü kaydeden Sarkozy, Merkel'in de kendisiyle aynı düşünceleri paylaştığı kanaatine vardığını kaydetti.
    Şimdilik barışa ulaşamadıklarını söyleyen Sarkozy, "Ancak askeri faaliyetlerin durdurulması ve ateşkes olması son derece önemli bir gelişme" dedi.

    6 maddelik deklarasyon
    Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile, 6 maddeden oluşan bir ilkeler deklarasyonuna imza attıklarını söyledi.
    Medvedev, Sarkozy ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, görüşmelerinin tek konusunun Güney Osetya'daki çatışmalar olduğunu belirterek, "Son iki gündür Sayın Sarkozy ile yoğun telefon görüşmeleri yapıyoruz. Görüşmenin sonucunda şöyle bir karara vardık: Rusya ve Fransa Devlet Başkanları olarak çatışmaya son veren 6 ilkeden oluşan bir belge hazırladık" dedi.
    Belgedeki ilk maddenin şiddete bir an önce son verilmesi olduğunu kaydeden Medvedev, diğer ilkeler hakkında şunları söyledi: "İkincisi askeri faaliyetlere son verilmesi, üçüncüsü insani yardım yapılması için her türlü olanağın sağlanması, dördüncüsü Gürcü askeri birliklerinin eski mevzilerine dönmesi, beşincisi Rus askeri birliklerinin çatışma öncesinde bulundukları yere dönmesi ve Rusya barış güçlerinin ilave güvenlik önlemi alması, altıncısı da Güney Osetya ve Abhazya'nın güvenliğini sağlamak için uluslararası karar alınması."
    Medvedev, Sarkozy'nin Moskova'nın ardından Tiflis'e gideceğini, imzaladıkları bu ilkeleri Gürcistan yönetimine sunacağını söyledi. Gürcü yönetiminin bu ilkeleri onaylaması ve altına imza atması halinde bölgede durumun normale dönmesi yolunun açılacağını ifade eden Medvedev, "Şu anda söz Gürcistan'da" diye konuştu.

    Rus komutan: "Tamamen çekildik anlamına gelmiyor"

    Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatoliy Nogovitsin de, Rusya'nın operasyona son vermesi kararının bölgeden tamamen çekildiği anlamına gelmediğini, Gürcü tarafının olası saldırısına anında karşılık vereceklerini söyledi.

    Bölgeyi tamamen boşaltmalarının "son derece mantık dışı" olacağını ifade eden Nogovitsin, "Biz orada bulunmaya devam edeceğiz. Karşı taraf şiddete başvurursa buna anında karşılık vereceğiz" ifadelerini kullandı.

    Nogovitsin, Rus güçlerinin Tiflis'e 60 kilometre uzaklıktaki Gori'ye girip girmediği yolundaki soruya, "Biz ilkesel olarak sivillerin bulunduğu bölgelere ateş açmıyoruz. Karşı taraf da bu durumumuzu bildiği için özellikle sivillerin bulunduğu
    yerlerde mevzileniyor. Ancak buna rağmen sivillerin bulunduğu bölgelere yönelik hiçbir saldırımız olmadı" yanıtını verdi.

    Bu arada, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Kafkaslar'daki çatışma yüzünden en az 100 bin kişinin yerlerinden olduğunu bildirdi. BMMYK sözcüsü, Rus ve Gürcü hükümetlerinin verdiği bilgilere göre, 30 bin kişinin Güney Osetya'dan Kuzey Osetya'ya kaçtığını, 12 binden fazla insanın da Güney Osetya içinde evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti. Sözcü, Gürcistan'ın Gori kentinde yaşayan halktan yaklaşık 56 bin kişinin de kenti terk ettiğini kaydetti.

    Gori'de ölümler

    Bu sabah Rus savaş uçakları, Gürcistan'ın ayrılıkçı bölge Güney Osetya sınırındaki Gori kentini bombaladı. Bombardımanda can kaybı 5'e yükseldi. Reuters ajansı, Gori'deki foto muhabirinin, bombardımanın ardından sokakta 5 ceset ile 4 yaralı gördüğünü ve bunlardan ikisinin gazeteci olduğunu aktardı.

