TRT'nin vatandaşa yükü

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    TRT'nin vatandaşa yükü

    TRT'NİN YÜKÜ VATANDAŞIN SIRTINDA
    24.04.2009 16:15:00

    Yıllardır vadandaşların ödediği elektrik faturaları üzerinden TRT'ye aktarılan kaynak, "Enerji ve Vergi" konulu panelde masaya yatırıldı. Peki vatandaşın cebinden bugüne kadar TRT'ye ne kadar pay aktarıldı.



    Elektrik faturaları üzerinden alınan vergi ve paylar, elektrik fiyatlarına yapılan zammın önüne geçti. Özel sektör yıllarca TRT payının iptali için uğraşsa da bu davaları hep kamu kazandı. Çabaların sonucunda ise TRT payı ancak 1.5 puan düşürülerek yüzde 2'ye çekildi. Vatandaşların bu yıl elektrik faturaları üzerinden TRT'ye 644 milyon TL aktarması beklenirken Elektrik Enerjisi Fonu ile de 322 milyon TL Maliye'nin kasasına girecek. Özel sektör ise sadece yıllık lisans bedeli olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) toplamda 25 milyon TL aktaracak. Vatandaşın ve özel sektörün kamuya aktardığı ve ödediği vergilere karşılık, Türkiye hâlâ elektrik kesintileri, altyapı eksiklikleri ve elektriksiz köyler ile karşı karşıya bulunuyor.

    Elektrik faturasında neler var
    ODTÜ Mezunlar Derneği Enerji Komisyonu, salı günü "Enerji ve Vergi" başlıklı bir panel düzenledi. Panele Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Mustafa Akkaya, eski Petrol İşleri Genel Müdürü ve ODTÜ öğretim görevlisi Ahmet Akçael ile AES-IC İçtaş Enerji Hukuku Direktörü Ahmet Kavas konuşmacı olarak katıldı. Kavas'ın yaptığı sunum, TRT payının vatandaş üzerindeki haksız yükünü gözler önüne serdi. Bir elektrik faturası; perakende enerji bedeli yani kullanılan elektriğin fiyatı, dağıtım sistemi kullanım bedeli, perakende hizmet bedeli ve iletim sistemi kullanım bedelinden oluşuyor.
    Konut abonelerine yüzde 5, sanayi abonelerine ise yüzde 1 oranında Belediye Tüketim Vergisi (BTV) yansıtılıyor. KDV'nin elektrik faturalarındaki oranı ise yüzde 18. Bunun yanı sıra yüzde 2 oranında TRT payı ve yüzde 1 oranında ise elektrik enerjisi fon bedeli kesiliyor. Ancak bu iki kalem perakende hizmet bedeli üzerinden hesaplanarak faturalara yansıtılıyor. Bu durum TRT payı ile enerji fonunun vatandaşa olan maliyetini olumsuz etkiliyor. Üstelik BTV ve KDV ise TRT payı bindirildikten sonra hesaplanıyor. Özetle perakende hizmet bedeli ne kadar yük****e, devlete o kadar yüksek vergi ve pay ödeniyor.

