Lcd mİ plazma mi

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    Lcd mİ plazma mi

    LCD

    Nedir
    Yeni gelişen teknoloji sonucunda ortaya çıkan düz ekran teknolojilerinden biri olan lcd tvler Sıvı kristal ekran (İngilizce: Liquid Crystal Display) özelliği ile, elektrikle kutuplanan sıvının ışığı geçirmesi ve önüne eklenen bir filtre ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisidir.
    Çözünürlük (HD)
    LCD ekranlarda teknolojinin elverişliliği nedeniyle yüksek çözünürlüklü görüntü almak daha kolaydır. Günümüzde çoğu LCD ekran HD Ready logosu ile satışa sunulur. HD Ready, HDTV yayınlarına uyumluluk anlamına gelmektedir. Bu yayınlar HD Ready bandrollü ekranlarda izlenebilir fakat HD yani yüksek çözünürlülüğe sahip yayınlardan tam verim alabilmek için ürünün HD Full etiketine sahip olması gerekir. 8888888888888888888888888888888888
    Parlaklık (Brightness)
    LCD TV'ler için parlaklık değeri piyasada satılan çoğu ortalama modeller için 500 cd/m2 civarındadır. 8888888888888888888
    Kontrast (Contrast Ratio)
    Genel olarak LCD ekranların kontrast değerleri Plazma ekranlara göre teknolojik farklılıklar sebebiyle daha düşüktür. Piyasada bulunan lcd tvlerin kontrast değerleri 800:1 - 5000:1 arasında değişmektedir. 88888888888888888888888888888888888888888888888888 88888888888 888888888888888888888888888888888888888888888
    Kullanım Ömrü (Lifespan)
    LCD ekranlarda kullanım ömrü yaklaşık olarak 60.000 saat civarındadır.
    Enerji Kullanımı (Power Conversation)
    LCD ekranlar plazma ekranlara oranla daha düşük enerji tüketimine sahiptirler. Bu durum LCD ekranların kullanımda daha ekonomik olmasına sebep olur.
    Tepki Süresi (Response Time)
    LCD teknolojisi piksellerin, aktiften inaktif hale ve sonra yine aktif hale geçerek tek bir tepki döngüsü tamamlarlar. Tepki zamanları 4 milisaniye ile 25 milisaniye arasında değişir. En hızlı LCD ekranlar dahi belli bir miktar hareket bulanıklığı yaşayabilirler. Bu durum özellikle oyunlarda görüntünün ghosting denilen hareketli anlarda bulanıklaşmasına sebep olur.

    İzleme Açısı (Viewing Angle)
    LCD pikselleri arkalarındaki bir ışık kaynağından ışık aldıkları için Çoğu LCD ekranlar 45 derece kadar küçük açılarla izlenseler dahi kontrast ve renk kaybı yaşayabilirler. Günümüzde izlenme açıları 160 dereceye kadar yükseltilmiş olsa da geniş açılardan bakıldığında yine de görüntüde kayıplar yaşanmaktadır.

    Renk Derinliği (Color Saturation)
    Renk derinliği, renklerin içerisinde bulunan grilik miktarı ile alakalıdır. Renkte daha çok gri bulunması rengin daha sönük gözükmesine sebep olur. LCD ekranlar Plazma'lar gibi pixellerdeki ışığı bloklama özelliğine sahip olmadıklarından renk geçişlerinde sorunlar görülebilmektedir.
    Ekran Büyüklüğü (Screen Size)
    LCD tvler ekran boyutu yükseldikçe fiyat farkı oldukça yükselen bir teknolojidir. Bu durumda yüksek ekran boyutuna sahip bir LCD ekran için plazma ekranlara göre çok daha fazla ücret ödemek gerekebilir.
    Artıları

    Plazma ekranlara göre;
    • Daha Yüksek kullanım ömrü, Daha düşük enerji tüketimi,
    • Daha yüksek çözünürlüklerde fiyat farkı az.
    Eksileri

    Plazma ekranlara göre;
    • <LI class=style4>Daha düşük izleme açısı değeri, <LI class=style4>Daha yüksek tepki süresi, <LI class=style4>Daha düşük kontrast, <LI class=style4>Daha düşük parlaklık, <LI class=style4>Daha az gerçekçi renkler,
    • Yüksek ekran boyutunda daha yüksek fiyatlar.
    PLAZMA

