Soykırım demedi ama beter etti

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • eren511
    Member
    • 29-07-2006
    • 2805

    Soykırım demedi ama beter etti

    ABD Başkanı Barack Obama, beklenen açıklamasında “soykırım” demedi. Bu kelimenin İngilizcesi olan “genocide” kelimesini kullanmadı. Ancak, herkesi şaşırtan birşey yaptı ve 1915 olayları için Ermenilerin kullandıkları Ermenice kelimeyi açıklamasının içine koydu; 1915 olayları için İngilizce metnin içinde, Ermeni terim, yani “Meds Yeghern” terimini kullandı.

    Bu terimin Ermenice sözlük anlamı “Büyük Felaket”...

    Nitekim, Türk Dışişleri Bakanlığı da, Obama’nın kullandığı bu terimi “sözlük anlamında” almayı tercih etti. Dışişleri metindeki Ermenice terimi, “büyük felaket” olarak okudu.

    Ancak bazı Ermeni diasporası bunu “soykırım-genocide” kelimesinin karşılığı olarak da kullanıyor.

    Kısacası, Obama açıklamasını yaparken, soru işareti bıraktı;


    Şimdi tartışma şu;

    Soykırım dedi mi, demedi mi?

    BELKİ SOYKIRIM DEMEDİ AMA, MESAJ ÇOK SERT

    Obama, mesajında doğrudan “soykırım”ın İngilizce karşılığı olan “genocide” kelimesini kullanmamış bile olsa, yayınladığı mesaj son derece sert.

    1915 olaylarından, “1.5 milyon Ermeninin katli ya da ölüme yürüyüşleri” olarak bahsetiyor. Osmanlı’nın son döneminde yaşananları “korkunç olaylar” olarak nitelendiriyor ve daha da ileri gidiyor;

    “1915 olayları insanların, insanlara yaptıklarının karanlık yüzünü yansıtmaktadır...” diyor.

    1915 olayları konusunda görüşlerini sürekli açıkladığını ve bu görüşlerin “değişmediğini” de vurgulayan Obama, “Benim beklentim, gerçeklerin tam olarak, samimi ve adil şekilde kabul edilmesidir” ifadesini kullanıyor.

    Yani ABD Başkanı olarak “soykırım” demiyor ama, seçim kampanyasında 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelendirdiğini hatırlatıyor, “bu konuda aynı fikirdeyim” diyor ve üstelik Türkiye ve Türklere de, “siz de olayları bu şekilde kabul edin” mesajı veriyor.

    Mesajında, Türkiye ile Ermenistan arasında başlayan yeni süreci destekleyen Obama, son bölümde “Med Yegern” terimini ikinci kez kullanıyor ve yine çok sert mesaj veriyor;

    “Meds Yeghern’de kaybettiklerimizi hiçbirşey geri getiremez. Ancak Ermenilerin son 94 yıldır yaptıkları katkılar, yetenek, dinamizm ve uyuma yönelik bir vasiyet gibidir ve onları yok etmeye çalışanlara ders niteliğindedir...”
    BUSH “TRAJEDİ” DEMİŞTİ
    ABD Başkanları her yıl 24 Nisan’da geleneksel olarak, 1915 olayları konusunda mesaj yayınlıyorlar.

    Ancak Obama’nın bu yıl yayınladığı mesaj, kendinden önceki iki Başkan’a, George w. Bush ve Bill Clinton’a göre, oldukça sert.
    Bush, mesajlarında 1915 olayları konusunda “20. yüzyılın büyük trajedisi” olarak bahsetmişti. Bush’un geçen yıl ABD Başkanı sıfatıyla yayınladığı 24 Nisan mesajı şöyle başlıyor;

    “Her yıl bugün, 20. yüzyılın en büyük trajedisinin kurbanlarının, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde yaklaşık 1.5 Ermeni’nin toplu katliamını ve zorla göç ettirilmeleri olaylarını anıyoruz...”

    Bush mesajının devamında ise, Ermeni kökenlilerin Amerikan toplumuna katkılarını övmüş, ABD-Ermenistan ilişkilerine verdiği önemi anlatmıştı.

    2007 yılında da benzer bir mesaj yayınlayan Bush, 2006’da ise 1915 olayları konusunda “korkunç trajedi” ifadesini kullanmıştı.

    CLINTON “BÜYÜK FELAKET” VE “KATLİAM” DİYE BAHSETMİŞTİ

    Bill Clinton ise 2000 yılında ABD Başkanı olarak yayınladığı mesajlarda 1915 olaylarından “büyük felaket” olarak bahsetmeyi tercih etmişti.

    1999’da daha da dikkatli bir dil kullanan Clinton, 1915 olaylarından “tarihin en üzüntü verici bölümlerinden biri” olarak bahsetmişti. Clinton, diğer mesajlarında da olayları, “Ermenilerin tehciri ve katli” olarak nitelendirmişti.
  • eren511
    Member
    • 29-07-2006
    • 2805

    #2
    Konu: Soykırım demedi ama beter etti


    Gül'den o açıklamaya tepki


    Obama'nın 24 Nisan açıklamasında soykırım demedi ama demiş kadar oldu. Gül de bu açıklamaya ilk tepkiyi veren isimdi.


    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Barack Obama'nın 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasını değerlendirirken, açıklamada katılmadığı yönler bulunduğunu belirterek, ''Özellikle 1915'te hayatını kaybeden yüz binlerce Türk ve Müslüman var. Hayatını kaybeden herkesin acısının paylaşılması gerekir'' dedi.

