"Bu bir şaka değil"

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    "Bu bir şaka değil"



    Hotmail Türkiye uyardı: "Bu bir şaka değil"

    Microsoft'un ücretsiz e-posta hizmeti hotmail, Türk kullanıcılarına, kişisel bilgilerini çalmayı amaçlayan sahte e-postalardan korunmanın yollarının anlatıldığı bir uyarı gönderdi.

    Hotmail Türkiye, uyarıda, dünya genelinde hotmail kullanıcılarına günde 4,5 milyar adetten fazla istenmeyen e-postanın (spam) gönderildiğini ve bu iletileri filtrelemek için yoğun çaba sarf ettiklerini kaydetti.

    İstenmeyen e-postalar arasında, çeşitli şirketlerden ve kurumlardan geliyormuş gibi görünen, hotmail hesabı ya da internet bankacılığı gibi bilgileri çalmayı amaçlayan ''sahte e-postaların'' da olduğu belirtilen uyarıda, bu tür sahte e-postaları tanımak için çeşitli ipuclarından yararlanılabileceğini bildirildi.

    Buna göre, öncelikle, kişisel bilgilerin istendiği e-postalara karşı dikkatli olmak gerekiyor. Örneğin, kişinin adının, doğum tarihinin, kullanıcı adının, parolasının veya bankaların internet sitelerine giriş bilgileri gibi diğer kişisel bilgilerinin sorulduğu bir e-posta, kimden gelirse gelsin, çok büyük olasılıkla dolandırıcılık amacıyla gönderilmiş oluyor.

    ''Şüpheli görünen'' e-postaların da dikkatle incelenmesi gerekiyor. Yani, kötü ve düzensiz yazılan, yazım hataları bulunduran ve ''bu bir şaka değil'' veya ''bu iletiyi arkadaşlarınıza iletin'' gibi ifadeler içeren e-postalar, genellikle dolandırıcılık amaçlı e-postalar oluyor.

    Böyle e-postalarda, bazen şirket adları ve markalar da yanlış yazılıyor veya küçük hatalar içeriyor. Örneğin, ''windows live™ hotmail'' yerine ''windows hotmail'' yazılıyor.

    PAROLANIZI KORUYUN

    E-posta hesabını çalınmaktan korumak için 7 karakterden daha uzun, büyük-küçük harfleri, sayıları ve '@' veya '#' gibi özel karakterleri bir arada bulunduran 'güçlü bir parola' oluşturulmasında ve düzenli aralıklarla değiştirilmesinde fayda var.

    Bunun yanında, Microsoft Müşteri Destek Biriminden, ''parola değiştirme isteğinin onaylandığına'' dair bir ileti gelirse ve böyle bir talepte bulunulmadıysa, bu durum, birisinin kullanıcı hesabını çalmaya çalıştığını gösterir.

    Bu durumda hemen hotmail sayfasındaki ''seçenekler'' menüsüne girilerek, parola, parola sıfırlama bilgileri ve gizli soru ile cevabın değiştirilmesi gerekiyor.

    Superonline
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    #2
    Konu: "Bu bir şaka değil"

    Bu da gönderdikleri ileti:

    Değerli Hotmail Kullanıcısı,

    Değer verdiğimiz bir Hotmail® kullanıcısı olduğunuzdan, sizi tüm dünyada bir günde 4,5 milyardan fazla kullanıcıyı engelleyen istenmeyen posta iletilerinden korumak için yoğun bir çaba harcıyoruz. Hotmail gelen kutularındaki istenmeyen postaları azaltmak ve yok etmek için sürekli şekilde çalışan yüksek nitelikli uzmanlardan oluşan özel bir ekibimiz var.

    Son zamanlarda müşterilerimizden, aldıkları e-postaların gerçek olup olmadığını sorgulayan çok sayıda e-posta aldık. Bu e-postayı oluşturarak tüm Hotmail kullanıcılarının filtrelerimizden sızan sahte e-postaları tanımasına yardımcı olmayı hedefliyoruz.

    1) Kişisel bilgilerinizi isteyen e-postalara karşı dikkatli olun.

    Adınızı, doğum tarihinizi, sigorta numaranızı, e-posta kullanıcı adınızı, e-posta parolanızı veya diğer kişisel bilgileri soran bir e-posta, kimden gelirse gelsin, çok büyük bir olasılıkla dolandırıcılık amacıyla gönderilmiştir.

    Herhangi bir nedenle bu tür bir e-postanın gerçek olabileceğini düşünüyorsanız, e-postayı yanıtlamayın veya hiçbir köprüyü tıklatmayın; bunun yerine web URL'sini kopyalayıp yapıştırın ve iletişim bilgilerini almak üzere ilgili şirketin web sitesine gidin. E-postanın gerçek olduğunu doğrulatmak için şirketin destek kanallarını kullanmaktan çekinmeyin.

