Türkiye'de bu kadar domuz niçin besleniyor?

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • fikrimin_zikri
    Junior Member
    • 15-12-2008
    • 88

    Türkiye'de bu kadar domuz niçin besleniyor?

    Gaziosmanpasa Hacimasli köyü domuz çiftligi'nin sulari ve kati atiklari 300 metre mesafedeki Sazlidere Baraji'na akiyor. Baraj on milyon kisinin su ihtiyacini karsiliyor. Çiftlikte 5 bin domuz var.
    Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yillik 3 milyon kg. civarinda et üretiliyor. Bu rakam neredeyse kirmizi et üretiminin yarisi. Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarina ve marketlere 'kiyma' seklinde satiliyor. Domuz etini Salam, sosis olarak da piyasaya sürmek en sik kullanilan yöntem.
    Peki neden domuz?
    'Dinen yasak olmasina, Türk yemek kültürüne aykiri bulunmasina ragmen neden domuz cazip bir konu?'
    Çünkü domuz yetistiriciligi kârli bir is. Domuz üretken bir hayvan. Cinslerine ve yasina göre yilda bir, iki, bazen de üç kez ve her batinda 15-20'ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor. Bir domuz yilda iki kez dogum yapsa, her batindan 10 yavru yasasa, 20 sene yasayan bir domuzun 400 yavrusu oluyor. Ve dahasi yeni dogmus bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar çikabiliyor.
    Normal Sartlarda evcil bir domuzun yüzde 30'u yag olarak ayrilabilmekte iken bu rakam bazen yüzde 50'yi bulabiliyor. Yani 150 kg'lik bir domuzdan 75 kiloluk yag elde edilebiliyor. Bu da dana yada koyuna göre tercih edilmesinde önemli bir etken.
    Beslenmesi kolay, cam disinda -les dahil- her seyi yiyebiliyor. Her domuz da ortalama 80-100 kiloya ulastigi zaman kesiliyor. Kaba bir hesapla sadece bu çiftlikten yilda yaklasik 1 milyon kg. et çikiyor.
    Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satildigi meçhul. Diger çiftlikler de göz önüne alindiginda Türkiye'de yaklasik 3 milyon kg domuz etinin piyasaya degisik yollarla sürüldügü ortaya çikiyor.
    Türkiye'deki toplam kirmizi et tüketiminin de 6 milyon kg. oldugu göz önüne alinirsa tablonun vahameti daha da netlesiyor. Kilosu 1 ile 3.5 milyon lira arasinda satilan bu domuz etlerinin agirlikli olarak kiyma, sucuk, salam ve sosis olarak satildigi dile getiriliyor. Çiftlik çalisanlarindan Ismail Türk'ün verdigi bilgiye göre kesilen etler toplu olarak büyük otellere, yemek fabrikalarina kiyma ve sosis gibi ürünler olarak satiliyor.
    Bu ve benzeri çiftliklerden resmi olarak bes firma domuz satin aliyor:
    Çerkezo, Polonez, Nuta, Namet ve Sütte ...
    1.
    Çerkezo aldigi ürünleri Salam Sosis olarak piyasaya sürerken ayni zamanda Tesvikiye'deki Sarküterisinden de nihai tüketiciye ulasiyor. (ki bu firmanin bir de TADET adi altinda otellere ürün sattigi bir markasi daha bulunuyor... ) Ayni zamanda butik magazalarda ve ulusal zincir magazalarda satilan BONUS markali ürünlerin üreticisi de ÇERKEZO...
    2- Ayazaga'daki Çerkezo'nun hemen yaninda üretim yapan
    SÜTTE firmasi da salam, sosis ve jambonlarini markasiyla satiyor. Ancak bilinen bu firmalar ürünleri çesitli zamanlarda farkli isimlerde piyasaya sürüyor. Daha önce Sütte olarak piyasaya sürülen domuz mamulleri son dönemde PIGGY adiyla satiliyor. Üstelik ünlü Amerikan fast food zincirlerinden Little Caesar's Pizza tam 10 yili askin süreden beri et mamullerini SÜTTE firmasindan temin edip bizlere bir güzel yediriyor.
    3-
    POLONEZ 5 yil öncesine kadar resmi olarak domuz ürünleri imal edip MIGROS'larda açik açik ürünlerini satarken, son yillarda %100 dana etinden ürünler imal ettigini iddia ediyor.
    'Peki ya bunlari göz göre göre magazalarinda sattiran satin alma müdürleri aldiklari rüsvetin yani sira bu milletin vebalini aldiklarini da biliyorlar mi sizce?'