    Muhabir, araçları boş sokaklarda ilerlerken herhangi bir uyarı yapılmadan vurulduğunu, bombanın aracın önüne düştüğünü söyledi.

    AFP foto muhabiri de, Gori'deki olayda bir Gürcü gazeteciyle şoförünün öldüğünü bildirdi. Gazetecinin, havan topu mermisinin aracına isabet etmesi yüzünden öldüğü, foto muhabirinin gazetecinin kimlik belgesini gördüğü belirtildi.

    Bu arada, Hollanda'nın Tiflis Büyükelçisi Onno Van Elderenbosch, dün geceki Gori bombardımanı sırasında ölen Hollandalı gazetecinin RTL-2 televizyonu için çalıştığını bildirdi.

    Dün geceki Gori bombardımanı sırasında medya merkezinin de isabet aldığı, ayrıca kentteki üniversite ile postanede yangın çıktığı belirtiliyor.

    Gori'de sessizlik

    Gürcü kaynaklarının Rus birlikleri tarafından işgal altında olduğunu iddia ettiği kentin merkezinde çok sayıda terk edilmiş, Gürcü birliklerine ait zırhlı araç, tank ve benzeri teçhizat dikkati çekiyor.

    Sivillerin de terk ettiği kentte az sayıda hareket halinde araç ve yaşlı vatandaşlara rastlanıyor. Kent sakinleri, dün gece kentin merkezinde yer yer çatışmalar olduğunu, bugün ise Rus askerlerinin kentte bulunmadığını söyledi. Sakinler, tüm dükkanların kapalı olduğunu, ekmek bulmakta zorluk çektiklerini belirtti.

    Tam bir hayalet kent görünümdeki Gori'nin yolu trafiğe açık. Kent merkezinde ve dışında herhangi bir önlem göze çarpmıyor. Zaman zaman kent merkezinin üzerinde Rus uçaklarının sesleri duyuluyor.

    Gori yolu üzerinden Tiflis'e hareket edildiğinde yine Gürcü birliklerine ait çok miktarda zırhlı araç, tank ve benzeri teçhizat, yol kenarlarına terk edilmiş halde görünüyor.

    Gori kentinde kalan az sayıda sivil vatandaşın büyük bir endişe içinde olduğu ve çaresizlik içinde evlerinde beklediği dikkati çekiyor. Kent merkezinde ve çevresinde birçok binanın Rus uçaklarının bombardımanında ciddi zarar gördüğü, bazı binaların kullanılamaz halde olduğu gözleniyor.

    Lavrov: "Saakaşvili görevden ayrılmalı"

    Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güney Osetya'da bundan sonra Gürcü barış gücü askeri bulundurulmasını kabul etmeyeceklerini söyledi.

    Lavrov, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanı Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, "Gürcü yönetimine hiçbir güvenlerinin olmadığını" ifade etti ve Rusya'nın Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'yi devirmek gibi bir planının olmadığını kaydetti.

    Lavrov, Saakaşvili'nin görevinden ayrılması gerektiğini söyledi. Moskova'nın Saakaşvili ile görüşmeyeceğini belirten Lavrov, Saakaşvili'nin yapacağı en doğru şeyin görevinden ayrılmak olduğunu kaydetti.
    Saakaşvili'yi devirme gibi bir niyetlerinin ve planlarının olmadığını ifade eden Lavrov, "Bizim geleneklerimizde birini devirip, yerine başkasını tahta oturtmak yok" dedi.
    AGİT ve AB'nin barış önerisinde, bölgedeki yeni barış gücü misyonunda Gürcü askerlerinin bulunması halinde bunu kabul edemeyeceklerini belirterek, "Eğer barış planı önerisinde Gürcü askerlerinin de bulunması öngörülüyorsa bunu kabul etmemiz çok zor. Artık orada kalamazlar. Barış gücü askerleri olarak birçok ayıba imza attılar. Suç işlediler ve aynı barış gücü birliği içinde birlikte hizmet ettikleri yoldaşlarını vurdular" ifadesini kullandı.
    Saakaşvili'ye artık hiçbir güvenlerinin kalmadığını söyleyen Lavrov, Gürcü yönetiminin işlediği suçların Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.

