Gazze, Sultan Abdülhamit’in miydi?

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • anterior
    Senior Member
    • 06-11-2006
    • 6453

    Gazze, Sultan Abdülhamit’in miydi?



    Resmi kayıtlarda Gazze bir Osmanlı padişahının şahsi mülkü olarak görülüyor..

    Habertürk'te ekrana gelen Fatih Altaylı'nın sunduğu Teke Tek programına tarihçi Murat Bardakçı ve Hakan Erdem konuk oldu. Murat Bardakçı, Gazze'nin tapusunun Sultan Abdülhamit'de olduğunu tarihi belgelerle ortaya koydu.

    Bardakçı'nın verdiği bilgilere göre, Gazze Osmanlı'da Hazine-i Hassa'nın üstündeydi sonra Abdülhamit kendi üzerine geçirdi ve şahsi mülkü olarak tapuluydu. 1924 sonrası Abdülhamit'in torunları dava açtılar. Gazze dedemizin mülküdür diye. İşin ilginci kazandılar ve mahkeme Gazze'nin Sultan Abdülhamit'in torunlarına iadesine karar verdi. Fakat o dönem İngiliz mandası olduğu için dava Londra'ya temyize gönderildi ve bozuldu.

    GAZZE'NİN YAKIN TARİHİ

    Akdeniz'in güneydoğu kıyısındaki Gazze, 45 kilometre uzunluğunda, 10 kilometre genişliğinde, kuzey ve doğusunda İsrail, güneyindeyse Mısır'ın Sina yarımadasına komşu bir toprak parçası.

    Gazze'de 1.4 milyon Filistinli yaşıyor ve bunların yarısından çoğu İsrail'le geçmişte yapılan savaşlarda mülteci durumuna düşmüş aileler. Gazze, dünyanın en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip yerlerinden biri.

    Gazzelilerin çoğu günde 2 dolardan az bir parayla yaşamak zorunda. İsrail'ın sınırı sık sık kapatması yüzünden bölgedeki işsizlik yüzde 50'yi aşmış durumda.

    Yoksulluk yüzünden eşeklerin çektiği arabaların giderek daha da yaygınlaştığı Gazze'de, yoksul görünümlü evlerin dış duvarları İsrail tarafından öldürülmüş militanların resimleriyle kaplı.

    3000 yıldan fazla süredir yerleşimin olduğu Gazze, antik uygarlıkların kavşak noktasında bulunuyor.

    Hazreti Muhammed'in dedesinin mezarının bulunduğuna inanılan Gazze aynı zamanda İmam Şafi'nin doğum yeri.

    Gazze, İsrail'in kurulmasıyla sonuçlanan Arap-İsrail savaşında Mısır'ın kontrolüne geçti. Şu anda İsrail'in işgalinde bulunan topraklardan ayrılan yüz binlerce Filistinli mültecinin gelmesiyle Gazze'nin nüfusu 1948-49'da üç katına çıktı.

    Mısır yönetimi altındaki Gazze, İsrail'e karşı militan Filistin muhalefetinin yerleştiği bir yer haline geldi.

    İsrail, 1967 savaşında Batı Şeria, Golan Tepeleri ve Sina yarımadasıyla birlikte Gazze'yi de ele geçirdi. Yahudi mültecilerse Gazze'ye yerleşmeye 1970'lerde başladı.

    Filistin Kurtuluş Örgütü gerillaları, 1967-70 yılları arasında Gazze'de aktif halde faaliyet gösterdiler ve bu İsrail'in mülteci kamplarına sık sık saldırmasına yol açtı.

    İlk Filistin ayaklanması (intifada) 1987 aralık ayında Gazze'de başladı.

    İsrail ile yapılan geçici barış anlaşmaları sonucunda, sınırlı yetkilere sahip Filistin Yönetimi 1994'te kuruldu.

    İkinci intifadanın başladığı 2000'den beri, Filistinli militanlar Gazze'deki Yahudi mültecilere ve askerlere binlerce kez saldırdılar.