    POLONEZ'in ciddi anlamda piyasaya yayilmasindaki en büyük faktör MIGROS' tur . O dönem Migros'un et mamulleri satin almasinda olan (Su an oyuncak reyonunda satin almacilik yapan) Coskun bey'in büyük paralar karsiliginda POLONEZ'le isbirligi içerisinde oldugunu ve bizzat domuzlari bizlere yediren kisi oldugunu biliyor muydunuz?
    Peki ya
    Migros'ta çalisan tüm tezgahtarlarin eksiksiz olarak her ay sonunda POLONEZ 'in sahibi MUSTAFA AKKAS beyden (veya satis müdürü sifati ile çalisan ALI ÖZYAVAS'tan) maaslarini ve primlerini (bizlere sattiklari et mamulleri üzerinden ) aldiklarini biliyor muydunuz?
    Peki
    METRO GROS MARKETLER'in (Su anki degil bir önceki) satin almaciligini yapan kisinin Su an BAGDAT CADDESINDE bulunan Polonez - Barbekü restoranlari' nin sahibi oldugunu biliyor muydunuz?
    Peki Izmir'in kalesi olarak görülen
    KiPA Marketler'in satin almaciligini yapan bayanin Polonez'in resmi hissedari oldugunu biliyor muydunuz?
    PEKI AMERIKAN FAST FOOD ZINCIRI
    DOMINO'S PIZZA ve ALMAN EKOLÜ DR.OETKER PIZZALARIN IÇERISINDE POLONEZ ET MAMULLERININ KULLANILDIGINI BILIYOR MUYDUNUZ?
    PEKI
    GIMA MARKALI VE PIYASALARDA SATILAN OPI MARKALI ÜRÜNLERI POLONEZ'IN ÜRETTIGINI VE BUNUN KARSILIGINDA NE KADAR PARA YEDIRDIGINI BILIYOR MUSUNUZ?
    'Peki, sizce Türkiye'de domuz eti yemeyen insan kalmis midir?'
    4-
    NUTA öncelikle 7 TEPE markasi ile taninmakla beraber Güneydeki - Her sey dahil - tatil köylerinin birnumarali tedarikçisi, e tabi yabanci turistlerin yaninda yerli turistlerde güme gidiyor. Bu firmalar özellikle büyük alisveris merkezlerinde ayri bir stant açiyorlar. Ancak küçük Sarküterilerde karisik olarak duruyor ve birçok tüketici farkina varmadan domuz ürünlerini satin alabiliyor . Üstelik isin ilginç tarafi bu firma Simdi de firma tanitim cd si hazirlamis Carrefour gibi büyük hipermarketlerde ne kadar hijyenik üretim yaptigini anlatiyor. Ama 7 TEPE SOSIS hafta sonlari marketlerde KDV dahil 2.900 YTL ye satiliyor.
    Çünkü maalesef bu adamlar sosislerin içerisinde hayvan küspesi gibi lafini bile etmek istemedigimiz katkilar kullaniyorlar ... Domuz hammaddeli salam ve sosislerin kesiminin yapilip piyasa sürüldügü bir baska yer de
    NUTA'nin üretimini yapan kisinin islettigi Dolapdere'deki imalathane. (IDEAL markali salam sosis imalatçisi )
    5-
    NAMET ünlü EMINÖNÜ HASIRCILAR ÇARSISININ IÇINDE yillardir taninan NAMLI PASTIRMACI'nin modern hali !!! Su an modern(!) üretim tesisleri BAYRAMPASA MEGACENTER (GIDA HALI) içinde derme çatma bir imalathaneden öteye geçemeyecek konumda olan ve üretim kapasiteleri aylik -günün 24 saati çalistiklarini düsünürseniz- 70 tonu geçemeyecek olan bu imalathanede NAMET ayda 270 ton et mamulü üretiyor ve satiyor.
    Bu aradaki 200 tonluk kapasite açigini ise ISTANBUL DISINDA ne id ügü belirsiz imalathanelerde, merdiven alti firmalarda üretim yaptirip üzerine ' %100 NAMET KALITESI' bastiktan sonra (üretim yeri olarak BAYRAMPASA'daki adreslerini gösteriyorlar) bizlere afiyetle yediriyorlar.
    Carrefour
    ve diger tüm zincir magazalarda POLONEZ'in uyguladigi benzer taktikleri uygulayan NAMET bugün kapasitesinin 3 kat üzerinde üretim yaparak gururla ülkemizi temsil ediyor.
    Peki, Cem Yilmaz'in dedigi gibi janjanli ambalaja sahip
    NAMLI pastirmalari' nin sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardeslerin ayni zamanda Çorlu'daki domuz çiftliklerinin yari hissesine sahip olduklarini da biliyor muydunuz?
    2000 yilinda patlak vermis olan kaçak buffalo etlerinin de NAMLI pastirmalari' nin sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardesler tarafindan getirildigini hatt a Bayrampasa'daki imalathanelerinin gazetecilerin ve kameralarin gözü önünde basildigini, Engin Mepa'nin Show TV'ye, o dönemin 1 trilyon lirayi kendi elleriyle hediye ettigini, sonra da Milliyet, Hürriyet ve Sabah gazetelerine verdikleri dev ilanlarla tüm olanlari ve baskinlari yalanladiklarini biliyor muydunuz?
    NAMLI
    Pastirmalarinin hem % 5 hissesine sahip olan, hem de imalat müdürlügünü yapan Muzaffer adindaki sahsin ayni dönemde kardesi ile Bagcilar semtinde açmis oldugu imalathanede at ve esek etinden yaptigi pastirmalari dilimleyerek zincir marketlere sattiklarini biliyor muydunuz?
    2004 yilinda da Ugur Dündar ekibi tarafindan basilarak ekranlarda gösterildigini hatirlayabildiniz mi?

