SÜRÜCÜLER DİKKAT !

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • zigana
    Senior Member

    • 26-01-2004
    • 3796

    SÜRÜCÜLER DİKKAT !

    SÜRÜCÜLER DİKKAT !
    Araba kullanırken hareketleri kısıtlayan kalın giysiler ile gaz-fren senkronizasyonunu bozan kalın tabanlı ve geniş ayakkabı giymekten kaçınmak gerektiği bildirildi.

    Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma Önleme ve Uygulama Merkezi Emekli Müdürü, Türkiye Kazalarını Önleme Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Ömer Halis Tombaklar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde kar yağışı ve soğuk havaların başladığını hatırlatarak, sürücüleri kış şartları karşısında duyarlı olmaları için uyardı.

    Kışın araç kullanan sürücülerin herşeyden önce araçların kışlık bakımlarını eksiksiz yaptırmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Tombaklar, araçlarda zincir, çekme halatı ve takoz bulundurulmasının, olası aksiliklerde sürücüye yardımcı olacağını ifade etti.

    Kışın gerekmedikçe gece yolculuk yapılmaması uyarısında bulunan Prof. Dr. Tombaklar, şunları söyledi:

    ’’Kışın araç lastiği seçimi de büyük önem taşıyor. 1 Aralıktan 31 Marta kadar olan dönemde mutlaka kış lastiği kullanılmalıdır. Kış lastiği 5-10 santimetreye kadar karda aracın güvenli sürüş yapmasını sağlayacağı gibi, sıcaklığın -30 dereceye kadar düştüğü bu dönemde yumuşak lastik özelliğiyle tutunmayı artıracaktır.’’

    Prof. Dr. Tombaklar, kışın lastiklerin yeterli olmadığı durumlarda zincir takılması gerektiğini, pek çok kişinin uygulamasının aksine, karda lastiklerin havasının indirilmesinin güvenli sürüş için yarar sağlamayacağını vurguladı.

    Kış aylarında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birinin de yüksek rakımlı bölgeler, köprü ve viyadüklerden geçilirken karşılaşılabilecek gizli buzlanma olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Tombaklar, şunları kaydetti:

    ’’Köprü ve viyadüklerde araçtan aşağı inilip ya da sol ayak yere basılarak gizli buzlanma olup olmadığı kontrol edilmelidir. Soğunun gizli buzlanmaya neden olduğu köprü ve viyadük gibi yerlerde gizli buzlanma tehlikesi varsa fren yapılmamalı, vites yumuşak bir geçişle küçültülmeli, araç otomatik vites ise ayak gazdan yavaşça çekilmelidir. Buzlanmış camlar için buz çözücü spreyler kullanılmalı, camdaki buzu çözmek için kesinlikle sıcak su dökülmemelidir, yoksa cam patlayabilir. Bunun yerine camdaki buzu çözmek için normal su da kullanılabilir.’’

    Prof. Dr. Tombaklar, camın iç yüzeyinde oluşacak buharın önlenmesi için buhar giderici spreylerin kullanılması gerektiğini, camın dış yüzeyinin antifrizli suyla silinmesi durumunda ise donmanın önleneceğini belirtti.

    -KALIN VE GENİŞ AYAKKABI GAZ-FREN SENKRONİZASYONUNU BOZUYOR-

    Soğuk kış günlerinde gece araç park edildikten sonra el freni çekilmesinin fren sisteminin donmasına neden olabileceğini, bu nedenle el freninin kullanılmaması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Tombaklar, kış ayları için sürücülere şu uyarılarda bulundu:

    ’’Kış aylarında 15 günde bir lastiklerin havası ölçülmelidir. Ayrıca kışın araç kullanılırken yapılan en büyük hatalardan biri de kalın giysilerle yolculuk edilmesidir. Kat kat giyinip direksiyon başına geçilmemeli, kalın ve geniş ayakkabılar kullanılmamalıdır. Kalın giysiler kişinin hareketlerini kısıtlarken, kalın ve geniş ayakkabılar ise gaz-fren senkronizasyonunu bozar. Kışın dikkat edilecek belki de en önemli kural, yavaş gitmek ve hız kurallarına uymaktır. Karlı havalarda araç takip mesafesinin de daha uzun tutulması gerekiyor.’’
İşlem Yapılıyor