Ayıplı Mal ve Hizmetler

Kapat
Konu Kapalı.
X
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR

    • 25-01-2003
    • 30775

    Ayıplı Mal ve Hizmetler

    Ayıplı Mal ve Hizmetler

    Ayıplı Mal: Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilânlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir.

    Ayıplı Hizmet: Sağlayıcı tarafından bildirilen reklam ve ilânlarında veya standardında veya teknik kuralında tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da yararlanma amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren hizmetler, ayıplı hizmet olarak kabul edilir.


    Sayın tüketici, satın aldığınız mal veya hizmetin ayıplı olduğunu anlamanız durumunda; malın veya hizmetin teslim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde satıcıya ve sağlayıcıya başvurarak;

    - Değiştirilmesi,
    - Ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirilmesi,
    - Ödediğiniz bedelin iade edilmesi veya
    - Ücretsiz onarılması,
    - Tazminat isteme


    haklarından birisini talep edebilirsiniz.

    Satıcı talebinizi yerine getirmekle yükümlüdür.

    Satın aldığınız malın ayıbı gizli nitelikte ise hakkınızı aramak için kanuni süreniz iki yıldır.

    Ayıplı malın neden olduğu zararlardan o malın imalatçısının üreticisinin sorumluluğunun usul ve esasları Ayıplı Malın Neden Olduğu Zararlardan Sorumluluk Hakkında Yönetmelik’le düzenlenmiştir.

    Ayıplı olduğu bilinerek satın alınan mal ve hizmetlere, yalnızca ayıplı mal satan veya işyerinin bir kat ya da reyon gibi bir bölümünü sürekli olarak ayıplı mal satışına tahsis etmiş olan satıcılara 4077 sayılı kanun hükümleri uygulanmaz.

    Değeri beşyüz milyon liranın altındaki uyuşmalıklarda, mal ve hizmetlerle ilgili sorunlarınızın çözümlenmesi için, malı ve hizmeti satın aldığınız yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvurmalısınız. Bu uyuşmazlıklarda heyetin vereceği kararlar tarafları bağlar.

    Hakem Heyetleri İllerde; Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerinde,

    İlçelerde; Kaymakamlık bünyesinde faaliyet göstermektedir

    Değeri beşyüz milyon lira ve üstündeki uyuşmazlıklarda Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'nin vereceği kararalar Tüketici Mahkeme’lerinde delil olarak ileri sürülebilir.

    Bir sanayi malını (buzdolabı, çamaşır makinası, elektrik süpürgesi, vs.) satınalırken;

    İthalatçı veya imalatçı firmaların ithal ettikleri veya ürettikleri sanayi malları için düzenlemek ve tüketiciye vermek zorunda oldukları Garanti Belgesi mutlaka istenmelidir.

    Garanti süresinin malın teslim tarihinden itibaren başlayıp asgari iki yıl olduğuna dikkat edilmelidir.


    Garanti belgelerinin, satın alınan mala ilişkin faturanın tarih ve sayısı ile bandrol ve seri numarasını içermek zorunda olduğu unutulmamalıdır.
  • ybæl©ik
    ADMINISTRATOR

    • 25-01-2003
    • 30775

    #2
    Konu: Ayıplı Mal ve Hizmetler

    AYIPLI MALIN NEDEN OLDUÐU ZARARLARDAN
    SORUMLULUK HAKKINDA YÖNETMELİK
    (13.06.2003 tarih ve 25137 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan)
    Amaç
    MADDE 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, ayıplı malın neden olduğu zararlardan o malın imalatçısının üreticisinin sorumluluğunun usul ve esaslarını düzenlemektir.


    Kapsam
    MADDE 2 — Bu Yönetmelik, ayıplı malın neden olduğu zararlara uygulanır.

    Dayanak
    MADDE 3 — Bu Yönetmelik, 23/2/1995 tarihli ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 31 inci ve 4822 sayılı Kanunla değişik 4 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

    Tanımlar
    MADDE 4 — Bu Yönetmeliğin uygulamasında;

    a) Bakanlık: Sanayi ve Ticaret Bakanlığını,

    b) Bakan: Sanayi ve Ticaret Bakanını,

    c) Mal: Alış-verişe konu olan taşınır eşyayı, konut ve tatil amaçlı taşınmaz malları ve elektronik ortamda kullanılmak üzere hazırlanan yazılım, ses, görüntü ve benzeri gayri maddi malları,

    d) İmalatçı-Üretici: Kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere tüketiciye sunulmuş olan malları veya bu malların hammaddelerini veya ara mallarını üreten ile mal üzerine kendi ayırt edici işaretini, ticari markasını veya unvanını koyarak satışa sunanları veya satışa sunmak amacıyla ithal edenleri,

    e) Zarar Gören: Piyasaya sürülen ayıplı bir maldan zarar gören tüketiciyi,

    ifade eder.