    Domuz konusunda herkes topu baskasina atiyor. Bu noktada tüketicinin yapmasi gereken seyi Çevre Saglik Il Müdürlügü Gida ve Çevre Kontrol Subesi
    Müdürü Irfan Yilmaz özetliyor;
    '- Piyasadaki etleri denetlemek mümkün olmuyor.'
    'Kisacasi ne yediginize dikkat edin. Çok emin olmadiginiz bilmediginiz markalarin ambalaj güzelligine kanmayin.'

    Ömer KIZILIRMAK
    TÜBITAK-SAGE Planlamalar ve Kalibrasyon Birim Amiri
  • Kadim
    Senior Member

    • 30-01-2004
    • 4782

    #2
    Konu: Türkiye'de bu kadar domuz niçin besleniyor?

    Madem bunca iddia var gidin kanıtlayıp dava açın kapattırın bu fabrikaları. Yaptığınız suç... Anlattıklarınızda bir yanlış varsa iftiraya girer. Dikkatli olun... Siteye de zararı olabilecek bir yazı. Hatırlarsanız danonesa için de değişik suçlamalar yapılmıştı ve bu suçlamaların bulunduğu siteler hep kapatılmıştı. Danone suçlamaların doğru olmadığını belgelemişti...
    Son düzenleme Kadim; 25-12-2008, 23:34.

    Yorum

    • ati456
      Member
      • 07-12-2007
      • 1154

      #3
      Konu: Türkiye'de bu kadar domuz niçin besleniyor?

      bu yazılanlar doğru ise vay halimize vay..crashs

      Yorum

      • ModMan
        Senior Member
        • 02-11-2004
        • 4800

        #4
        Konu: Türkiye'de bu kadar domuz niçin besleniyor?

