29 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlere dair bilmeniz gereken tüm ayrıntılar...

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    29 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlere dair bilmeniz gereken tüm ayrıntılar...

    Türkiye genelinde 29 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimlere iki gün kalırken, YSK da seçim çalışmalarını tamamladı.

    29 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde, en fazla oy il merkezlerinde, en az oy ise köylerde kullanılacak. Adres kayıt sistemine göre oluşturulan seçmen kütüklerine göre, 29 Mart 2009’daki yerel seçimlerde 48 milyon 265 bin 644 kişi oy kullanacak.

    Yerel Seçimlerin yapılacağı 29 Mart’ta yaz saati uygulamasına geçileceğinden, vatandaşların oy verme gününde saatlerin bir saat ileri alınmış olması nedeniyle dikkatli olmaları gerekiyor.
    Yaz saati uygulamasına, 29 Mart Pazar günü 03.00'de saatlerin bir saat ileri alınmasıyla geçilecek. YSK yetkilileri de bu nedenle, seçmenleri saatlerini ayarlamaları konusunda uyarıyor. YSK yetkilileri, oy verme saatlerinin yaz saati uygulaması dikkate alınarak düzenlendiğini belirtiyor. YSK kararına göre, Doğudaki 32 ilde 07.00-16.00, diğer illerde 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılacak.
    Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt,Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te oy verme 07.00'de başlayacak ve 16.00'da sona erecek.

    Oy verme işlemi, Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Eskişehir, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Konya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Yalova, Karabük, Osmaniye ve Düzce’de de saat 08.00'de başlayacak ve saat 17.00'de sona erecek.

    YEREL SEÇİMLERDE YARIŞACAK PARTİLER

    Yerel seçimlerde, 19 siyasi parti yarışacak. Partilerin oy pusulasındaki yerleri şöyle:
    1. sıra: Anavatan Partisi
    2. sıra: Milliyetçi Hareket Partisi
    3. sıra: Liberal Demokrat Parti
    4. sıra: Demokratik Sol Parti
    5. sıra: Demokratik Toplum Partisi
    6. sıra: İşçi Partisi
    7. sıra: Cumhuriyet Halk Partisi
    8. sıra: Hak ve Özgürlükler Partisi
    9. sıra: Büyük Birlik Partisi
    10. sıra: Barış ve Demokrasi Partisi
    11. sıra: Millet Partisi
    12. sıra: Özgürlük ve Dayanışma Partisi
    13. sıra: Türkiye Komünist Partisi
    14. sıra: Demokrat Parti
    15. sıra: Saadet Partisi
    16. sıra: Adalet ve Kalkınma Partisi
    17. sıra: Bağımsız Türkiye Partisi
    18. sıra: Emek Partisi
    19. sıra: Halkın Yükselişi Partisi


    HANGİ PUSULA HANGİ ZARFA KONULACAK?

    Birleşik oy pusulaları, kullanılacağı her seçim ve her seçim çevresi için ayrı ayrı hazırlandı. Oy pusulalarından turuncu renkli olanlar il genel meclisi, mavi renkli olanlar belediye başkanlığı, sarı renkli olanlar belediye meclisi, beyaz renkli olanlar ise büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinde kullanılacak.
    Belediye seçimlerinde mavi, il genel meclisi üyelikleri seçiminde turuncu, mahalle ve köy seçimlerinde mor renkli oy zarfları kullanılacak.
    Seçmenler,
    -İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulasını turuncu renkli zarfa,
    -Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclisi üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulalarının ikisini birlikte mavi renkli zarfa,
    -Büyükşehirlerde (Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Sakarya ve Samsun), Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulasını da belediye başkanı ve belediye meclisi üyeleri seçimine ilişkin mavi renkli zarfa,
    -Köy seçimlerinde köy muhtarı ve ihtiyar meclisi üyelerine ilişkin oy pusulalarının ikisini birlikte mor renkli zarfa,
    -Mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ve ihtiyar heyeti üyelerine ilişkin oy pusulalarının ikisini birlikte mor renkli zarfa koyarak oy verecek.
    Birden fazla oy pusulası kullanılan seçimlerde bunların ayrı ayrı katlanarak zarfa konulması gerekecek.

    SANDIK KURULU BAŞKANI'NIN GÖREV VE YETKİLERİ

    Sandık kurulu başkanı, bütün seçimler için oyunu kullanmış ve sonuncu seçime ait sandık seçmen listesini imzalamış seçmenin, seçmen bilgi kağıdının arka yüzünü imzalayıp mühürledikten sonra kimlik belgesiyle birlikte kendisine iade edecek. Sandık kurulu başkanları, bu işlemlerin elverişli biçimde yapılıp yapılmadığını denetleyecek.
    Ceza infaz kurumları ve tutukevinde tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen, oyunu kullandıktan sonra yetkililerce sandık alanından götürülecek.

    Zarf ve birleşik oy pusulasını alan seçmenin oyunu kullanmadan önce danışmak veya görüşmek amacı ile başka bir yere gitmesine veya sandık alanında başka bir kimseyle görüşmesine izin verilmeyecek.

    Kapalı oy verme yerine girmeyen veya birleşik oy pusulası ile oy zarfını aldığı halde oy kullanmayan seçmenden birleşik oy pusulası, zarf ve mühür geri alınacak.
    Okuma yazma bilmeyen seçmenlere, oylarını kullanmaları konusunda başkaları tarafından sandık alanında yardım edilmeyecek. Okuma yazma bilmeyen seçmen, sorduğu ve istediği taktirde kurul başkanı, birleşik oy pusulası üzerinde bulunan siyasi parti işaretlerinden hangisinin hangi partiye ait olduğunu veya bağımsız adaylara nasıl oy verileceğini anlatacak.

    MUHTAR SEÇİMİ

    Köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti seçimlerinde adaylık usulü bulunmadığından, seçime girecek kişiler, seçime gireceklerini belirtmekle ve kendilerini tanıtmakla sınırlı olarak etkinlik gösterebilecek. Seçime girecek muhtar adayları, oy verme gününden önce, gerek resimli gerekse kendisini yazı ile tanıtıcı nitelik taşıyan el ilanı dağıtabilecek. Oy pusulaları bastırılabilecek ve bilgisayar, daktilo, fotokopi ve teksir gibi her türlü araçla çoğaltılabilecek veya kapalı oy verme yerinde seçmenler tarafından beyaz kağıda da yazılabilecek. Muhtarların oy pusulaları için ancak beyaz kağıt kullanılabilecek ve renkli kağıtlara basılmış veya yazılmış oylar geçersiz sayılacak. Muhtar adayının adının yazılı olduğu oy pusulaları, YSK'ca hazırlanan çift mühürlü mor renkli zarfa konularak oy sandığına atılacak.

    SEÇİM GÜNÜ UYULMASI GEREKEN YASAKLAR-

    Seçimlerin sağlıklı ve düzenli şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla YSK'ca belirlenen yasaklara göre, yarın sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi, içilmesi yasak olacak.
    Oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.
    Yarın sabah saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, her türlü kesici, delici ve bereleyici aletler, yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler taşıyamayacak.
    Seçim günü saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında ancak radyolarda YSK tarafından seçim ile ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek, saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak. YSK, isterse yayın yasaklarını saat 21.00'den önce de kaldırabilecek.


    Haber: ANKA
    Etiketler: seçim oy pusula sandık
    http://www.habercem.com/haberdetay.a...ef=f5haber.com
İşlem Yapılıyor