İstanbul'a çevre dostu otobüsler

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • zigana
    Senior Member

    • 26-01-2004
    • 3796

    İstanbul'a çevre dostu otobüsler

    İstanbul'a çevre dostu otobüsler

    Diğer TEKNO & BİLİM haberlerini okumak için tıklayınız...
    Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, kısa süre sonra İstanbul'da yakıt olarak hidrojen kullanan toplu ulaşım araçlarının hizmet vermeye başlayacağını söyledi.






    21 Nisan 2009 22:25

    Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Antalya'da başladı.
    30. oturum öncesi Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile IPCC Başkanı Dr. Rajendra Pachauri birlikte basın toplantısı düzenledi.
    Konuşmacılar Antalya'da gerçekleştirilen oturumun, aralık ayında Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da gerçekleştirilecek ve 2012 yılına yönelik stratejilerin belirleneceği toplantı öncesinde önemini vurguladı. Oturumun, IPCC'nin 5. raporunun hazırlanmasına başlangıç oluşturacağı ifade edildi.
    Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'de yüzde 20 olan hidroelektrik kullanımının 4 yıl içinde yüzde 80'lere çıkarılacağını, yenilenebilir enerji kaynakları rüzgar ve güneş üzerine de önemli çalışmalar yapıldığı bilgisini verdi.
    Eroğlu, özellikle trafikten kaynaklanan emisyonu azaltmaya çalıştıklarını belirterek, "Bilhassa toplu taşıma araçlarında yenilenebilir enerji kullanılmasına yönelik ciddi çalışmalar var. Kısa süre İstanbul'da hidrojenli araçlar kullanılmaya başlanacak." dedi.
    FAKİRLİK VAR OLDUKÇA KÖMÜRE DEVAM
    Türkiye'nin küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadele etmesine karşın seçimler öncesinde kömür dağıtıldığı hatırlatılan Bakan Eroğlu, bunun ***fi bir uygulama olmadığına değindi. Türkiye'de fakir insanlar var oldukça kömür dağıtımının süreceğini kaydeden Bakan Eroğlu, önemli olanın dağıtılan kömürün kalitesi olduğunu söyledi.
    Eroğlu, dağıtılan kömürlerin standartlara uygun olup olmadığını sıkı şekilde takip ettiklerini kaydetti.
    Eroğlu, Türkiye'de kişi başına düşen milli geliri 15 bin dolara yükseltmeyi planladıklarını ifade ederek, "İhtiyaç kalmazsa kömür de dağıtılmaz." diye konuştu.
    Bu yılın aralık ayında tarafların Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da bir araya geleceğini, yıl sonundaki toplantıda 2012 yılı sonrası çalışmaların çerçevesinin çizileceğini anlatan Veysel Eroğlu, "Kopenhag'ta Kyoto sonrası çerçeve belirlenecektir. Bu konuda geniş bir çalışma grubu oluşturulduğunu biliyoruz. Amerika küresel iklim değişikliğiyle mücadeleye hazırlıklı olarak bu toplantıya girecektir. Obama'nın bu konuda niyetli olduğuna inanıyorum." dedi.
    IPCC Başkanı Dr. Rajendra Pachauri ise sera gazı emisyonlarının azaltılması gerektiğini, dünyanın kabul etmesi gerektiğini vurguladı.
    Dünyanın durumunun kötüye gitmemesi için acilen önlemler alması gerektiğine dikkat çeken IPCC Başkanı, bunun için teknolojinin tek başına yeterli olmayacağını, insan davranışlarının değişmesi gerektiğinin altını çizdi.
    Bu anlamda Türkiye'nin önemli bir konumda olduğuna işaret eden Pachauri, "Çok güçlü bir şekilde tabiat ananın varlıklarını koruma geleneğiniz var. Türkiye laboratuar haline gelebilir. Daha fazla sel ve kuraklık yaşanacak. Su tedariğiyle ilgili koşullarda kötüleşme olacak. Sizler sürdürülebilir kalkınma için bir model olacaksınız." şeklinde konuştu.
    OBAMA ÇEVRECİLER İÇİN DE UMUT
    'Değişim' sloganı ile ABD seçmeninin oyunu kazanan ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama küresel ısınma ve iklim değişimleri ile mücadele edenler için de oldu.
    ABD'nin tek başına dünyadaki en önemli emisyon salınımına yol açtığını hatırlatan konuşmacılar, Obama'nın ABD seçimleri esnasında küresel iklim değişikliğiyle ilgili konulardan bahsettiğini hatırlattı.
    ABD'nin iklim değişikliği ile mücadelede liderlik rolü üstlenme arzusunda olduğunu ifade eden Dr. Rajendra Pachauri, şunları söyledi: "ABD rehberlik rolü üstlenmeyi hedefliyor. Bunun için kongreyi yanına çekmesi gerekecek. Obama yönetimi bu konuda ileriye gitmeyi planlıyor. Kyoto Protokolü'nün miadı dolmak üzere. Kopenhag'ta ABD'de de önemli bir taraf olacak."
    Sıcaklık artışının 2 dereceyle sınırlanması zorunluluğunun altını çizen Pachauri, şunları söyledi: "En tepe seviye en çok 2015'te görülmelidir. 2020 yılına kadar yüzde 15 bir azaltma var. 2050'de yüzde 80. Böyle bir beyanda bulundular ve gerçekleştirirlerse büyük başarı olur. Emisyonların büyük bir kısmını Amerika veriyor."

    (CİHAN)
İşlem Yapılıyor