Unıcef, Yasadışı Eylemlere Katılan Çocukların Durumunu Araştırıyor

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • black belt
    Senior Member
    • 08-06-2004
    • 6523

    Unıcef, Yasadışı Eylemlere Katılan Çocukların Durumunu Araştırıyor

    Unıcef, Yasadışı Eylemlere Katılan Çocukların Durumunu Araştırıyor



    Unıcef Türkiye Temsilcisi Reza Hossaini, Başkanlığındaki Heyet, Bölgede "Korsan Gösterilere Katılan Çocukların Durumunu" Araştırıyor.

    Haber Yayın Tarihi: 10.03.2009 17:04
    Haber: Unıcef, Yasadışı Eylemlere Katılan Çocukların Durumunu Araştırıyor


    UNICEF Türkiye Temsilcisi Reza Hossaini, başkanlığındaki heyet, bölgede "korsan gösterilere katılan çocukların durumunu" araştırıyor.

    Program kapsamında Adana'ya gelen heyet, kentteki değişik sivil toplum kuruşlarıyla temasa geçip görüş alış verişinde bulunuyor. Adana Barosu'nu ziyaret eden Hossaini, UNICEF'in Türkiye'nin imzaladığı Çocuk Hakları Sözleşmesi kapsamında çalıştığını kaydetti.

    Ülkede uzun bir süredir çok iyi şeylerin yapıldığını belirten Hossaini, 2005'te çıkan Çocuk Koruma Kanunu'nu örnek gösterdi.

    Bugüne kadar atılan adımları memnuniyetle karşıladıklarını aktaran Hossaini, şu anda Türkiye'nin içinde bulunduğu zor durumu da anlayabildiklerini vurguladı.

    Terör örgütünün illegal eylemlerine katılan çocuklarla ilgili tartışmalara dikkat çeken Reza Hossaini, amaçlarının konunun tarafları ile görüşerek, birlikte çözüm üretmek olduğunu anlattı.

    Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'ndan Araştırmacı-Psikolog Süreyya Kavaklı, UNICEF Danışmanları Av. Seda Akço, Av. Burge Akbulut, Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Arzu Bilge'nin de hazır bulunduğu ziyarette Hossaini, sorunun sosyal, ekonomik ve kültürel boyutlarının bulunduğunun farkında olduklarını belirtti.

    Hükümetin ve diğer yetkili organların iyi niyetinden hiç şüphelerinin olmadığını açıklayan Hossaini, "Az veya çok; sonuçta çocuklar bu gösterilere itiliyor. Yakalandıklarında bir mağduriyet yaşıyorlar. Biz UNICEF olarak, 'çocuklar hiçbir zaman adalet sisteminin içine girmesin' demek istemiyoruz. Fakat onların Çocuk Mahkemeleri'nde yargılanmaları gerektiği inancındayız. Toplumun bilinçlendirilmesi hususunda ise medyaya büyük sorumluluklar düşüyor."

    UNICEF olarak her ne şekilde olursa olsun çocukların görüşlerini ifade etme özgürlüklerinden yana olduklarına dikkat çeken Hossaini, gösteri anlamında bu şekildeki eylemlere katılmalara karşı olmadıklarına değindi. Hossaini, şunları söyledi: "Kendilerini ifade etme haklarıdır. Biz çocukların politik nedenlerle bu yola itilmiş olmalarını ve şiddete karışmış olmalarına karşıyız. Hedefimiz merkezi ve yerel düzeydeki ortaklarımızla birlikte bu çocuklar için bir program geliştirmektir."



    POLİS KARŞISINDA ÖRGÜT ÜYELERİNİ DEÐİL, ÇOCUKLARI GÖRÜYOR



    Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek ise Türkiye'nin çocuk hakları konusundaki uluslar arası sözleşmelere imza koyduğunu ifade etti.

    Son yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle bu alanda önemli adımların atıldığını kaydeden Erbek, gelinen aşamada özellikle güvenlik politikaları sonucu çocuklarla ilgili bir takım sıkıntıların yaşandığını dile getirdi.

    Söz konusu problem hakkındaki çözüm önerilerini ilgili birimlere sunduklarını hatırlatan Erbek, son dönemlerde Adana'nın çocuk haberleriyle çok sık gündeme girdiğini belirtti. Çocukların daha çok kendileri dışındaki faktörler nedeniyle kamuoyu güvenliği aleyhine kullanıldığının altını çizen Erbek, "Tabi bu devletin bir güvenlik teşkilatı var. Bu teşkilat kamuoyu huzurunu sağlamak için çalışmalar yaparken, karşısında eylem yapan bir örgüt üyesi değil, çocukları görüyor. Çocukların siyaseten ve pratik olarak istismar edilmesine biz şiddetle karşı çıkıyoruz. Bu hem çocukların ceza yargısındaki bağışıklığından faydalanmak suretiyle hem de toplumun küçüklerle ilgili duyguları istismarı şeklinde oluyor." diye konuştu.



    TÜRKİYE'NİN SİYASAL GERÇEKLERİ GÖZ ÖNÜNE ALINMALIDIR



    UNICEF veya diğer uluslararası örgütler çocuklarla ilgili çözüm önerilerini ortaya koyarken Türkiye'nin ve bölgenin siyasal gerçeklerini göz önüne almalarını isteyen Erbek, şöyle devam etti: "Bizde suça karışan bu bireylerin 18 yaşını doldurmadan Çocuk Mahkemelerinde yargılanmasından yanayız. Bu konuda mevzuat 15 yaşından büyük çocukların diğer örgüt üyeleriyle beraber ağır ceza mahkemelerinde yargılanmalarını öngörüyor. Ceza yargılanması sırasında çeşitli eksiklikler ve aşılması gereken sorunların varlığını biliyoruz. Birazcıkta mesele bölgesel, yerel sorunlarımızdan kaynaklanıyor. Her şeye rağmen hiçbir problem çocuğun çocuk olduğunu unutmamıza yol açmamalıdır. Suç işleyen kim olursa olsun; çocuk büyük fark etmez, yargılanmalı. Ama çocukların özel mahkemelerde ve özel kurallar altında yargılanması gerekir."

    UNICEF'in çocukların cezai müeyyidelerine ilişkin sorunlarının yanında onların eğitim, küçük yaşta istismar, evlendirme gibi meseleleriyle de ilgilenmesini gündeme getiren Erbek, ülkede çocuk yaşta evliliklerin yasa ile engellenmeye çalışıldığını ancak, uygulamada zorluklarla karşılaşıldığına dikkat çekti.

    Toplumda diş fırçası ve tuvalet kâğıdı ile tanışmayan çocukların varlığına işaret eden Erbek, "Tüm bu sıkıntıları sadece hükümetin politikalarına bağlamak yanlıştır. Vatandaşın da duyarlı hale gelmesi lazım. Bunun için hepimiz el ele verip çalışmalıyız. Çünkü biz toplum olarak yönümüzü çağdaş dünyaya açmışız. UNICEF ile ortak çalışmayı teklif ediyoruz." Hossaini daha sonra beraberindeki grupla, İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi'ni ziyaret etti.

    (CİHAN)
    ALINTI
    Son düzenleme black belt; 10-03-2009, 22:14. Reason: ALINTI
İşlem Yapılıyor