Beyin ile ilgili ilginç araştırma

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Beyin ile ilgili ilginç araştırma

    Beyin kelime kelime okuyor

    Yapılan iki yeni araştırma, beyinin cümle içindeki kelimeleri tek tek algılayarak hızlıca işlediğini ortaya koydu.

    İlişkili fotoğrafları göster








    ntvmsnbc
    Güncelleme: 14:13 TSİ 30 Nisan. 2009 Perşembe

    İSTANBUL - Okumak her ne kadar temel bir yetenek olsa da, beynin bir sayfada bulunan harflere nasıl anlam yüklediği de temel bir gizem olarak çözülmeyi bekliyor. Yapılan iki araştırma, okuyucuların sözcükleri nasıl algıladığına dair ipuçları sunuyor.
    Neuron dergisinde bu ay yayınlanan çalışmalardan birisi, beynin görsel işlem alanının bilindik kelimeleri bütün olarak işlediğini ortaya koyarken, 27 Nisan'da PLoS ONE'da yayınlanan diğer araştırma ise beynin kelimeleri okuma ve görsel tanımlama üzerine çalışan iki hızlı paralel sistemle konuşmaya çevirdiğini ortaya çıkardı.
    Washington'da bulunan Georgetown Üniversitesi'nden Maximilian Riesenhuber ve ekibi, beyinin sözcükleri harf bazında mı yoksa tüm olarak mı algıladığını araştırdı. fMRI taramalarına katılan gönüllülere anlamlı ve anlamsız kelimeler gösteren araştırma ekibi, farm ve form gibi, sadece tek harfin değiştiği kelimelerle, farm ve coat gibi tamamen farklı harflerden oluşan kelimeleri deneklere gösterdi.



    Deneyler sırasında, beynin görsel kelime algı noktaları ve VWFA adı verilen, beynin sol tarafında kulağın hemen arkasında kelimeleri algılayan noktanın değişimi kaydedildi.
    Riesenhuber ve ekibi, VWFA bölgesindeki nöronlarda değişimlerin gerçek kelimelerde çok yüksek olduğunu kaydetti. Gösterilen kelimelerin farm ve form arasında değişim yaşadığında oluşan değişim, farm ve coat arasında yaşanan değişimle eşdeğer olduğu görüldü. Ancak, anlamsız kelimelerin değişiminde, nöronlardaki hareketliliğin yüksek olmadığı belirtildi.
    Elde edilen veri, okuyucuların gerçek kelimeleri tek bir parça olarak algıladığını gösteriyor. Bir okuyucunun, belli bir kelimeye aşina olması durumunda ise beynin kelimenin şeklini tanıdığı ifade ediliyor.
    Araştırmacılar henüz kelimelerin tanınma sürecinin ne kadar sürdüğünü veya anlamsız kelimelere de aşinalığın geliştirilip geliştirilmediğini henüz bilmiyor.
İşlem Yapılıyor