    Ayıp
    MADDE 5 — Malın piyasaya sunum tarzı, makul kullanım şekli ve piyasaya sürüldüğü an ve benzeri diğer hususlar göz önüne alınarak, bir kimsenin o maldan haklı olarak bekleyebileceği güvenliği sağlamayan mal ayıplı sayılır.

    Bir mal, sırf sonradan piyasaya daha iyi bir malın sürülmesi sebebiyle ayıplı sayılmaz.

    Sorumluluk
    MADDE 6 — Ayıplı bir malın, bir kişinin ölümüne veya yaralanmasına veya bir malın zarar görmesine sebep olması halinde imalatçı/üretici doğan zararı, kusuru aranmaksızın tazmin etmekle yükümlüdür.

    İmalatçının/üreticinin, sorumlu tutulabilmesi için zarar görenin, malın ayıbını, uğradığı zararı ve ayıp ile zarar arasındaki nedensellik bağını ispat etmesi gerekir.

    Ayıplı malın neden olduğu zararlardan dolayı birden fazla kimse sorumlu olduğu taktirde, bunlar müteselsilen sorumludurlar. Ancak zararın, tüketicinin veya tüketicinin sorumlu olduğu üçüncü bir kişinin kusurundan kaynaklanması halinde tüm hal ve şartlar göz önüne alınarak, imalatçının/üreticinin sorumluluğu azaltılabilir veya kaldırılabilir.

    Bilim ve teknolojide ulaşılan düzeyin, malın piyasaya sürülmesinden sonraki 10 yıl içinde ayıplı olduğunun tespit edilmesine imkan tanıması halinde, imalatçı/üretici, bu ayıbın olası zararlı sonuçlarını, ortadan kaldırmak için azami çabayı sarf etmemesi durumunda 7 nci maddenin birinci fıkrasının (e) bendinde ve son fıkrasında yer alan sorumluluktan kurtulma sebeplerini ileri süremez.

    Sorumluluktan Kurtulma
    MADDE 7 — İmalatçı/üretici aşağıdaki durumlardan birini ispatladığı taktirde malın sebep olduğu zarardan sorumlu tutulamaz:

    a) Malı piyasaya sürmemiş olması,

    b) Malın, satılmak gayesiyle veya ticari faaliyetlerin seyri sırasında üretilmemiş olması,

    c) Tüm hal ve şartlar göz önünde bulundurulduğunda, zarara sebep olan ayıbın, mal piyasaya sürüldüğünde mevcut olmaması,

    d) Malın teknik düzenlemesinin ayıba neden olması,

    e) Mal piyasaya sürüldüğünde mevcut bulunan bilimsel ve teknolojik bilgilerin, ayıbın varlığının bilinmesine imkan vermemesi,

    Nihai malın tasarımı ya da bu malın imalatçısının/üreticisinin talimatı sebebiyle, bütünü oluşturan parçalardan birinin imalatçısı/üreticisi, o malın ayıbından sorumlu değildir.

    Sorumsuzluk Kaydı
    MADDE 8 — Sözleşme metninde veya müstakil herhangi bir belgede tüketicinin bu Yönetmelikte yer alan, haklarını kullanmaktan feragat ettiğine dair veya imalatçının/üreticinin bu Yönetmelikten kaynaklanan yükümlülüklerini sınırlayan veya ortadan kaldıran kayıtlar geçersizdir.

    Zamanaşımı
    MADDE 9 — Ayıplı malın neden olduğu her türlü zararlardan dolayı yapılacak talepler, zarar görenin, zararı, maldaki ayıbı ve imalatçının/üreticinin kim olduğunu öğrendiği veya öğrenebileceği günden itibaren üç yıllık zamanaşımına tabidir.

    Hakdüşümü
    MADDE 10 — Ayıplı malın neden olduğu her türlü zararlara karşı tazminat talepleri, zarara sebep olan malın piyasaya sürüldüğü günden başlayarak on yıl içinde yapılabilir.

    Yürürlük
    MADDE 11 — Bu Yönetmelik 14/6/2003 tarihinde yürürlüğe girer.

    Yürütme
    MADDE 12 — Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.

    Yorum

    • ybæl©ik
      ADMINISTRATOR

      • 25-01-2003
      • 30775

      #3
      Konu: Ayıplı Mal ve Hizmetler

      Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu

      Yurt içinde üretilen veya ithal edilen sanayi mallarının tanıtım, kullanım, bakım ve basit onarımına ilişkin Türkçe kılavuzla ve gerektiğinde uluslararası sembol ve işaretleri kapsayan etiketle satılması zorunludur.


      Sanayi malını satın alırken mutlaka Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunu isteyiniz.

