Şifalı bitkilere yoğun ilgi

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Şifalı bitkilere yoğun ilgi

    Şifalı bitkilere yoğun ilgi

    Erhan GÖÐEM/KIRIKKALE, (DHA)


    .HAVALARIN soğuması ile birlikte nezle, grip, bronşit ve astım gibi hastalıklara yakalanmak istemeyenler, aktarlara yöneldi. Kırıkkale'de 30 yıldan bu yana aktarlık yapan ‘Hindistan Baharat' işletmecisi, 73 yaşındaki Asım Aksoy, ‘alternatif tıp' olarak bilinen şifalı bitkilere özellikle kış aylarında büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

    Baharatçı Asım Aksoy, deneyimlerine dayanarak kış mevsiminde grip, soğuk algınlığı, öksürük, astım ve bronşit gibi rahatsızlıklara önlem olarak halka ıhlamur, havlıcan, zencefil, karanfil, tarçın, ayva yaprağı ve elma kabuğu karışımlarından yapılan çayı tavsiye ettiğini söyledi. Aksoy, kuru öksürük, grip, bronşit gibi rahatsızlıklarda zerdecal tozu, zencefil tozu ve ilave özel baharatlarla bal karıştırılarak yenilmesinin iyi sonuç vereceğini açıkladı.

    Kış mevsimiyle birlikte başgösteren romatizma ve kireçleme rahatsızlıklarından şikayet edenlere özel bitkisel yağ karışımından oluşan mamulü tavsiye eden Aksoy, yılların deneyimine dayanarak hazırladıkları ürünlerde kullandıkları şifalı bitkileri İl Sağlık Müdürlüğü’nden aldıkları izinle gerçekleştirdiklerini belirtti. Kimi hastaların doktor tavsiyesi ile geldiğini ifade eden 30 yıllık aktar Asım Aksoy, son dönemde yine yayın organları vasıtasıyla doktorların bu tür bitkileri halka önerdiğini belirtti.

    Değişen hava sıcaklıkları nedeniyle özellikle kış günlerinde sık sık gribe yakalandığını belirten Mehmet Sert ise, bolca nane, ıhlamur ve papatya gibi şifalı bitkiler aldığını söyledi. Daha önce de doğal bitki kullandığını dile getiren Sert, şifalı bitki karışımlarının kış hastalıklarının panzehiri olduğunu belirtti.

    Hangi bitki, neye iyi geliyor

    KIRIKKALE'de aktar 73 yaşındaki Asım Aksoy, hangi bitkinin neye iyi geldiği konusunda şöyle dedi:

    * Ada çayı: Bedeni güçlendirir, Kalp krizi tehlikesini azaltır. Lavanta çiçeği ile birlikte aşırı terlemelere iyi gelir. Güçsüzlüğe, canlandırıcı etkisi sayesinde son verir.

    * Papatya: Ateş düşürücü ve mikrop öldürücü etkisi vardır. İştahı açar. Sinirleri yatıştırıcı özelliği mevcuttur. Bel ve baş ağrısı gibi rahatsızlıkları dindirir. Diş ağrısına da faydalıdır. Vücuda rahatlık verir.

    * Zencefil: Bulantılara karşı çok iyi gelir. Migren ağrılarını önler. Migrenle ilgili bulantıyı önlemeye yardımcı olur. Kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. Nezle ya da soğuk algınlığı belirtilerini yatıştırır.

    * Ihlamur: Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir. Göğsü yumuşatır. Sinirleri yatıştırır ve rahatlatır. Kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olur. Uykusuzluğa iyi gelir. Sindirime yardımcı olur. İdrar söktürücüdür. Bağırsak ve böbrekleri temizler. Kansızlığı giderir. Terlemeye yardımcı olarak vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Bronşları açar ve balgamı söker. Burkulma ağrılarını hafifletir. Romatizmaya ve gut hastalığına iyi gelir.

    * Nane: Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önler. Grip, bronşit ve soğuk algınlığına iyi gelir, öksürüğü keser. Sinirleri yatıştırır. Vücuda rahatlık verir. Strese ve baş ağrısına iyi gelir. Ateşi düşürür. Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Ülsere ve mide yanmasına iyi gelir.
    kaynak:hürriyet
İşlem Yapılıyor