Mantara dikkat

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    Mantara dikkat

    Mantara dikkat


    Bu havaların ideal olduğu mantar hastalığı için genç, yaşlı, kadın, erkek herkesin bu konuda dikkatli olması gerekiyor.
    24 Haziran 2009 / 18:32





    Doruk Sağlık Grubu Dermatoloji Uzmanı Dr. Nejat Bıyıklı, mantar hastalığının dünyanın her yerinde sıkça görüldüğünü belirtti. Mantar hastalığının insanlardan ve hayvanlardan bulaşabildiğini hatırlatan Bıyıklı, "Mantarlar, deride ve tırnakların altında çoğalan ve ancak mikroskop ile görülebilecek küçük organizmalardır. Mantarların üremek için sıcağa ve neme gereksinimi vardır ve sıcak iklimler onlar için mükemmeldir." dedi.

    Belirtileri nelerdir
    Dr. Bıyıklı, mantar hastalığının tutulan bölgeye göre saçta dökülme ve akıntılı yara, ayak, kasık ve gövdede kaşıntı ve kızarıklık, sakalda iltihaplı yara, tırnaklarda şekil bozukluğu, gövdelerde kahverengi lekeler, genital organlarda akıntı ve kaşıntı gibi şikâyetlere neden olduğunu dile getirdi.

    AYAK MANTARI TEDAVİ EDİLMEZSE TIRNAKLARA BULAŞIR
    Sıcakta mantar oluşumunun yanı sıra ayakkabıların vurmasının ve çorapların da mantar oluşumunda büyük etkisi olduğu aktaran Bıyıklı şu bilgileri verdi: "Ayrıca pişikler, ayakkabı vurması, su, deterjan, sentetik giysi ve çoraplara bağlı tahrişler de ayaklarda mantar hastalığı gelişmesi için uygun zemin hazırlar. Ayak mantar hastalığı tedavi edilmediğinde tırnaklara bulaşabilir. Tırnak mantarı genellikle basit bir yaralanma ile başlar. Örneğin, el ve ayak tırnaklarının kırılması, tırnakların çok kısa kesilmesi, dar ayakkabının tırnağı sıkıştırması gibi. Yaralanan tırnağa mantarların yerleşmesi daha kolay olur."

    Korunmak ve kurtulmak için
    Bıyıklı, mantar hastalığından korunmak ve kurtulmak için ise şu önerilerde bulundu: "El ve ayakları, özellikle de parmak aralarını sürekli temiz ve kuru tutmak için çaba gösterin. Sentetik ya da yün çoraplar yerine yüzde yüz pamuklu çorap giyin. Mantar hastalığına yakalandığınızı düşündüğünüzde ise hemen önlem alın. Doktorunuza başvurun. Sorunu göz ardı etmek sadece her şeyi daha da kötüleştirecek ve çok uzun sürecek tedavilere yol açacaktır."
    Star
İşlem Yapılıyor