    Cumhurbaşkanı Gül, Sofya'da gazetecilerin soruları üzerine, ABD Başkanı Obama'nın dün yaptığı açıklamaları değerlendirdi.

    İKİ TARAFIN DA ACISI PAYLAŞILMALIYDI
    Cumhurbaşkanı Gül, Obama'nın açıklamasında katılmadığı yönler bulunduğunu belirtti. Özellikle 1915 yılında yüz binlerce Türk ve Müslüman'ın hayatını kaybettiğinin altını çizen Gül, ''Dolayısıyla hayatını kaybeden herkesin acısının paylaşılması gerekir'' dedi.

    Tarihi olaylara siyasilerin ve devlet adamlarının karar vermesinin mümkün olmadığını ifade eden Gül, Obama'nın Türkiye ziyaretinde düzenledikleri ortak basın toplantısında bu yöndeki görüşlerini geniş biçimde anlattığını anımsattı.
    GELECEÐE BAKMAK LAZIM
    Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

    ''Şimdi geleceğe bakmak lazım. Gelecek için, bugünlerde bazı çevrelerce farklı yerlere çekilebilir ama yapılan diplomasiye fırsat vermek gerekir. Yapılanlar bütün bölgenin çıkarı için yapılan çalışmalardır. Bütün bu çalışmaları bölgeyle ve bu konuyla ilgili ülkelerin desteklediğini görmekten memnuniyet duyuyorum. Bütün bu sorunları çözmek için sadece Türkiye ile Ermenistan arasında değil, Ermenistan ile Azerbaycan arasında ve bölgenin bütün konularını çözmek için ilgili herkesin gayretlerini birkaç misli artırması gerekir ki o ilk defa oldu. Buna herkesin dikkat etmesini özellikle isterim. Ortada ilk defa bir büyük gayret var. Rölantide giden çalışmalar, adeta birkaç misli hızlanmış vaziyette. En üst seviyede herkes bu problemlerin çözümüne yapıcı katkıda bulunmak için devreye girmiş vaziyette. Problemler derken, bütün bölgenin problemlerini kastettiğim anlaşılıyordur. Ümit ederim ki bütün sorunlar çözülür ve bu bölgede herkes daha fazla iş birliği içerisinde olur.''

    Yorum

    • eren511
      Member
      • 29-07-2006
      • 2805

      #3
      Konu: Soykırım demedi ama beter etti


      Bahçeli'den Obama'ya sert tavır!


      Obama soykırım demedi ama Bahçeli'yi kandıramadı. MHP lideri açıklamayla ilgili görüşünü açıkladı. "Kabul edilemez" dedi.


      MHP lideri Devlet Bahçeli de ABD Başkanı Obama'nın 24 Nisan'da yayınladığı 'Ermeni' açıklamasına ilişkin tepkisini ortaya koydu.

      Bahçeli, ''Başkan Obama'nın açıklamasının bütününe bakıldığında, bunun çok ağır ve kabul edilemez olduğu görülecektir'' dedi.

      Yorum

      • zigana
        Senior Member

        • 26-01-2004
        • 3796

        #4
        Konu: Soykırım demedi ama beter etti

        soykırım dememiş
        ama soykırımla aynı manayı cıkaran başka kelimeler sarfetmiş.
        akıllı olmak lazım kimin ne oldugunu iyi tartmak lazım.
        yok oyle her gelene agam paşam

        ne zaman onurumuzu gururumuzu asaletimizi geri kazanacagız.

        Yorum

        • ATmaCA_53
          Member
          • 12-11-2004
          • 1945

          #5
          Konu: Soykırım demedi ama beter etti

          soykırım lafı kullansa kaç yazar, kullanmazsa kaç yazar türkiye soykırım demedikten sonra kim nedemeiş bizi ilgilendirmez, dünya bizi tehtid etselerde soykırım lafını türkiye kullanmaz, çünkü atalarımıza çok büyük hakaret olur.

          çeşke geçmişte delerimiz bu soykırımı gerçekleştirseydi ama nerdeee ermeni tarihçiler bile soykırım yapanın ermenistan olduğunu söylüyorlar ermenistanda bunu rahat syleyemiyorlar onlarda tehtid altında doğruları söyledikleri için, haber kanalında bir muhabir sokak röpotajına sahne oldum ermenilerin bir kısmı geçmişte yaananları soykırımla suçlamakla doğru olmadığını söylüyor, kimisi çıkca ermenstan soykırım yaptı diyor işte ermeni halkın gerçek kanıtı halk söyğyor bunu muhabirin röportajından.

          Yorum

          • aaron_1212
            Senior Member
            • 03-11-2006
            • 4376

            #6
            Konu: Soykırım demedi ama beter etti

            Peki abd denen şebekler ülkesi zamanında kızılderilileri genocide yaptımı yapmadımı
            Belki çiçek hastalığı bulaştırılmış battaniye vermemişlerdir kızılderililere
            belkide bu bir rüyadır

            Yorum

            • ATmaCA_53
              Member
              • 12-11-2004
              • 1945

              #7
              Konu: Soykırım demedi ama beter etti

              ermenistan karıştı, bu anlaşmaya en çok rahatsız etti, artık ne diyelim biraz da ordaki ortamlar karışsın birbirlerini yesin, bz türkler yine sabırlı olmak lazım, karabağlr sorunu çözülür ise hem azerbaycan için hem de türkiye için büyük bir kazanç, aliyevde ermenistan hükümeti ile görüşecek.

              Yorum

              İşlem Yapılıyor