    Nedir
    Plazma ekranları çoğunlukla CRT ekranları gibi çalışır, fakat fosfor kaplanmış bir tek CRT yüzeyi yerine onlar yassı hafif bir yüzeyin üstünde milyonlarca cam kabarcıklarıyla matrisleyerek kaplanmıştır, ve her biride fosforla kaplanmıştır. Sonuçta bu fosforlar doğru bir kalıpla hareketlendirilerek bir görüntü yaratır.
    Çözünürlük (HD)
    Plazma ekranlarda yüksek boyutlara kolayca ulaşılabilmesine karşın HD Full etiketli ürünlere daha az rastlanır bu durum teknolojinin yüksek çözünürlüklere LCD ekranlar kadar yatkın olmamasından dolayıdır. Yine de piyasada ki pek çok plazma ekran HD yayınlara uygun üretilmiştir. Plazma ekranlarda LCD'lere nazaran çok daha nadir HD Full etiketli ürüne rastlanır ve bu ürünlerin fiyatları LCD ekranlara göre oldukça yüksek boyuttadır.
    Parlaklık (Brightness)
    Günümüzde piyasada bulunan plazma ekranların parlaklık değerleri 500-2000 cd/m2 arasında değişmektedir.
    Kontrast (Contrast Ratio)
    Yüksek kontrast değerleri daha parlak görüntü demektir. Plazma ekranlar yüksek kontrast değerlerine rahatlıkla çıkabilmektedir. Bu durumda piyasada bulunabilecek plazma ekranlar arasında düşük kontrast değerlerine sahip ürünler bulmak neredeyse imkansızdır. Ortalama en düşük kontrast değeri 10000:1 civarındadır.
    Kullanım Ömrü (Lifespan)
    Plazma ekranlar için ortalama kullanım ömrü 20.000 ila 30.000 saat civarındadır.
    Enerji Kullanımı (Power Conversation)
    Plazma ekranlar çalışmak için lcd ekranlara göre daha fazla enerjiye ihtiyaç duyduklarından enerj tüketimi konusunda LCD ekranlar kadar avantaja sahip değiller.
    Tepki Süresi (Response Time)
    Plazma TV’ler herhangi bir keskinlik veya detay kaybı yaşamadan hareketli objeleri görüntüleyebilirler. Plazma teknolojisi her pikselin bir imaj üretebilmesi için sadece bir pulsa ihtiyaç duyduğu için tepki zamanı nerdeyse bir andır. Bu durum hareketli görüntülerde LCD tvlere göre çok daha kaliteli görüntü anlamına gelir.

    İzleme Açısı (Viewing Angle)
    Plazma TV’ler, ışığı doğrudan ekran hücrelerinden veya piksellerinden yaymaları sayesinde, renkte ve kontrastta ciddi herhangi bir kayıp olmaksızın çok geniş açılardan izlenebilirler. Bu durum ortamın her yerinden aynı derecede yüksek kalitede görüntünün alınmasına sebep olur.

    Renk Derinliği (Color Saturation)
    Plazma ekranlar renkler kullanılmadığı zaman pixelleri tamamen kapatabilme (pixel blocking) teknolojisi ile çalışır. Bu durumda renkler LCD ekranlara göre daha hatasız oluşur ve daha gerçekçi görünür. .................................................. .................................................. .................
    Ekran Büyüklüğü (Screen Size)
    Plazma ekranlar yapı bakımından büyük boyutlara sahiptir. Ufak boyutlu plazma bulmak mümkün değildir. Bu durumda LCD ekranlara göre Plazma ekranlar büyük boyutlarda daha ekonomik fiyatlara sahiptir.
    Artıları

    LCD ekranlara göre;
    • Daha düşük Tepki süresi, Daha yüksek kontrast, Daha yüksek parlaklık, >Daha geniş izleme açısı, <LI class=style6>Daha gerçekçi renkler,
    • Yüksek ekran boyutunda daha uygun fiyatlar.
    Eksileri

    LCD ekranlara göre;
    • Yüksek çözünürlüklerde fiyat farkı çok, Daha düşük kullanım ömrü,
    • Daha yüksek enerji tüketimi.


    SONUÇ

    En önemli nokta, alacağınız ekranı ne amaçla kullanacağınızdır. Eğer sizin için yüksek boyutlu ekran, görüntü kalitesi ve tepki süresi önemliyse (örneğin bir oyun konsolu için alınıyorsa) bu durumda yüksek çözünürlüğe sahip (HD Full) bir Plazma ekran tercihi sizin için daha uygun olacaktır. Eğer boyutu yüksek bir ekran almayı planlıyorsanız da Plazma ekranlar fiyat olarak da daha avantajlı bir seçim olacaktır. Sizin için yüksek çözünürlük (Grafik tasarım), uzun ömürlü kullanım, düşük enerji tüketimi gibi ekonomik özellikler daha önemliyse ve büyük bir ekran almayı planlamıyorsanız LCD ekran seçimi bu durumda daha uygun olacaktır
    Son düzenleme sak55; 27-02-2009, 16:00.
  • bosver
    Senior Member
    • 02-07-2004
    • 5012

    #2
    Konu: Lcd mİ plazma mi

    resimler gözükmüyor

    Yorum

    İşlem Yapılıyor