Hipertansiyon hastası olduğunuzdan habersiz olabilirsiniz!

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    Hipertansiyon hastası olduğunuzdan habersiz olabilirsiniz!

    Her 3 hipertansiyon hastasından 2'si hastalığından habersiz bir şekilde yaşıyor.
    Hiçbir risk faktörü taşımıyor dahi olsanız 30 yaşından itibaren düzenli olarak tansiyonunuzu ölçtürün, yüksek tansiyonun sizden habersiz organlarınıza hasar vermesini engelleyin.
    Unutmayın ki hasta olduğunuzu öğrenmek için hastal?ğ?n belirti vermesini beklemek çok geç olabilir.
    Yüksek tansiyon hastaları dikkat!
    Hipertansiyon hakkında doğru olduğunu sandığınız bazı yanlış bilgiler yüzünden sağlığınız tehlike altında olabilir.
    Yüksek tansiyonun kalp, böbrek, beyin, göz gibi hayati önem taşıyan organlarınıza hasar vermesini önlemek için bilinçli olmalı ve kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemelisiniz. Kan basıncı değerinizin normal olması (12/8) sizi hipertansiyona bağlı beyin kanaması, felç, kalp yetersizliği, kalp krizi, böbrek yetersizliği ve görme kaybı gibi hastalıklardan koruyacaktır.
    Her 5 hipertansiyon hastasından 4'ünün kan basıncı çeşitli sebeplerden dolayı kontrol altında değil ve bu hastalar hipertansiyonun getirebileceği tehlikelerle birlikte yaşıyorlar.
    “Doktorum hipertansiyon hastası olduğumu söyledi, bir süre tuzu kesip, biraz yürüyüş yapayım, olmazsa doktorun verdiği ilaçlara sonra başlarım.”
    Yaşam şeklinizde yapacağınız olumlu değişikliklerin hem hipertansiyonunuza hem de genel sağlığınıza olumlu fayda sağlayacağı kesindir. Ancak hipertansiyon teşhisi konmuş ve ilaç başlamanız önerilmişse bu değişiklikler kan basıncınızı kontrol altına almaya yetmeyecek ve hastalık sinsi bir şekilde vücudunuza hasar vermeyi sürdürecektir. Bu yüzden yaşam tarzı değişikliği ve düzenli ilaç kullanımını bir bütün olarak düşünmelisiniz.
    “İlaç kullanıyorum; tuz, alkol ve sigara kullanmaya devam edebilirim, ilaçlar nasıl olsa beni korur”
    Hipertansiyonu kötü etkileyen davranış ve tutumları ortadan kaldırmadığınız sürece ilaç tedavisine devam etseniz de kan basıncınız kontrol altında olmayabilir. Doktorunuzun uyarılarına tam olarak uyun.
    “Sağlıklı yaşam için herkes egzersiz öneriyor ama egzersiz benim tansiyonumu çıkarttığı için yapmıyorum.”
    Egzersiz kan dolaşımınızı düzenleyerek ve kilo almanızı engelleyerek kan basıncınızın normal düzeye inmesine yardımcı olur. En azından her gün düzenli olarak yarım saat yürüyüş yapın.
    “Kendimi iyi hissediyorum, son ölçtürdüğümde de tansiyonum iyi çıktı, ilacı kesebilirim ya da doktorumun verdiği iki ilaçtan birini alayım sadece.”
    Bir şikayetiniz yoksa ve ölçümlerde kan basıncı değeriniz iyi çıkıyorsa, bu, tedavinizin işe yaradığını gösterir. Tedavinize ve yaşam şeklinize aynı şekilde devam ettiğiniz sürece yüksek tansiyonun getirebileceği tehlikelerden korunursunuz, tedaviye ara verir ya da bırakırsanız tansiyonunuz tekrar yükselecek ve sağlığınızı tehdit edecektir.
    “Herkesin ideal tansiyon (kan basıncı) değeri değişiktir, başkalarına göre fazla olabilir ama ben 16/10 tansiyonla kendimi iyi hissediyorum.”

    Siz herhangi bir şikayet hissetmeseniz de tansiyonunuz 12/8'in üzerinde ise tehlike altındasınız. Tansiyonunuzu düzenli olarak ölçün, ölçtürün ve sonuçları düzenli aralıklarla doktorunuzla paylaşın.
    “Daha 40 yaşındayım, tansiyonum yüksek
    diye ilaç kullanmak istemiyorum, bir kere başlarsam vücudum alışır ve hep kullanmam gerekir, mümkün olduğunca
    geç başlayayım.”
    Hipertansiyon tanısı aldıysanız tedaviyi geciktirdiğiniz sürece organlarınız hasar görmeye devam edecektir. Hipertansiyon ömür boyu kontrol altında tutmanız gereken bir hastalıktır, ne kadar erken teşhis edilir ve tedaviye başlanırsa o kadar az hasar verecektir.
    İş işten geçmeden önce hipertansiyonla yaşamayı öğrenin ve kontrol altında tutmak için doktorunuzla işbirliği yapın.
İşlem Yapılıyor