Ankara’nın Başkent Oluşu

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Ankara’nın Başkent Oluşu


    Mustafa Kemal Paşa, Erzurum, Sivas Kongrelerinden sonra 27 Aralık 1919 günü Temsilciler Kurulu üyeleriyle birlikte Ankara’ya geldi.

    O zamana kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul idi. Osmanlı Mebusan Meclisi son kez 12 Ocak 1919′da İstanbul’da toplandı. 16 Mart 1919 günü İngilizler İstanbul’a girdi. Önce meclisi bastılar. Bu olay üzerine birçok milletvekili Anadolu’ya geçti. Yakalananlardan çoğu tutuklandı. Artık Osmanlı Mebusan Meclisi’nin İstanbul’da toplanma olasılığı kalmamıştı. Milletvekillerinin toplanacağı ve ülkenin yönetileceği bir başkent gerekiyordu.

    Ankara, Anadolu’nun ortasında, savaş cephelerine eşit uzaklıkta bir kentti. Savaşın yönetimi ve haberleşme, Ankara’dan kolaylıkla yürütülürdü. Dağılan Osmanlı Mebusan Meclisi üyeleri ile Sivas ve Erzurum Kongreleri’nde seçilen temsilcilerin bir yerde toplanması gerekiyordu. Bu nedenle 19 Mart 1919 günü Mustafa Kemal Paşa kimi illere ve komutanlıklara bir genelge gönderdi. Bu genelgede özetle; “Osmanlı Devletinin yaşamı ve egemenliğinin sona erdiği” bildiriliyor, “Türk ulusu kendi yaşamını ve bağımsızlığını koruyacaktır.” deniliyordu. Bu genelgeden sonra temsilcilerle Osmanlı Mebusan Meclisi’nden gelen üyeler Ankara’da toplanmaya başladılar. Ankaralılar onları coşkuyla, sevinçle, sevgiyle karşıladı.

    Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920 günü, Ankara’da açıldı. Meclis, ilk oturumunda Mustafa Kemal Paşa’yı başkan seçti. Mustafa Kemal Paşa bundan sonra ül***i kurtarma çalışmalarını Anadolu’nun bu küçük kentinde sürdürdü. Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızın planları bu yoksul kentte hazırlandı. Savaşın başarıya ulaşması için düzenli ordular kuruldu. Bu ordular İnönü’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da düşmanı bozguna uğrattı. 30 Ağustos 1922′de kazanılan Başkomutanlık Savaşı ile Kurtuluş Savaşı’mız tamamlandı.

    Yurdumuz düşmanlardan kurtulduktan sonra 13 Ekim 1923 günü İsmet Paşa ve dört arkadaşı Ankara‘nın başkent olması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yasa önerisi verdiler. Öneri mecliste oylandı, kabul edildi. Böylece Ankara yeni Türkiye Devleti’nin başkenti oldu.

    Başkent, ülkenin yönetim merkezidir. Büyük Millet Meclisi, devlet başkanı, başbakanlık, bakanlıklar, yüksek yargı organları, başkentte bulunur.

    Ankara başkent olduktan sonra gelişti. Modern yapılar, büyük apartmanlar yapıldı. Yüksek okullar, üniversiteler açıldı. Fabrikalar, yeni iş yerleri kuruldu. Kent kısa sürede büyüdü, genişledi.

    Ankara bugün nüfus yoğunluğu bakımından yurdumuzun ikinci büyük kentidir.

    Her yıl 13 Ekim günü Ankara’nın başkent oluşu, düzenlenen büyük törenlerle kutlanır. Ankara Kalesi’nde başlayan bu törene özel giysileri içinde seymenler, öğrenciler, çeşitli dernek temsilcileri katılırlar. Törende yapılan konuşmalarda Ankara’nın başkent oluşunun anlam ve önemi belirtilir.


    Alıntıdır..
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    #2
    Konu: Ankara’nın Başkent Oluşu



    Ankara 85 yıldır başkent

    Ankara'nın başkent oluşunun 85. yıldönümü törenlerle kutlandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu Ankara'nın başkent oluşunu yazılı mesajlarla kutladı.