    NATO: "Ateşkes yeterli değil"
    NATO Genel Sekreteri Jaap de Hooop Scheffer, Rusya'nın Gürcistan'daki askeri operasyonları durdurdukları açıklamasının "önemli bir ilk adım" olduğunu, ancak yetersiz olduğunu söyledi.
    De Hoop Scheffer, Brüksel'deki NATO Konseyi toplantısından sonra gazetecilere açıklamasında, Rusya ve Gürcistan'ın kuvvetlerini çatışmaların başlamasından bir gün önceki, 6 Ağustos'taki konumlarına geri çekmeleri gerektiğini kaydetti.
    Jaap de Hoop Scheffer, ayrıca Gürcistan'ı "bir dost ve NATO'nun oldukça saygın bir ortağı" olarak niteledi. NATO Genel Sekreteri, konsey toplantısı sonrası basına açıklamasının başında Gürcistan'ın ittifaka katılımına ilişkin sürecin devam ettiğini belirtmişti.

    Soruşturma başlatılabilir
    Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM), Gürcistan'ın Güney Osetya bölgesindeki çatışmayla ilgili bir ön soruşturma başlatabileceği bildirildi.
    UCM Başsavcısı Luis Moreno-Ocampo, Lahey'den telefonla yaptığı açıklamada, Güney Osetya'daki çatışma konusunda temasa başladıklarını ifade ederek, konuyla ilgili bir ön soruşturma başlatıp başlatılmayacağına ilişkin soruya, "Bu bir olasılık" yanıtını verdi.Moreno-Ocampo, konuyla ilgili ayrıntılı açıklama yapmadı.

    BÖLGEDEN KISA KISA...

    * NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Gürcistan'ın ittifaka katılımına ilişkin sürecin devam ettiğini, bu
    ülkenin bir gün NATO üyesi olacağını açıkladı.

    * Çatışmalar Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'dan, aynı durumdaki Abhazya'ya kaydı. Abhaz güçleri bugün erken saatlerde Gürcistan'ın Abhazya sınırları içinde kontrol altında tuttuğu tek bölge olan Kodori Vadisi'nin kuzeyinden Gürcü askerleri çıkarmak amacıyla operasyon başlattı. Operasyonun ardından, buradaki Ajara köyüne Abhazya bayrağı dikildi.

    Rus İnterfaks ajansı, Abhazya "Savunma Bakanlığına" dayanarak yayımladığı haberde, operasyonun bu sabah 06:00'da (TSİ 05:00) başladığını belirtti, ayrıntılı bilgi vermedi.

    Görgü tanıkları, 135 Rus askeri aracının Abhazya'da Kodori geçidine doğru ilerlediğini öne sürdü.
    Gürcistan ise, tek yanlı bağımsızlık ilan eden Abhazya'daki tartışmalı Kodori Vadisi bölgesinden askeri güçlerini çektiğini bildirdi.

    *
    Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Rusya'daki Gürcistan vatandaşlarına yönelik olası saldırıların engellenmesi için etkin önlem alınması talimatı verdiği bildirildi.

    * Gürcistan'ı yeniden bütünleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Temur Yakobaşvili, Güney Osetya sınırındaki Gori kentine yönelik Rus bombardımanı sırasında 5 kişinin öldüğünü söyledi. Bu arada parlamentonun olağanüstü toplantısı devam ediyor.

    * Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Dimitriy Ragozin, NATO-Rusya Konseyi'nin olağanüstü toplantı yapması
    çağrısının, ABD'nin muhalefeti nedeniyle geri çevrildiğini bildirdi.

    * Gürcistan parlamentosu, "Rus birliklerinin dünden itibaren ülke topraklarını işgal ettiği" haberleri üzerine olağanüstü toplanıyor.

    * Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Karadeniz Filosu'na ait gemilerin, Abhazya kıyılarında, Rus vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için bulunduğunu söyledi.

    * Rusya iç istihbarat örgütü Federal Güvenlik Servisi (FSB), Gürcistan dış istihbarat servisi başkan yardımcısının
    Rusya'nın güney bölgesinde yakalandığını açıkladı.

