Tesekkür nedir

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • 67TOPRAK
    Senior Member
    • 12-11-2005
    • 3015

    Tesekkür nedir

    Tesekkür´ün anlami nedir?

    Birbirimize tesekkür ediyor muyuz?

    Tesekkür sizce gerekli mi? gereksiz mi?

    Bu konu hakkinda neler düsünüyorsunuz?


    Son düzenleme 67TOPRAK; 24-08-2008, 22:13.
  • kanarya1958
    Member
    • 01-06-2008
    • 1306

    #2
    Konu: Tesekkür nedir

    gerekli çalışma aşkını formun işlevliğini kamçılar.

    Yorum

    • Kadim
      Senior Member

      • 30-01-2004
      • 4782

      #3
      Konu: Tesekkür nedir

      Bu konuda özet bir şeyler yazmak isterim. Her çalışmanın öncesinde yapılması gerektiği gibi olaya önce kavramsal açıdan bakmak isabetli olacaktır. Arapça kökenli olan şükür sözcüğü Şin-Kaf-Ra harfleri ile yazılıyor ve arapça sözlükte teşekkür etmek; minnettar olmak, birinin iyiliğinin farkında ve bilincinde olmak, iyiliği yapana övgü ve senada bulunmak diye geçiyor. Türk dil kurumunun sözlüğünde de şükür sözcüğü için şu ifade kullanılmış.

      -1 . Yapılan bir iyiliğe karşı duyulan kıvanç ve gönül borcunu anlatma.

      Kendi kişisel kanaatime göreyse şükür; birinin karşılık beklentili ya da beklentisiz iyiliğinin farkında ve bilincinde oluşumuzun, iyiliği yapanın gönül rızasını karşılayacak şekilde eylemli ya da sözlü anlatımıdır. Bu eylem yapılan iyilik cinsinden bir iyilik olabileceği gibi, kişiyi överek de olabilir.

      Olayı seslerin matematiği açısından incelediğimde ise yine çok ilginç bir sonuç elde ediyorum. Esasen şükür sözcüğünün kaynağında kerim sözcüğünün yansımış halinin olacağını düşünüyorum. Kerim sözcüğünün ilk iki harfi olan Kaf-Ra, Şin harfinin ayna özelliği ile yansıltılmıştır. Kerim sözcüğü cömertliği, lütufkarlığı anlatır. Şükür sözcüğü de bu cömertliğin bir nevi geri yansıtılması suretiyle rızalık dengesinin sağlanmasını anlatır. Cömertlik maddi olabileceği gibi manevi de olabilir.

      Teşekkürü daha iyi anlamanın yolu ise bu sözcüğün zıttı olan sözcüğü kavramaktır. Bu sözcüğün zıttı olan sözcüğün tam karşılığı için ise en güvenilir kaynak olan Kuran'a başvurabiliriz. Kuran şükür sözcüğünün anlamını ve niteliğini zıttı ile karşılaştırarak çok güzel bir biçimde vermektedir. Neml 40 - ..."Rabbimin lütfundandır bu. Şükür mü edeceğim, nankörlük mü diye beni denemek istiyor. Esasında, şükreden, kendisi lehine şükretmiş olur. Kim de nankörlük ederse bilsin ki, Rabbim Ganî'dir, cömerttir."

      Görüleceği gibi şükür sözcüğünün karşılığı nankörlüktür. Seslerin matematiği açısından nankör sözcüğünün de Kaf-RA sözcükleriyle başlayan kerim sözcüğünün nakerim-nankör halinde olumsuzlaştırılmışı olduğunu düşünüyorum. Zaten Allah'ta ayetinde cömertlik-şükür-küfür(nankör) ilişkisini oldukça net anlatıyor.