        Tam Okumadım Yalnız Polonez En Kaliteli Ürün Ve Piyasada %100 Dana Eti Satmaktadır
        Bizzat PıNar Satış elemanı POolonezin Daha Kaliteli Oldugunu Pınar Yöneticilerinin Bile Evde Polonez kullandıgını Söyledi (Kipa Magazasında Görüştügümde)

        Yorum

        • ali_ekber
          Member
          • 15-11-2004
          • 2525

          #5
          Konu: Türkiye'de bu kadar domuz niçin besleniyor?

          güzelim ülkede hangi işler kuralınca yapılıyorkin
          bugün babamın arabasıa muayene yaptırmaya gittim komşu illerde muayene özelleşmiş
          millet özeleşmesi tamamlanmayan illere hucüm etmiş
          bakıyorum il dışından gelen arabalara çoğuna bırakın özel muayene o*** versin ben bilen vermem.
          ben diyorum keşke burasıda özel olsaydı ben bu rezilliği çekmeseydim millet ayaklanıyor hemen diyorlar sen biliyonmu özelin nasıl olduğunu ya diyorum ben asmazlar ya noksanım varsa söylerler bende gider noksanlarımı düzeltir muayeneden geçerim.
          bugün babamın arabasını yapılan muayene aynı muz ülkelerindekiler gibindi
          kontrolör geldi motor numarasına baktı evrakları imzaladı o kadar gerçi adam da haklı 2km kuyruk olmuş tek memur hangi birine nasıl baksın ve bakmak istese bilen devlet gerekli ekipmanı sağlamamış asfalt kenarında bakıyor adamcağız nasıl fren kontrölü yapsın nasıl far kontrölü yapsın veya rot balans
          kısaca kanun ve yönetmelikler gözden geçirilmeli her şeyden önce

          Yorum

          • cunuyil
            Senior Member
            • 27-09-2005
            • 7297

            #6
            Konu: Türkiye'de bu kadar domuz niçin besleniyor?

            Originally posted by ali_ekber
            güzelim ülkede hangi işler kuralınca yapılıyorkin
            bugün babamın arabasıa muayene yaptırmaya gittim komşu illerde muayene özelleşmiş
            millet özeleşmesi tamamlanmayan illere hucüm etmiş
            bakıyorum il dışından gelen arabalara çoğuna bırakın özel muayene o*** versin ben bilen vermem.
            ben diyorum keşke burasıda özel olsaydı ben bu rezilliği çekmeseydim millet ayaklanıyor hemen diyorlar sen biliyonmu özelin nasıl olduğunu ya diyorum ben asmazlar ya noksanım varsa söylerler bende gider noksanlarımı düzeltir muayeneden geçerim.
            bugün babamın arabasını yapılan muayene aynı muz ülkelerindekiler gibindi
            kontrolör geldi motor numarasına baktı evrakları imzaladı o kadar gerçi adam da haklı 2km kuyruk olmuş tek memur hangi birine nasıl baksın ve bakmak istese bilen devlet gerekli ekipmanı sağlamamış asfalt kenarında bakıyor adamcağız nasıl fren kontrölü yapsın nasıl far kontrölü yapsın veya rot balans
            kısaca kanun ve yönetmelikler gözden geçirilmeli her şeyden önce
            Çok ilginç.

            Uzun zaman sonra yine sizinle hemfikir olduğumuz bir yazı.:D

            Enteresandır,ben de birkaç gündür muayene ile ilgileniyordum ve birinci ağır kusurlu raporundan sonra sorunları düzelttirdim ve vizeyi kaptım.

            Yarın da ruhsatı aldım mıydı...:rolleyes:

            Yorum

            • 67TOPRAK
              Senior Member
              • 12-11-2005
              • 3015

              #7
              Konu: Türkiye'de bu kadar domuz niçin besleniyor?

              AB mevzuatına uyum yasaları çerçevesinde hükümet, Türk Gıda Kodeksi Tebliği'ni değiştirerek domuzu kasaplık et kapsamına almıştır. Bundan daha önce, 1 Ocak 1999'da yürürlüğe giren Gümrük Birliği Anlaşması GATT çerçevesinde domuz eti ithalatı serbest bırakılmıştı. GATT bünyesinde yayınlanan yeni ithalat rejimine göre soğutulmuş, dondurulmuş domuz eti ve sakatatı ithalinde ton başına 600 Dolar fon ödenmesi kararlaştırılmıştı. Tarım Bakanlığı'nca 9 Ağustos 2006'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe sokulan Domuzun kasaplık et kapsamına alınmasına ilişkin yönetmelikten sonra da, Cumhuriyet tarihinde ilk kez domuz üretimine kredi verilecektir. Ziraat Bankası, Tarım Bakanlığı'nın çıkartmış olduğu bu yönetmeliği dikkate alarak 12 Ekim 2006'da yayınladığı genelge ile domuz üreticilerine kredi vereceğini açıklamıştır.