    İsrail, militanlara karşı birçok hava saldırısı ve operasyon düzenledi. Bu saldırılarda çok sayıda sivil de canından oldu. İsrail'in evlerini yıkması ve tarlalarını tahrip etmesi yüzünden binlerce Gazzeli evsiz ve geçimlerini sağlayacak kaynaktan yoksun kaldı.

    2005 şubat ayında varılan ateşkes anlaşması bu saldırıları önemli ölçüde azaltsa da Gazze'deki şiddet sona ermedi.

    Haber3
  • delphin
    Senior Member
    • 27-12-2005
    • 15279

    #2
    Konu: Gazze, Sultan Abdülhamit’in miydi?

    Osmanlı devletine ihanet edip İngilizlerin yalanlarına kanan Filistin malesef bu yanlışın verdiği acıları yaşıyor . Orası şahsi bir yer evet İsrail tarafından parası ödenmiş topraklar gibi gözüküyor .

    Bazı kendini bilmezlerin cezasını çocuklar çekiyor malesef yazık .

    Yorum

    • hikmet24
      Member
      • 28-11-2005
      • 1724

      #3
      Konu: Gazze, Sultan Abdülhamit’in miydi?

      merak ettiğim konu bu topraklar sultanın şahsi mülkü nasıl olmuş paraylamı almış
      saygılar

      Yorum

      • delphin
        Senior Member
        • 27-12-2005
        • 15279

        #4
        Konu: Gazze, Sultan Abdülhamit’in miydi?

        Zamanında Sultan Abdülhamit'in yaptığı girişimlerle Filistin daha ozamanlar Yahudilerden kurtuldu . Yaptığı hamleyle Filistin’in bütün topraklarını (Osmanlı Hanedanının) mülkü haline getirdi ve bu şekilde oralara yahudiler alınmamış olundu .

        Sultan Abdülhamit'e zamanında yahudilerin Filistine girmesi için çok teklifler yapılmıştır fakat o hiçbirini kabul etmemiştir .

        Sultan Abdülhamit tahttan indirilince zamanın Yahudi bakanları (Bunlar duyduğumuz üzere Müslüman gibi gözüken Yahudiler) Yahudilerin (Terakki, azınlıkların da toprak satın alabileceğine dair kanun çıktı) toprak alacaklarını ilan ederek Sultan Abdülhamit'in hanedanlığının şahsi Filistin toprakları neredeyse bedavaya Yahudilere satıldı .

        Birinci Dünya Harbinden önce İngiltere ve Fransa, Yahudilere teminat verdi: Osmanlı Devleti yıkılacak ve Filistin’de Yahudi Devleti kurulacaktı.

        1919’da Filistin’de, Arapların sayısı, Yahudilerin 16 misliydi. 1947’de ise Yahudi sayısı ile Arap sayısı eşit duruma geldi.

        İkinci Dünya Harbi müttefiklerin galibiyetiyle bitince, İngilizlerin Filistin’i Yahudilere hediye etmesine artık hiçbir mani kalmadı. 14 Mayıs 1948’de Yahudiler, İsrail’in kuruluşunu ilan ettiler.

        Bu arada Filistinliler, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi gibi değişik teşkilatlar kurarak mücadeleye başladılar. Fakat bunların çoğu da, dış güçlerin kontrolünde, İslam kültüründen habersiz, ateist, Hıristiyan kökenli Maocu, Marksist-Leninist ideolojilere sahip teşkilatlardı. Yusuf Aleyhisselamın kabrini yakacak kadar cahil, dinden bihaber kimselerdi.

        Netice olarak Filistin’in bugünlere gelmesinin müsebbibi İngilizler ve bunların oyunlarına alet olan, İttihat Terakkiciler ve Osmanlının kıymetini bilemeyen Filistin halkı olmuştur. Zira Osmanlılar Filistin Cephesinde dört yıldır İngilizlerle çarpışırken, isyan eden bedevilerin arkadan saldırmaları sonucunda geri çekilmek zorunda kalmıştır.

        Sultan Abdülhamid hatıratında şu sözlere yer verir: "Eğer Filistin'de Müslüman Arap unsurunun faikiyetini [üstünlüğünü] muhafaza etmesini istiyorsak, Yahudilerin yerleştirilmesi fikrinden vazgeçmeliyiz.