      Birinin elinden gelen bir iyilik aslında Allah'tan geliyordur. Çünkü iyilikler gökten zembille inmez. Bir insanın, bir başka canlının ya da cansız varlığın ve hatta kendi içimizdeki manevi oluşların vesilesi ile bizlere ulaşır. Böyle bir durumda bizlere ulaşan iyiliklerin karşılığı olarak, vesile olan kişilere yapılacak bir şükür yani karşıdaki kişinin vesilesi olduğu bu iyiliğin bilincinde olduğumuzu vesile olan kişiye halis bir eylemle ya da sözle anlatmamız aslında Allah'a olan şükrümüzü de ortaya koymaktır. Vesile olan kişinin gönlüne girmek ve gönül rızasını edinmek, arşını gönüllere kurmuş olan rabbimizin de rızasını almak demektir. İşte bu yöntem ona olan borçlarımızı ödemenin yollarından biridir. İşte bu bana göre teşekkürün anlamıdır. Erdemli ve olgun insanlar kendilerine yapılan iyiliğin karşılığında vesile olan kişinin rızasını alacak eylemlerde bulunmak için çok titiz davranırlar.

      İkinci sorun olan -birbirimize teşekkür ediyor muyuz?- sorusu için ise herkes yukarıdaki teşekkür kavramı anlamlandırmasına göre bir mizan yaptığında halini rahatça görebilecektir sanırım. Ancak genel güncel eğilim açısından insanların teşekkürleri yakınları hariç insanlar için iki kuru sözcükten ileri gitmemektedir. Halktan, devletten alınan bir hizmet karşılığı dahi bu benim hakkımdır denilip, hizmeti sunana bazen acele ile iki kuru sözcük ediliyor ya da bir daha geri dönmeyecek olma düşüncesinin verdiği rahatlığıyla hiç bir sözcük kullanılmıyor. Hatta çoğu kişi örneğin devletten alınan hizmeti kendi hakkı olarak düşündüğünden ki o hak Allah'tandır teşekkür etmenin yanlış olduğunu bile düşünmektedir. Bana göre bu nankörlüktür.

      Üçüncü sorun olan teşekkürün gerekliliği için söylenecek fazla bir şey yok. İnsanın dünya hayatında bulunup yürüyor oluşundan tutun da nefes alıyor oluşu bile teşekkürü gereklilikten öte zorunlu kılar. Çünkü çekilen her bir oksijen atomu bile yine nice vesile canlı cansız varlığın sayesindedir. İnsanoğlu bu hayatı yaşıyorsa değerini çok iyi bilmelidir çünkü bu hayat insanoğluna kendi kimliğini bulması için verilmiştir. Eğer insanoğlu varsa varlık ya da manevi evrendeki ufacık bir eylem, hareketliliği dahi başka vesilelerce Allah'tan ona gelmiş lütfun sayesindedir ki bu bir borçtur. İnsan borcunu vesile olanın rızasını kazanarak öder. Hayvanlar, bitkiler, insanlar, tüm yaratılmışlar ve varoluşların razı olma biçimleri bulunmaktadır. Bir arı bu konuda mükemmel bir örnektir. Arı bir balı ortaya çıkarıp karnını doyururken balı yapmak için gerekli özü aldığı çiçeklere olan teşekkürünü onları tozlayarak gösterir ki bu çiçeklerin devamını sağlar, arı elde ettiği öz ile kendi karnını doyurduğu gibi bununla kalmaz, balı ile de nice canlılara da yaşam kaynağı olur. Arı böylece mükemmel bir israfsızlıkla mükemmel bir Allah için hizmet anlayışı sunar. Böyle bir durumda teşekkür borcunu da ödemiş olur. Şimdi bu durumda insanoğlunun durumunu irdelersek yeryüzünün durumuna bakarsak, mülk şehvetine(yönetme, mal yığma, şöhret edinme arzuları) teslim olmuş insanoğlunun hiç de teşekkür borcunu yerine getirmediğini apaçık anlamış oluruz.

      Bu güzel konuyu açıp, sahip olduğum ufacık ilmimden başkalarını nasiplendirmeme vesile olduğun için sana teşekkür ederim.

      Kadim

      Yorum

      • 67TOPRAK
        Senior Member
        • 12-11-2005
        • 3015

        #4
        Konu: Tesekkür nedir

        Verdigin bilgi icin cok tesekkurler @Kadim.



        Yorum

        • sarýgelin
          Junior Member
          • 21-01-2008
          • 40

          #5
          Konu: Tesekkür nedir

          Sevgili Kadim,

          Güzel açıklamaların için teşekkürler.Özellikle arı örneği gerçekten ne güzel bir örnek bizler için.

          Yorum

          İşlem Yapılıyor