Askerin görüşmelerde ilettiği kaygılar

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Askerin görüşmelerde ilettiği kaygılar

    Asker kaygılılarını iletti, hükümet not aldı..


    09.01.2009 - 01:04



    "Yedi ay önce tutuklananlar hala yargı önüne çıkarılamadı.
    Yargının en tepesine yükselmiş bir kişiye cinayet suçlaması yapılıyor.
    Teknik ve fiziki takip sınırları zorluyor
    Ergenekon ile TSK’yı sistematik biçimde ilişkilendirme gayreti var.
    Kaçma ihtimali olmayan kişilerin evleri 12 kişilik polis timleri ile basılıyor."




    Emin Özgönül / Gazeteport

    ANKARA - Ergenekon soruşturmasında peş peşe gelen gözaltılar Ankara'nın gündemini sarstı. TSK ve hükümet arasından yoğun bir trafik yaşanırken askerlerin hassasiyetlerini ilettiği, hükümetin de bunları ‘’Not alarak’’ İçişleri ve Adalet Bakanlığı nezdinde değerlendirdiği öğrenildi.

    Son operasyonda gözaltına alınan Kemal Yavuz’un TSK’nın bugünkü üst düzey komutanlarının hocası olması, Tuncer Kılınç’ın ise Orgeneral Başbuğ’un MGK Genel Sekreter Başyardımcısıyken, MGK Genel Sekreteri olması hassasiyetleri arttırdı. Bir diğer hassasiyet ise Hurşit Tolon ve Şener Eruygur ve diğer zanlılar hakkında 7 aydır iddianame hazırlanmaması oldu.

    HASSASİYERLER NELER?
    TSK Ergenekon operasyonunun sistematik biçimde ‘’Asker ile ilişkilendirilmesi’’ , Yüksek yargı ise Yargıtay eski Cumhuriyet Başsavcısının dahi fiziki ve teknik takibe alınıp, bombalama ve cinayet gibi olaylarla suçlanarak evinin aranmasını ‘’İnanılması güç bir atıf’’ olarak görüyor. Telefon dinlemelerinin de ulaştığı boyut itibarıyla ‘’Artık sınırları zorladığı’’ düşüncesi hakim… Bu arada kaçma şüphesi olmayan ve çağırıldıkları taktirde yargıya yardımcı olma ve ifade vermekten ‘’İmtina etmeyecek’’ kişilerin evlerinin, sabaha karşı 12’şer kişilik polis timleriyle basılıp gözaltına alınmaları da, bir diğer eleştiri konusu oldu. 7 aydır ek iddianamenin hazırlanmaması ve tutukluların sağlıkları ile ilgili kaygılar da bu çerçevede bulunuyor.

    Son operasyonun yargı ve asker açısından özel önemi de var. Sabih Kanadoğlu, bugün yüksek yargının başında olan birçok ismin hocası… Kemal Yavuz ve Tuncer Kılınç isimlerinin ise Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ açısından özel bir önemi var. Başbuğ, 2001-2002’de Korgeneral rütbesiyle MGK Genel Sekreter Başyardımcısıydı. Aynı günlerde, MGK Genel Sekreterliği koltuğunda ise Orgeneral Tuncer Kılınç oturuyordu… Harp Akademilerinde 6 yıl öğretim üyeliği yapan Kemal Yavuz ise Başbuğ başta olmak üzere bugün TSK’nın komuta kademesinde bulunan bir çok ismin hocası…

    28 ŞUBAT’DA MÜSTEŞARDI
    1997 yılında Korgeneralliğe terfi eden Başbuğ, Korgeneral rütbesi ile önce 2’nci Kolordu Komutanlığı yaptı. Ardından da Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreter Başyardımcılığı görevinde bulundu. 2002 yılında Orgeneralliğe terfi edene kadar da MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç’ın birinci yardımcısıydı. Kılınç ise iddia edildiği gibi 28 Şubat sürecinde MGK Genel Sekreteri değildi. 1995 yılında Korgeneral olmasını takip eden üç yıl Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı ve bir yıl süre ile de Kolordu komutanlığı görevlerinde bulundu. 1997’deki 28 Şubat sırasında da Milli Savunmanın Müsteşarıydı. Turhan Tayan ve İsmet Sezgin’in bakanlığı döneminde Müsteşarlık yaptı. 1999 yılında Orgeneral oldu ve iki yıl Üçüncü Ordu Komutanlığı, iki yıl da MGK Genel Sekreterliği görevlerini üstlendi. Başbuğ ile de MGK’da birlikte çalıştı. 2003 yılında emekliye ayrıldı.