      Tanıtma ve kullanma kılavuzuna ilişkin usul ve esaslar Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik’le düzenlenmiştir.

      Yorum

      • ybæl©ik
        ADMINISTRATOR

        • 25-01-2003
        • 30775

        #4
        Konu: Ayıplı Mal ve Hizmetler

        Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Uygulama
        Esaslarına Dair Yönetmelik
        (14.06.2003 tarih ve 25138 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan )


        Amaç
        Madde 1- Bu Yönetmelik ile üretilen veya ithal edilen sanayi mallarının tanıtım, kullanım, bakım ve basit onarımına ilişkin Türkçe kılavuzla ve gerektiğinde uluslararası sembol ve işaretleri kapsayan etiketle birlikte satılma zorunluluğu getirilmesi, tanıtma ve kullanma kılavuzuna ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanmıştır.

        Kapsam
        Madde 2- Bu Yönetmelik 5 inci maddede belirtilenler dışındaki tüm sanayi malları için uygulanır.

        Dayanak
        Madde 3- Bu Yönetmelik, 23/2/1995 tarihli ve 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 31 inci maddesi ve bu Kanunun 4822 sayılı Kanunla değişik, 14 üncü maddesine dayanılarak düzenlenmiştir.

        Tanımlar (*)
        Madde 4- Bu Yönetmelikte geçen;
        a) Bakanlık: Sanayi ve Ticaret Bakanlığını,
        b) Kanun: 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu,
        c) Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu : İmalatçı – üretici veya ithalatçıların imal ve/veya ithal ettikleri sanayi malları için düzenlenen ve malın tanıtım, kullanım, bakım ve basit onarımına ait Türkçe bilgileri kapsayan belgeyi,
        d) Mal: Alış-verişe konu olan taşınır eşyalardan, Bakanlıkça tespit ve ilan edilen Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu ile satılmak zorunda olan malı,
        e)“CE” uygunluk işareti: Üreticinin, ilgili teknik düzenleme/düzenlemelerden kaynaklanan bütün yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve ürünün ilgili tüm uygunluk değerlendirme işlemlerine tabi tutulduğunu gösteren işareti,
        f) Uygunluk değerlendirme kuruluşu: Ürünün, ilgili teknik düzenlemeye uygunluğunun test edilmesi, muayene edilmesi ve/veya belgelendirilmesine ilişkin faaliyette bulunan özel veya kamu kuruluşunu,”
        ifade eder.

        Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Düzenleme Zorunluluğu
        Madde 5- Aşağıda belirtilen mallar dışında kalan ve piyasada satışa sunulan tüm mallardan ithal edilmiş olanların bakım, onarım ve kullanımına ait tanıtma ve kullanma kılavuzlarının, bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinde belirtilen hususlara ve aslına uygun Türkçe tercümeleriyle, yurt içinde üretilenlerin ise bakım, onarım ve kullanılmasını gösterir

        Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzlarıyla satılması zorunludur.

        Servis istasyonlarında, fatura kapsamında değiştirilen yedek parçalar için, tanıtma ve kullanma kılavuzu düzenlenme zorunluluğu aranmaz.
        a) Her çeşit metal, PVC, polietilen ve benzeri plastik boru ve bağlantı parçaları ile cıvata, kelepçe, vida, saplama, somun, çivi, pim ve benzeri bağlama elemanları,
        b) Kağıt, silgi, kalem ve benzeri kırtasiye malzemeleri,
        c) Kürek, bel, kazma, tırmık, el arabası ve benzeri tarım aletleri,
        d) Mendil, kemer, pantolon askısı, düğme, fermuar ve benzeri giyim aksesuarları,
        e) Tuğla, kiremit, briket gibi inşaat malzemeleri ile dökme olarak satılan çimento, kireç, kum, çakıl, kömür ve benzeri mineral ve ürünler,
        f) Çatal, kaşık, kepçe, bıçak, tabak, bardak ve benzeri mutfak eşyaları ile makas, vazo ve saksı gibi ev eşyaları,
        g) El sanatları, kuyumculuk ve benzeri diğer sanatsal ürünler,
        h) Malın özelliğine ve tüketiciye sunuluş şekline göre ambalaj içerisinde satılan ve ambalajında özellikleri ve kullanım şekli belirtilen;
        1) Makine yağı, antifiriz, hidrolik yağı, kibrit, gübre, tiner, vernik, boya incelticileri, kozmetik ve diğer kimyevi ürünler,
        2) Boya, çimento, kireç ve benzeri ürünler,
        3) Yiyecek ve içecek gıda maddeleri,
        4) Temizlik maddeleri,
        5) Kömür ve benzeri yakacak maddeleri.
        Tanıtma ve kullanma kılavuzu, mal ile birlikte ayrıca verilir. Ancak, malın özelliğine ve tüketiciye sunuluş şekline göre ambalajının üzerine yazılabilir veya eklenebilir. Ayrıca, tüketicinin tercihine göre, CD veya disket gibi elektronik ortamda da hazırlanabilir.

