Mars yeniden dünyayı ayağa kaldırdı!
Bilim adamlarının Kızıl Gezegen ile ilgili ulaştıkları yeni bilgiler heyecan yarattı
Kızıl Gezegen’i inceleyen NASA sonunda sadece biyolojik aktivite sonrasında ortaya çıkan metan gazı buldu. Uzmanlar bu gazın gezegende bulunan bakteriler ve mikroplar tarafından üretildiğine inanıyor.
Mars’ta hayat olduğuna dair yedi yıldır yürütülen araştırmalar nihayet meyvelerini vermeye başladı. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi, (NASA) uzmanları gezegenin çevresinde ve üzerinde aynı dünyaya benzer, metan gazı bulutları bulduğunu açıkladı. Metan gazı sadece canlı organizmalar tarafından biyolojik aktivite sonucunda ortaya çıkıyor. Yani bu gaz, birkaç istisna dışında sadece canlı bakteriler, mikroplar tarafından üretiliyor. Dünyadaki metan gazının yüzde 80’i de canlılar tarafından üretiliyor. Sadece yüzde 20’si volkanik hareketler nedeniyle ortaya çıkıyor. Ancak Mars’ta bilinen bir volkanik hareketlilik bulunmuyor.
Uzmanlara göre Mars’ın atmosferindeki metanın tek bir açıklaması var. Yüzeydeki buzların altında, “metanojen” denilen ve metan üreten bakterilerin varlığı.
En büyük kanıt
İngiliz The Sun gazetesine konuşan Mars uzmanı İngiliz Profesör Colin Pillinger’a göre, metanın bir gezegende bulunması, o gezegende hayat olduğu anlamına geliyor. Nasa’dan yapılan açıklamada bulunan metan gazının Mars’ta hayat olduğuna dair bugüne kadar bulunan en büyük kanıtlar olduğu belirtildi. Uzmanlar, gezegen yüzeyinin altında yaşayan bakteriler veya mikropların, metanı ürettiklerini düşündüklerini söyledi.
120 YIL ÖNCE KEŞFEDİLDİ
Güneş sistemindeki dördüncü gezegen olan Mars 1877’de keşfedildi. Yüzeyindeki parlaklığın su olduğuna inanıldı. Ancak Mariner 4 uydusu parlaklıkların ışık yansıması olduğu ortaya çıkardı. 1976’da ilk Mars aracı Viking, yüzeye indi ve renkli fotoğraflarını çekti. 2001’de Odyssey, Mars’ta keşif çalışmalarına başladı. Ardından Phoenix, Mars’ta hayat olduğuna dair mineraller buldu.
Yorum