PAÜ'NÜN GÜNEŞ TAKİPÇİLERİ ENERJİYİ 45 ARTIRIRKEN, MALİYETİ YÜZDE 40 AZALTIYOR

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ali_ekber
    Member
    • 15-11-2004
    • 2525

    PAÜ'NÜN GÜNEŞ TAKİPÇİLERİ ENERJİYİ 45 ARTIRIRKEN, MALİYETİ YÜZDE 40 AZALTIYOR

    Resmi büyütmek için tıklayın

    Pamukkale Üniversitesi (Paü), Güneşten Yüzde 45 Daha Fazla Enerji Üretebilen ve Maliyeti Yüzde 40 Azaltan Takip Sistemli Güneş Pili Geliştirdi. Üniversite ve Sanayici İşbirliğiyle Yapılan Takipçi Modellerin, Türkiye'nin Bu Alandaki Dışa Bağımlılığını Ortadan Kaldırabileceği Belirtildi.

    Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), güneşten yüzde 45 daha fazla enerji üretebilen ve maliyeti yüzde 40 azaltan takip sistemli güneş pili geliştirdi. Üniversite ve sanayici işbirliğiyle yapılan takipçi modellerin, Türkiye'nin bu alandaki dışa bağımlılığını ortadan kaldırabileceği belirtildi. Yeni sistemde, güneşin gün boyunca gittiği yörüngenin enlem ve boylamları saat bilgisine göre hesaplanıyor. İzleyiciler de güneşi takip edip ışınların devamlı dik açıyla üzerine düşmesini sağlayarak enerji miktarını önemli oranda artırıyor.

    PAÜ Mühendislik Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Sinan Kıvrak, doktora tezi olarak geliştirdiği modeli, Denizli esnaf ve sanayicilerinden Osman Kayacan ve Yalçın Kaplan'ın desteğiyle yaptığını söyledi. Dışarıdan 10 bin liraya ithal edilen bir izleyicinin daha iyi ve verimlisini dörtte bir fiyata mal ettiklerini belirten Dr. Kıvrak, "Yazılım ve tasarımı tamamen kendimize ait olan izleyiciler, ithal muadillerine göre 10'da 1 oranında daha az enerji harcıyor." diye konuştu. Araştırmalardan elde edilen bilgilere göre, güneşten 1 saniyede gelen enerjinin, dünyada kullanılan bir yıllık bütün enerjiye eşit olduğuna dikkat çeken Kıvrak, "Günde ortalama 7 saat güneş gören bir yerde, 100 metrekarelik bir evin çatısından ortalama 75 kW/saat elektrik üretilebiliyor. İzleyici kullanıldığı takdirde bu 110 kW/saate kadar çıkıyor. Dolayısıyla her ev, minik bir elektrik santralı gibi çalışabilir." şeklinde konuştu.
    Türkiye'de güneş enerjisinden genellikle su ısıtma amaçlı faydalanıldığını, elektrik üretme çalışmalarının fazla yapılmadığını vurgulayan Sinan Kıvrak, bunu fotovoltaik panellerin wat başına 4 Avro gibi yüksek fiyatlarına bağlıyor. Türkiye'de güneş enerjisinden elektrik elde eden fotovoltaik panellerin sanayi bazında henüz üretilmediğini belirten Dr. Kıvrak, "Fotovoltaik sistemler, şebeke enerjisinin olduğu yerlerde maliyetini çok uzun sürede çıkarıyor. Bu da sistemin yaygın kullanımını engelliyor. Şebeke elektriği bulunmayan yerlerde ise enerji nakil hattı çekim masrafıyla karşılaştırıldığında çok hesaplı olduğu için en iyi seçenektir." dedi.

    YILDA ORTALAMA YÜZDE 45 DAHA FAZLA ENERJİ

    Yüksek fiyatlı panellerin sisteme olan maliyetini azaltmak için kullanılacak en mantıklı yöntemlerden birinin güneşi gün boyu takip eden mekanizma kullanmak olduğunu söyleyen Kıvrak, şöyle dedi:"Yaptığımız simülasyon ve deneylerin sonuçlarına göre güneş izleyicisi kullanan bir fotovoltaik sistem, yılda ortalama yüzde 45 daha fazla enerji üretiyor. İzleyicilerin amacı, gün boyunca güneşi takip etmektir. Son zamanlara kadar fotovoltaik panellerde olduğu gibi izleyici konusunda da dışa bağımlıydık. Tamamen kendi tasarımımız olan izleyicilerle bu bağımlılığı ortadan kaldırdık. İthal izleyicilerin fiyatları wat başına 5 lirayı bulurken bizim yaptığımız 1 lirayı aşmamaktadır. Bu izleyici sistemin benzeri de henüz dünyada bulunmamaktadır."
    Dr. Sinan Kıvrak, yaptıkları cihazda, karışık ve pahalı motor ve dişli sistemleri yerine, her yerde bulunabilen doğrusal uydu motorlarını kullandıklarını, kontrol sisteminin yazılımı ve donanımını ise PAÜ'de yaptıklarını anlattı. Prototipini kuracakları diğer üç modelin de ortaya çıkmasıyla izleyici konusunda Türkiye'nin dışa bağımlılığını tamamen ortadan kaldıracaklarını iddia eden Kıvrak, şunları söyledi: "Bu sistemlerin imalatında dünya pazarının lideri olabilir ve iyi bir ihracat rakamı yakalayabiliriz. Yaptığımız diğer bir izleyici ise ithal edilen, tek eksenli ve 120 derece dönüş açısına sahip olanların yerine tasarlanan, 160 dereceye kadar dönebilen ve iki eksende güneş takibi yapabilen bir cihazdır. Ayrıca bu izleyici, fotovoltaik panellerde kullanılmasının yanında su kolektörlerine güneş takibi yaptıran sistemlerde de kullanılabiliyor." Dr. Kıvrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın panel üretimine destek sağlaması halinde, bunların ithalatına harcanan önemli miktarda dövizin Türkiye'de kalacağını sözlerine ekledi. (CİHAN)

    (Cihan Haber Ajansı) 14.01.2009 12:32 [1581123]
  • aaron_1212
    Senior Member
    • 03-11-2006
    • 4376

    #2
    Konu: PAÜ'NÜN GÜNEŞ TAKİPÇİLERİ ENERJİYİ 45 ARTIRIRKEN, MALİYETİ YÜZDE 40 AZALTIYOR

    Keşke seri üretime geçilse

    Yorum

    • sakoz
      Junior Member
      • 18-02-2009
      • 19

      #3
      Konu: PAÜ'NÜN GÜNEŞ TAKİPÇİLERİ ENERJİYİ 45 ARTIRIRKEN, MALİYETİ YÜZDE 40 AZALTIYOR

      Kesinlikle bu tarz işlemlerin çoğalması gerekiyor bence.

      Yorum

      İşlem Yapılıyor