    * Dün geceyi, Rus birliklerinin işgal ettiği iddia edilen Gori kentine 25 kilometre mesafedeki bir TIR parkında geçiren Türk Kızılay ekibi Tiflis'e sorunsuz ulaştı. Kızılay ekibi ve görgü tanıklarına göre, Rus birlikleri de Gori kentinden tamamen çekildi.

    Tiflis de geceyi gergin geçirdi

    Gürcistan'ın ayrılıkçı Güney Osetya'daki çatışmalar sonrasında Rus birliklerinin Gürcistan topraklarına girmesi üzerine başkent Tiflis dün geceyi gergin geçirdi.

    Gürcü birliklerinin Tiflis'i savunmak için savunma hattını Mtshata kasabasına çektiği bölgede, durum sakin görünüyor.
    Batum-Tiflis yolu trafiğe açık ve araçlar trafikte normal akışını sürdürüyor, ancak Tiflis çıkışındaki yol üzerinde Gürcü birliklerine ait terk edilmiş az miktarda zırhlı araç ve tank göze çarpıyor.

    Saakaşvili: "Teslim olmayacağız"

    Ateşkes taahhütnamesini imzalayan Gürcistan son olarak Rus askerlerinin Poti limanına girdiğini açıkladı. Ancak Rusya bu haberi yalanladı.

    Rusya Savunma Bakanlığı da, Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze'nin, Rusya askerlerinin Poti limanına girdiği yolundaki iddiasını yalanladı. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan Rus Interfaks Ajansı'na yapılan açıklamada, "(Askerlere) Onlara asla böyle bir görev verilmedi" denildi.

    Gürcistan, Güney Osetya'nın hemen dışında, başkent Tiflis'e 60 kilometre uzaklıktaki Gori kentinin, Rus askerinin kontrolüne geçtiğini de açıkladı.
    Askerlerinin Gori'yi aldığı açıklamalarını da yalanlayan Moskova, çatışmaların ikinci cephesi haline gelen Abhazya'da asker sayısını 9 bine çıkardı. Rus kuvvetleri, Abhazya'yla Gürcistan arasındaki sınırı da aşarak Gürcü Zugdidi ve Senaki kentlerinin kontrolünü ele geçirdi. Ancak Ruslar daha sonra, tehlikeli unsurların kontrol altına alındığı gerekçesiyle Senaki'den çekildi.
    CNN International yayınına telefonla katılan Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Rusya'nın etnik temizlik yaptığını; asla teslim olamayacaklarını söyledi.

    Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Alexander Stubb, Rusya'nın AB-AGİT barış planını kabul etmesi konusunda "dikkatli bir iyimserliğe" sahip olduğunu söyledi.
    Stubb, Reuters'a yaptığı açıklamada, "İki gün önce bu konuda karamsardım. Dün son derece dikkatli şekilde iyimserdim ve bugün sadece dikkatli bir iyimserliğe sahibim" ifadesini kullandı.
    Alexander Stubb, dün Kuzey Osetya'nın başkenti Vladikavkaz'da Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Koucher ile birlikte Güney Osetyalı mültecilerle görüşmüştü.

    cnnturk
    Son düzenleme fuga; 12-08-2008, 21:02.

    Yorum

    • fuga
      Senior Member
      • 27-08-2004
      • 6397

      #3
      Konu: Savaşta son durum...

      Gürcistan Rusya'ya karşı dava açtı

      Gürcistan'ın, Rusya'ya karşı Uluslararası Adalet Divanı'nında "etnik temizlik" suçlamasıyla dava açtığı bildirildi.




      Gürcistan Güvenlik Konseyi Başkanı Kakha Lomania, Gürcistan'ın Hollanda'daki Büyükelçisi'nin, Rusya'nın, Gürcistan'da 1993 ila 2008 yılları arasında etnik temizlik yaptığı suçlamasıyla Gürcistan devleti adına Rusya devleti aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda dava açtığını söyledi.

      Yorum

      • Alman_
        Member
        • 20-09-2005
        • 1423

        #4
        Konu: Savaşta son durum...

        Gürcistan dava açmış haa çok güldüm ya karnıma gülmekden ağrılar girdi... hahohi Savaşı sen başlat sonrada dava aç rezil SAAKAŞVİLİ!! badprv
        Son düzenleme Alman_; 14-08-2008, 00:16.

        Yorum

        İşlem Yapılıyor