              9 agustos 2006 tarihini verin kendiniz görün.
              Resmi Gazete Arama Ekran


              MADDE 9 – (1) Kuruluş izni alarak onaylı projelerine göre inşa edilmiş ticari amaçlı hayvancılık işletmesi için çalışma izni almak zorunludur. Çalışma izni için aşağıdaki bilgi ve belgelerle birlikte Mülki İdare Amirliğine müracaat edilir.
              a) Dilekçe.
              b) Çalışma izni alacak işletmenin bir şirkete ait olması halinde şirketin kuruluşunu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi.
              c) Çalışma izni alacak işletmede çalışacak teknik personelin ilgili meslek odasına kayıtlı olduğuna dair meslek odasınca verilen belge, yabancı uyrukluların ise ilgili meslek odasına geçici üyelik belgesi.
              ç) Domuz işletmelerindeki hayvanların nerede kestirileceği, etlerinin bütün ve yarım gövde, parçalanmış karkas, kemikli, kemiksiz, yağlı ve yağsız etlerin pazarlama şekli ve nerelere pazarlanacağına ilişkin yazılı belge.
              d) Domuz etlerinin kıyma halinde pazarlanması ve sucuk, salam, sosis, kavurma ve benzeri işlenmiş ürünlerde kullanılması izne tabi olduğundan bu doğrultuda alınan izin belgesi.

              Yorum

              • 67TOPRAK
                Senior Member
                • 12-11-2005
                • 3015

                #8
                Konu: Türkiye'de bu kadar domuz niçin besleniyor?

                ÇEVREYE KİRLETİCİ ETKİSİ OLAN FAALİYET VEYA TESİSLER



                9. Tarım ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisleri
                9.1. Toplu hayvancılık faaliyetleri:
                9.1.1 Kapasitesi 500 ve üzeri büyükbaş ile 1000 ve üzeri küçükbaş hayvancılık tesisleri,
                9.1.2. Aşağıdaki kapasiteye sahip kanatlı tesisleri:
                · 20.000-40.000 kapasiteye sahip piliç tesisleri,
                · 20.000-40.000 kapasiteye sahip tavuk tesisleri.
                9.2. Yer kapasitesi aşağıdaki sayıdan fazla olan toplu domuz yetiştiriciliğinin yapıldığı tesisler,
                9.2.1. Kapasitesi 750 üzeri anaç domuz tesisleri,
                9.2.2. 30 kg.’ın üstünde canlı ağırlığında domuz üretimi için 2000 üzeri kapasiteye sahip domuz tesisleri,
                9.3. En az aşağıda belirtilen ve üzeri kapasitelere sahip toplu kümes hayvancılığının yapıldığı tesisler,
                9.3.1. 40.000 ve üzeri kapasiteye sahip piliç üretim tesisleri,
                9.3.2. 40.000 ve üzeri kapasiteye sahip tavuk üretim tesisleri,
                9.4. Balık ve/veya su ürünleri çiftlikleri,

                Yorum

                • ASIM MAVZER
                  Member
                  • 14-05-2007
                  • 1601

                  #9
                  Konu: Türkiye'de bu kadar domuz niçin besleniyor?

                  daha geçen pazar 3 tane vurduk bu pis yaratıktan. vura vura kökünü kazıyamadık
                  it gibi çoğalıyorlar

                  Yorum

                  • ATmaCA_53
                    Member
                    • 12-11-2004
                    • 1945

                    #10
                    Konu: Türkiye'de bu kadar domuz niçin besleniyor?

                    artık ne lokantalar, nede yabancı markaları almamaya artık daha dikkat ediyorum domuz eti içerilmez yazıyor ya insanın bir an önce şüphesi oluyor acaba domuz eti veya yağından yapılmış olabilirmi diye, helal gıda ürünlerine daha çok rağbet görüyorum, temiz daha sağlıklı.

                    Yorum

                    İşlem Yapılıyor