        Tanıtma ve Kullanma Kılavuzunda Bulunması Gereken Bilgiler (*)
        Madde 6- Tanıtma ve kullanma kılavuzunda mallar ile ilgili olarak, malın özelliğine ve tüketiciye sunuluş şekline göre aşağıda belirtilen bilgilerin bulunması zorunludur:
        a) İmalatçı – üretici veya ithalatçı firmanın unvanı, adres ve telefon numarası,
        b) Bakım, onarım ve kullanımda uyulması gereken kurallar,
        c) Taşıma ve nakliye sırasında dikkat edilecek hususlar,
        d) Kullanım sırasında insan veya çevre sağlığına tehlikeli veya zararlı olabilecek durumlara ilişkin uyarılar,
        e) Kullanım hatalarına ilişkin bilgiler,
        f) Özellikleri ile ilgili tanıtıcı ve temel bilgiler,
        g) Tüketicinin kendi yapabileceği bakım, onarım veya ürünün temizliğine ilişkin bilgiler,
        h) Periyodik bakım gerektirmesi durumunda, periyodik bakımın yapılacağı zaman aralıkları ile kimin tarafından yapılması gerektiğine ilişkin bilgiler,
        ı) Bağlantı veya montajının nasıl yapılacağını gösterir şema ile bağlantı veya montajının kimin tarafından yapılacağına ( tüketici, yetkili servis ) ilişkin bilgiler,
        i) Bakanlıkça tespit ve ilan edilen kullanım ömrü,
        j) Varsa standart numarası,
        k) Servis istasyonları ile yedek parça malzemelerinin temin edilebileceği yerlerin isim, adres ve telefon numaraları veya çağrı merkezleri gibi diğer erişim bilgileri,
        l) İthal edilmiş mallarda, yurt dışındaki üretici firmanın unvanı ve açık adresi ile diğer erişim bilgileri (telefon, telefaks ve e-mail vb.)
        m) “CE” işareti (varsa) ve uygunluk değerlendirme kuruluşunun unvanı ve açık adresi (telefon, telefaks ve e-mail vb.)
        Malının teknik özelliği ve/veya tüketicinin kullanımında karşılaşacağı kolaylıklar da dikkate alınarak, yukarıda belirtilen bilgilerin işaret ve/veya şekil çizmek suretiyle açık olarak anlatılabilmesi halinde, ayrıca yazılı bir metin aranmaz.

        Ceza
        Madde 7- Bu Yönetmeliğe aykırı hareket edenler hakkında, Kanun’un idari para cezası ile ilgili hükümleri uygulanır.

        Kaldırılan Hükümler
        Madde 8- 21/12/2001 tarihli ve 24617 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Uygulama Esaslarına Dair Tebliğ (TRKGM-2001/8)” yürürlükten kaldırılmıştır.

        Yürürlük
        Madde 9- Bu Yönetmelik 14/06/2003 tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

        Yürütme
        Madde 10- Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür.
        —— • ——
        * Bu madde, 24.02.2004 tarih ve 25383 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile değiştirilmiştir.


        Yorum

        • ybæl©ik
          ADMINISTRATOR

          • 25-01-2003
          • 30775

          #5
          Konu: Ayıplı Mal ve Hizmetler

          Diğer Yükümlülükler

          a) Tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, belirlenen garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde; aynı arızanın ikiden fazla tekrarlanması veya farklı arızaların dörtten fazla meydana gelmesi veya belirlenen garanti süresi içerisinde farklı arızaların toplamının altıdan fazla olması unsurlarının yanı sıra, bu arızaların maldan yararlanamamayı sürekli kılması,

          b) Tamiri için gereken azami sürenin aşılması,

          c) Firmanın servis istasyonunun, servis istasyonunun mevcut olmaması halinde sırasıyla satıcısı, bayii, acentesi, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçı-üreticisinden birisinin düzenleyeceği raporla arızanın tamirinin mümkün bulunmadığının belirlenmesi durumlarında, tüketici malın ücretsiz değiştirilmesini, bedel iadesi veya ayıp oranında bedel indirimi talep edebilir.

          Bu maddenin (c) bendinde belirtilen raporun, tüketicinin başvuru tarihinden itibaren yedi gün içerisinde düzenlenmesi zorunludur. Tüketici, raporun belirtilen süre içerisinde düzenlenmemesi veya raporu kabul etmemesi hallerinde, ilgili tüketici sorunları hakem heyetine başvurarak mevcut durumun tespit edilmesini isteyebilir.

          Yorum

          İşlem Yapılıyor