        Aksi takdirde yerleştirildikleri yerde çok kısa zamanda bütün kudreti elde edeceklerinden, dindaşlarımızın ölüm kararını imzalamış oluruz." Evet ölüm kararı... Sultan ne kadar net görmüş bugünleri, değil mi?
        Osmanlı devletinde Yahudilerin toprak satın alması yasaktı.Ticaret,tefecilik, bankerlik,kuyumculuk ve gümrüklerle ilgili işler yapabiliyorlardı.1882 yılında, Osmanlı Devleti hacılar hariç tüm Yahudilerin Filistin'e girişini yasakladı. Fakat bu önlem Yahudi göçünü durdurmak için yeterli değildi. Kendilerini hacı gibi gösterip giriş yaptıktan sonra kolonileştirme faaliyetlerine devam ettiler ve geri dönüş yapmadılar. 1884 yılına gelindiğinde Dâhiliye Nazırı yeni bir yasa çıkardı. Yasaya göre, hacılar da dâhil olmak üzere vizelerini yetkili Osmanlı şubelerine onaylatmayan Yahudiler, Filistin'e kabul edilmeyecekti. Fakat bu önlem de soruna tam bir çare olmadı. Yahudiler sahte pasaport kullanmak suretiyle bu engeli de aşmayı başardılar. 1887 yılına geldiğimizde Osmanlı Devleti daha ciddi önlemler alma yoluna gitti. Yeni kanunlara göre, Yahudiler Filistin'de sadece bir ay kalabileceklerdi ve Filistin'e girerken depozit olarak büyük bir meblağ ödemek zorundaydılar. Ödemiş oldukları depozit ise Filistin'den çıkarken kendilerine iade edilecekti. Fakat bu önlemlerle de istenen sonuç elde edilemedi. Yahudiler Almanya, Avusturya-Macaristan ve İngiltere gibi ülkelere başvurarak bu ülkelerin vatandaşları haline geliyorlardı. Daha sonra ise Osmanlı Devleti Yahudilerle değil de yabancı ülkelerin vatandaşlarıyla uğraşmak zorunda kalıyordu.Bütün bu yasak ve tedbirleri yahudiler azimle deldiler. Kudüs mutasarrıflarını, kaymakamları,tapu müdürlerini satın aldılar.
        Bütün bu yasak ve tedbirleri yahudiler azimle deldiler. Kudüs mutasarrıflarını, kaymakamları,tapu müdürlerini satın aldılar.

        İlginç ama şimdide bu durum Ülkemizde yapılıyor Ülkemizin çoğu iyi işletmelerini yahudiler alıyor sonra pişman olmayalım .

        Yorum

        • eren511
          Member
          • 29-07-2006
          • 2805

          #5
          Konu: Gazze, Sultan Abdülhamit’in miydi?

          merak ettiğim konu bu topraklar sultanın şahsi mülkü nasıl olmuş paraylamı almış
          saygılar
          2şık var burda...
          kendi şahsı adına almışta olabilir.. 2.Abdülhamit her osmanlı padişahı gibi bir işi vardı kendisi bir tüccardı... zengin bir tüccar....
          yada osmanlı devletinin mülkiyet anlayışı ile....
          eğer böyle bir şey varsa ancak arşivlerden açıklanabilir yorumlarla değil...

          israil devletinin önce kurulmamasının tek nedeni 2. Abdülhamittir.. defalarca yahudiler gelerek kutsal saydıkları yerleri parası ilede olsa almak istemişler...ancak her seferinde reddedilmiştirler.. ondandır ki azınlıklara ül***i peşkeş çekmediği için kendisine azınlıklar tarafından kızıl sultan lakabı takmışlardır. ve iktidardan düşürmek için her şeyi yapmışlardır....

          Yorum

          • hikmet24
            Member
            • 28-11-2005
            • 1724

            #6
            Konu: Gazze, Sultan Abdülhamit’in miydi?

            açıklama için sağolun ustalar
            saygılar

            Yorum

            İşlem Yapılıyor