    2) Şüpheli görünen e-postaları dikkatle okuyun.

    Kötü yazılan, yazım hataları bulunduran ve "bu bir şaka değil" veya "bu iletiyi arkadaşlarınıza iletin" gibi ifadeler içeren e-postalar, genellikle dolandırıcılık amaçlı e-postalardır. Bazen şirket adları veya markalar yanlış yazılır veya küçük hatalar içerir; örneğin Windows Live™ Hotmail yerine Windows Hotmail kullanılır.

    3) Hotmail parolanızı koruyun.

    Hotmail hesabınız için 7 karakterden daha uzun, büyük/küçük harfleri, sayıları ve @ veya # gibi özel karakterleri bir arada bulunduran güçlü bir parola oluşturun. Parolanızı düzenli aralıklarla değiştirmek de iyi bir uygulamadır.

    Microsoft Müşteri Destek biriminden tıpkı benim gibi, parolanızı değiştirme isteğinizin onaylandığını bildiren bir ileti alırsanız ve son zamanlarda parolanızı değiştirmediyseniz, bu durum birilerinin Hotmail hesabınıza erişim izni elde etmeye çalıştığının işareti olabilir ve bu durumda da parolanızı hemen değiştirmeniz gerekir. Bunu yapmak için ya http://account.live.com adresine gidin ya da Hotmail'de Seçenekler'i tıklatın ve daha sonra Kişisel Bilgilerinizi Görüntüleyin ve Düzenleyin. Yeniden oturum açmanız istenir. Bunu yaptıktan sonra, üst tarafta adınızın altında bulunan "Parola sıfırlama bilgileri" seçeneğini arayın. Her ikisi de ele geçirilmiş olabileceğinden hem parolanızı hem de Gizli Soru/Gizli Yanıtınızı değiştirin.

    4) Harekete geçin!

    Birisinin Hotmail hesabınıza eriştiğini düşünüyorsanız, Windows Live ID oturum açma sayfası sahte görünüyorsa veya yetki vermediğiniz bir parola değişikliğini onaylamanızı isteyen şüpheli bir e-posta aldıysanız, yukarıdaki yönergeleri kullanarak hemen parolanızı değiştirin veya şu adrese gidin: http://account.live.com.

    5) Yeni dolandırıcılıkları belirlememize yardımcı olun.

    Hotmail'in tam sürümünü kullanıyorsanız "Önemsiz" seçeneğinin yanındaki açılır kutuyu seçip ardından "Kimlik avı dolandırıcılığını bildir" seçeneğini tıklatabilirsiniz. Kesinlikle gönderene yanıt yazmayın.

    Bu konu hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

    Bu e-postayı ileride dolandırıcılık amaçlı bir e-posta alırsanız ne yapacağınızı bulmak amacıyla saklayarak gelen kutunuzun daha güvenli ve güvenlikli olmasını sağlayabilirsiniz.

    Saygılarımızla,

    Windows Live Hotmail Ekibi

    Yorum

    • ati456
      Member
      • 07-12-2007
      • 1154

      #3
      Konu: "Bu bir şaka değil"

      evet bu uyarı iletisi 3 gün önce e-postama geldi..
      dikkatli olmak lazım..

      Yorum

      • ali_ekber
        Member
        • 15-11-2004
        • 2525

        #4
        Konu: "Bu bir şaka değil"

        iyikin hotmail kullanmıyorum

        Yorum

        • YÜZBAÞI OÐULLARI
          Diamond Group

          • 01-04-2004
          • 19785

          #5
          Konu: "Bu bir şaka değil"

          Aslında bu çalınma olayının çözümlerinden biride hotmail için verdiğimiz alternatif e-mail adresinin değiştirilemez yapılmasıdır.

          Hotmail güvenlik olarak bu kısımı uygulama sonrası güvenlik olarak şifre unutmada kullanılan gizli soru yada alternatif e-maili adresi seçiminde şifrelerin tarafımıza ulaşmasını sağlamasıdır.

          2.e-mail adresi çalınmasıda olasılıktır ama aynı andada olmasa gerek

          Yorum

          • Gondaray
            Senior Member
            • 27-08-2004
            • 3257

            #6
            Konu: "Bu bir şaka değil"

            Değiştirilemez nasıl yapılıyor usta?

            Yorum

            • YÜZBAÞI OÐULLARI
              Diamond Group

              • 01-04-2004
              • 19785

              #7
              Konu: "Bu bir şaka değil"

              biz yapamıyoruz,hotmail tarafından yapılacak tadilat ile yapılırsa diyorum.

              ozmenada nasıl uye nickini değiştiremiyor

              Yorum

              İşlem Yapılıyor