Gümüş dizisine İran yorumu

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Gümüş dizisine İran yorumu

    Gümüş dizisi İran'da da tartışılıyor
    İran’dan İlgİnç yorum: Gümüş, Türkiye’nin bölgede nüfuzunu artırma projesi”



    İngilizce çıkan Tehran Times gazetesi, Gümüş dizisinin Ortadoğu’da İran’ın siyasi ve kültürel etkisini azaltmak, Türkiye’nin profilini yükseltmek için kullanıldığını öne sürdü

    Devletİn yayın organı Tehran Times, uydu aracılığıyla yayınlanan Türk yapımı iki televizyon dizisinin, Arap izleyiciler, özellikle de Basra Körfezi’ne kıyısı bulunan ülkelerde yaşayanlar üzerinde gittikçe artan bir sosyal etki yarattığını yazdı. İran gazetesi, MBC televizyonunun 4’üncü Kanalı’nda son 6 aydan bu yana günde iki kez yayımlanan bu iki dizinin, Arap izleyiciyi çektiğini vurguladı. Suudi Prensi Waleed Bin İbrahim’in sahibi, yönetim kurulu başkanı ve CEO’su olduğu MBC’nin, 6 kanala sahip olduğunu yazan İran gazetesi şöyle devam etti:

    AKP’yle başladı

    Yabancı Damat ve Gümüş senaryoları, Türkiye’nin doğal güzelliği ve oyuncuların çekicilikleri nedeniyle Arap ailelerinin çıkarlarını tahrik eden romantik diziler. Arap basınına göre, dizideki karakterlere delicesine aşık olunması, Arap aileleri, özellikle de bazıları boşanmalara kadar giden Suudi Arabistan aileleri içinde ciddi anlaşmazlıklara neden oldu. Her biri yaklaşık 200 bölümden oluşan bu dizilerin siyasi amaçları var. Yıllarca laik Pan-Türkizmin egemen olduğu Türkiye, çok yakın zamanlara kadar, Arap dünyasında hiçbir siyasi ve kültürel etkiye sahip değildi. Önceki hükümetlerdeki Türk yetkililer, Türkiye’nin statüsünün Ortadoğu ülkelerinden yüksek olduğuna inandıkları için genelde daima ABD ve Batı’ya dönük tutum aldı.

    AKP’nin iktidara gelmesi ve İslami eğilimli bir hükümetin kurulmasıyla, Arap ülkeleri ve özellikle İran İslam Cumhuriyeti modeline alternatif olarak görülen Suudi Arabistan Türkiye’nin bölgedeki profilini yükseltmeye çalıştı. Suudi medyası, birden bire, Araplar’ın Türkiye’ye seyahat etmelerini sağlamak amacıyla Türkiye’nin turizm merkezlerinin tanıtımına başladı.Suudi Prenslerin sahibi olduğu etkili uydu kanalları, Türk dizilerini Arapça seslendirip yayınlamaya başladı. Bu dizilerin Arapça seslendirmesi öylesine ustalıkla yapıldı ki, dizilerin bir Arap ülkesinde yapılmadığını anlamak son derece güçtü.

    Seslendirenlerin çoğunluğu Lübnan ve Suriyeli idi ve seslendirmedeki aksan da, Arap dünyasında hayranlık duyulan Lübnan aksanıydı.

    Tehran Times, Suudi Arabistan’daki Araplar’ı Şii kültürüne karşı koymak ve Arap dünyasında Şiiler üzerindeki manevi etkisini azaltmak amacıyla, kurnazca, Başbakanı Erdoğan’a haber araçlarına girme olanağı tanındığını, Türkiye’ye, Ortadoğu’nun siyasi, kültürel ve ekonomik yaşamında daha aktif bir rol oynayabilmesinin hedeflendiğini ileri sürdü. Gazete, iddialarını şöyle sürdürdü:

    S.Arabistan desteği

    MBC’nin Türk dizilerini yayınlama kararı, basit mesele olarak görülebilir. Ancak bu, Türkiye ve bazı Körfez ülkeleri tarafından tasarlanan siyasi ve kültürel bir planın ilk sahnesidir. Türkiye’ye bölgede önemli bir siyasi ve kültürel rol veren bu plan, İran İslam Cumhuriyeti’nin kültürel ve siyasi açıdan yalnızlaştırılması için formüle edilmişti. Bununla birlikte, bu plan uluslararası arenada geniş çaplı bir destek bulamadı ve sadece Suudi Arabistan’ın desteğiyle uygulamaya konuldu

    kaynak:televizyon gazetesi
İşlem Yapılıyor