    Sayaçlar okunuyor ama
    Kavas'ın verdiği bilgilere göre fatura içerisindeki perakende hizmet bedeli tamamıyla "sayaç okuma" hizmetinden oluşuyor. Ancak bu sabit bir kalem değil. Ne kadar çok elektrik tüketirseniz o kadar çok da sayaç okuma bedeli ödüyorsunuz. Oysa sayaç okumanın maliyeti tüketilen elektrik miktarının azlığı veya çokluğu ile değişmiyor. Üstelik yüzde 2 TRT payı ve yüzde 1 enerji fonu bu kalem üzerinden hesaplanıyor. Elektrik Enerjisi Fonu, 2001 yılı öncesinde kurulan ve yap-işlet-devret (YİD), yap-işlet (Yİ) olarak bilinen santrallarla imzalanan anlaşmalardaki ödeme yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla alınmaya başlanmıştı. Pahalıya elektrik sattıkları gerekçesiyle bu santral sahipleriyle bir dönem anlaşmaların değiştirilmesi için masaya oturulmuştu.
    Enerji fonu, bu anlaşmalarda tüketici lehine bir uzlaşma sağlanırsa, sözleşme sahiplerine yapılacak ödemeler için kaynak biriktirilmesini hedefliyordu. Ancak uzlaşma sağlanamadı. Fonun oluşturulma amacı yerine gelmemiş olsa da burada biriken para şimdi Maliye'ye aktarılmaya devam ediliyor. Ankara Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Mustafa Akkaya ise TRT payının anayasaya aykırı olduğunu belirterek "Bu düzenlemeler hukuka aykırı ama mevzuata uygun" diyerek farklı bir bakış açısı kazandırdı. Akkaya, Türkiye'de dolaylı vergilerin payının yüzde 78'e ulaştığını belirterek Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ise özel enerji vergilendirme rejimleri olduğuna dikkat çekti.
    TRT payı ve enerji fonu için ne kadar ödendi (milyon TL)
    Yıllar
    TRT payı
    Enerji fonu
    2003
    367
    181
    2004
    372
    184
    2005
    400
    198
    2006
    434
    215
    2007
    474
    234
    2008
    484
    239
    2009(*)
    644
    322

    (*) tahmini

    Begüm Gürsoy/Referans
    </B>
  • kemal1923
    Junior Member
    • 21-11-2008
    • 146

    #2
    Konu: TRT'nin vatandaşa yükü

    ben ?RT yi destekliyorum.eskimo,sezar devri latincesi,aztek,maya,apachi,komançi dillerinde yayın yapabilmesi için bu paraları muhakkak ödememiz gerek.ltf.imparatorluklara karşı gelmeyelim.onları ekmeğimizden,otobüs paramızdan kesip destekleyelim.saygılar

    Yorum

    • filmkolik
      Junior Member
      • 22-07-2005
      • 254

      #3
      Konu: TRT'nin vatandaşa yükü

      Kemak 1923 arkadaş saçmalamışsın senin dediğin deli dumrul misali köprüden geçen den bir alçe geçmeyenden iki akçe misali ben köprüden geçmiyorumki niye akçe vereyimm...

      Yorum

      • aliosman3003
        Member
        • 29-06-2006
        • 551

        #4
        Konu: TRT'nin vatandaşa yükü

        bu kurum bu parayı hangi gerekçe ile alıyor hala anlamış değilim.

        Yorum

        • kemal1923
          Junior Member
          • 21-11-2008
          • 146

          #5
          Konu: TRT'nin vatandaşa yükü

          Originally posted by filmkolik
          Kemak 1923 arkadaş saçmalamışsın senin dediğin deli dumrul misali köprüden geçen den bir alçe geçmeyenden iki akçe misali ben köprüden geçmiyorumki niye akçe vereyimm...
          ince hiciv....ince taş....bir kez daha okuyunuz!!saygılar

          Yorum

          • PijamaliNinja
            Junior Member
            • 08-11-2007
            • 188

            #6
            Konu: TRT'nin vatandaşa yükü

            Bi süre önce elektrik katkı payları kaldırıldı.. Artık TRT elektrikten pay alamayacak..

            Yorum

            • cemal344
              Senior Member
              • 03-11-2005
              • 3977

              #7
              Konu: TRT'nin vatandaşa yükü

              hikaye,uygulama hala devam ediyor

              Yorum

              • *@€f€@*
                Banned
                • 04-06-2006
                • 268

                #8
                Konu: TRT'nin vatandaşa yükü

                AKARYAKIT tüketim vergisinden de bir miktar trt bütçesine pay ayrılsınki 2010 bütçe komisyonuna şimdiden duyuralım. açık vermesinler TRT *7-8-9 vs-kanal açılabillsin. çok kanallı DEMOKRASİ OLUR.
                Sevgi ve saygılarımla.crashs

                Yorum

                İşlem Yapılıyor