    Emekli Orgeneral Kemal Yavuz ise bugün TSK’nın komuta kademesindeki birçok ismin hocası. Altı yıl süreyle Harp Akademilerinde "Öğretim Üyesi" olarak görev yaptı. Tuğgeneralliğinde, Kara Harp Akademisi Komutanıydı. Birinci Körfez harekatı sırasında ise, Güneydoğu’da 2’nci Ordu Komutanıydı. 1992-1994 arasında Harp Akademileri Komutanı olarak da yine birçok ismin hocası oldu.

    GÖNÜL TANSİYONU AKTARDI
    Emekli Orgenerallerin de aralarında bulunduğu gözaltıların ardından Genelkurmay karargahında önceki gece Kuvvet komutanları bir araya geldi. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da dün sürpriz bir şekilde Başbakan Erdoğan'la görüştü. Başbuğ, daha sonra da Cumhurbaşkanı Gül'le haftalık görüşmesini gerçekleştirdi. TSK görüşmelerle ilgili "Genelkurmay Başkanı bugün öğleden sonra yapmış olduğu görüşmelerde; özellikle dün yaşanan gelişmelerle ilgili görüş ve değerlendirmelerini, sırasıyla Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı'na sunmuşlardır." açıklamasını yapmakla yetindi.

    Başdöndürücü trafik önceki gece başladı. Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alınan emekli orgeneral ve muvazzaf askerlerin akşam saatlerinde uçakla İstanbul’a götürüldüğü dakikalarda Genelkurmay karargahı sürpriz bir zirveye ev sahipliği yaptı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve kuvvet komutanlarının toplantısı 6,5 saat sürdü. Dün sabah ise Genelkurmay Başkanlığı Cuma günleri yapılan olağan basın brifingini iptal etti. Jandarma Genel Komutanının Karadeniz gezisi de ertelendi.

    Başbakan Erdoğan sabah İstanbul’dan Ankara’ya döndü. Esenboğa Havaalanı’nda Erdoğan’ı Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül karşıladı. Gönül, Başbakan Erdoğan’ın makam aracına bindi. Yol boyunca da Ergenekon operasyonu ile ilgili TSK’nın hassasiyetlerini Erdoğan’a aktardı. Başbakan Erdoğan öğle saatlerinde de MİT Müsteşarı Emre Taner’le yarım saat görüştü. Daha sonra da Yargıtay Başkanlar Kurulu, Ergenekon soruşturması kapsamındaki operasyonları değerlendirmek üzere olağanüstü toplandı.

    İLK SÜRPRİZ GÖRÜŞME
    Cumhurbaşkanı Gül, sürpriz bir şekilde İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile görüştü. Atalay’dan gelen talep üzerine yapılan görüşme 25 dakika sürdü. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, 14.15’te Başbakanlık Resmi Konutu’na giriş yaptı. Gül ve Genelkurmay Başkanı’nın haftalık olağan görüşmesi saat 15.15’e ertelendi. Daha sonra da Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile 30 dakika görüştü. Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un görüşmesi ise 75 dakika sürdü. Görüşme sonrası Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü’nde Orgeneral Başbuğ’u kabul etti. Başbakanlık, Erdoğan-Başbuğ görüşmesinin Genelkurmay tarafından talep edildiğini açıkladı. Böylelikle hassasiyetleri aktarma gereği için Başbuğ’dan talep geldiği ortaya çıktı. Gül ve Başbuğ’un görüşmesi ise 50 dakika sürdü.

    Akşam saatlerinde ise Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay Başkanlar kurulu toplantısının ardından “‘Biz istiyoruz ki her şey hukuka, yasalara uygun olsun. Bunun dışında yapılacak açıklama ihsası rey olur” dedi. TSK, ise Başbuğ’un Erdoğan ve Gül ile yaptığı görüşmelere ilişkin bir cümlelik ve ‘’Genelkurmay Başkanı bugün öğleden sonra yapmış olduğu görüşmelerde; özellikle dün yaşanan gelişmelerle ilgili görüş ve değerlendirmelerini, sırasıyla Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı’na sunmuşlardır” açıklamasını yaptı. Akşam saatlerinde ise Başbakan hem İçişleri hem de Adalet Bakanları ile görüşerek oluşan hassasiyetleri aktardığı öğrenildi.
    kaynak:gazeteport
İşlem Yapılıyor