    Cumhurbaşkanı Gül, mesajında şunları kaydetti:

    ''Kurtuluş Savaşı'nın idare merkezi olan Ankara, Büyük Atatürk önderliğinde yürütülen milli mücadelenin kazanılmasında hayati rol oynamıştır. Ankara'nın başkent oluşu, milli egemenliğe dayalı Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması sürecinde önemli bir kilometre taşıdır. Cumhuriyetimizin sembol şehri Ankara'nın bugün geldiği seviye gurur vericidir. Ankara, şehir kimliğini, tarihsel ve kültürel değerlerini koruyarak gelişimini kesintisiz sürdürecek, dünyanın en önemli başkentleri arasındaki yerini daha da güçlendirecektir. Ankara'nın başkent oluşunun yıl dönümünü kutluyor, Vatandaşlarımıza sevgi ve saygılarımı iletiyorum.''

    Ankara'nın Cumhuriyetin ilk yıllarında beri sürekli geliştiğini ve bugün olduğu gibi gelecekte de örnek başkentler arasında yer alacağını söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise mesajında şunları söyledi: ''Ankara, Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte resmen başkent kimliğini kazanmış, sağlık, eğitim, adalet ve güvenlik gibi alanlarda da merkez olma özelliğini giderek güçlendirmiştir. Cumhuriyetin ilk günlerinden beri sürekli gelişen Ankara, inanıyorum ki bugün olduğu gibi geleceğin de örnek başkentleri arasında yerini alacaktır. Cumhuriyetimizin simgesi haline gelen Ankara'nın başkent oluşunun 85. yıl dönümünü kutluyor, bütün Vatandaşlarımı sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.''

    Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasının ardından Ankara'nın, Türkiye'nin başkenti seçildiğine işaret eden Köksal Toptan, şunları kaydetti: ''Büyük Atatürk'ün bu şehri mücadele merkezi olarak seçmesi, Kurtuluş Savaşı karargahını Ankara'da kurması ve TBMM'yi burada toplaması, Ankaralılar için her zaman gurur kaynağı olmuştur. Ankara'nın 85 yılda ortaya koyduğu gelişme aynı zamanda Türkiye'nin çağdaş uygarlık hedefinde yol aldığı mesafeyi göstermesi bakımından da önemlidir. Devletimizin kalbi, Cumhuriyetimizin simgesi olan Ankara, bugün dünyanın sayılı başkentlerinden biridir. Ankara'nın başkent ilan edilişinin yıldönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşımızın bütün kahramanlarını minnet ve şükranla anıyorum.''

    Bir ülkenin başkentinin o ülkenin en büyük imajını oluşturduğunu ifade eden Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu, başkentin ülkenin uluslararası arenada temsilini gerçekleştirdiğini belirtti. Soylu, şunları kaydetti: ''Ankara, bilinçsiz yerel yönetimlerin elinde başkent olma özelliğinden 'baş köy' olmaya doğru yönelmiştir. Çağdaş başkentler ile mukayese edilebilmesi için Ankara'nın yeni bir konsept ile ele alınması, tarihi dokusundan bir şey kaybetmeden Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışır bir başkent olmasına çalışılmalıdır. Halen Türkiye'nin başkentinde 'arsenikli su verildiği' tartışmaları yaşanıyorsa, halen başkent Ankara'nın ortak bir amblem etrafında birleşemediği görülüyorsa, Ankara'nın uluslararası kültür ve kongre merkezi bulunmuyorsa, halen kent yapısına çarpık yapılaşma hakimse bunun sorumlusu 'Başkent' olmanın gururunu yaşamayan, ağırlığını hissedememiş, algılayamamış yerel yöneticilerdir.''

    Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara'nın hem kültür hem de içinde barındırdığı üniversitelerle bir eğitim kenti olduğunu söyledi. Ankara'nın başkent ilan edilmesinden sonra süratle büyüdüğünü belirten Önal, yöneticilerin başarılı ve gayretli çalışmalarının bu duruma katkı sağladığını kaydetti. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve ilçe Belediyelerin kentsel dönüşüm projelerinde başarılı çalışmalar sergilediklerini bildiren Önal, ''Ankara'da yaşamak bir ayrıcalıktır. Her Ankaralı bunu bilmeli ve gurur duymalıdır'' dedi. Vali Önal, Mustafa Kemal Atatürk'ün çizdiği çağdaş uygarlık seviyesini yakalama yolunda hareket ettiklerini sözlerine ekledi.

    Ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 4. Kolordu ve Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman ve teğmenlerden oluşan heyet, Anıtkabir'i ziyaret ederek, saygı duruşunda bulundu. 4. Kolordu ve Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve teğmenlerden oluşan heyet daha sonra Vali Kemal Önal'ı makamında ziyaret etti.


    Kaynak: Cumhuriyet

    Yorum

    İşlem Yapılıyor