Türkiye gözünü uzaya çevirdi

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • BuMeRs
    Member
    • 15-10-2004
    • 1590

    Türkiye gözünü uzaya çevirdi

    Türkiye’nin uzay planı: 2005’te araştırma merkezi kurularak astrofizik çalışmaları yapılacak. 2008’de astronot yetiştirilmeye başlanacak, askeri gözlem uydusu tasarlanacak. 2014’te ise uzaya, roketle ulusal bir uydu gönderilecek. Ankara’da toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nda 2005-2014 ulusal uzay araştırmalarına yönelik hedefler belirlendi. Türkiye’nin 2014 yılında bir gezegene ulusal bir uydu göndermesi için uzay araştırmalarına 1 milyar 125 YTL ayrılacak. Türkiye, 2008 yılından itibaren astronot yetiştirmeye başlayacak.

    AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso’nun Türkiye’deki taramanın bilim ve teknoloji alanlarından başlayacağı yönündeki açıklamasının ardından gözler Türkiye’nin bu alandaki donanımına çevrildi. Dün toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun en önemli gündem maddesini ise Türkiye’nin uzay çalışmaları oluşturdu. Başbakan Erdoğan’ın Madrid’e uçuşundan önce gerçekleştirilen toplantıya, Bakanlar Kurulu, generaller, TÜBİTAK ve MGK Genel Sekreteri’nin de aralarında bulunduğu üst düzey yetkililer katıldı.

    ULUSAL ÇIKARLAR VE UZAY
    Toplantıya sunulan 2005-2014 dönemi Ulusal Uzay Araştırmaları Programı’nda, ulusal uzay araştırmalarının 10 yıllık bütçesi 1 milyar 125 milyon YTL olarak belirlendi. Türkiye’nin uzay sistemlerini kontrol edebilecek bir yapıya ulaşmasının ulusal güvenlik için büyük önem taşıdığına dikkat çekilen toplantıda, uzay çalışmalarının ulusal çıkarlar doğrultusunda ulusal kaynaklarla finanse edilmesi kararlaştırıldı.

    YOL HARİTASI BELİRLENDİ
    Yol haritasına göre, 2005 yılı içinde bir uzay araştırma merkezi kurularak, astrofizik araştırmalarına başlanacak. Astronomi alanında yapılacak araştırmalar için yetersiz olan üniversitelerdeki teleskopların tümü 2008 yılına kadar yenilenecek. Uzay gözlemleri için de özel teleskoplar satın alınacak, 2006 yılından itibaren de Güneş Sistemi ve gezegen araştırmalarının arttırılması sağlanacak.

    2014’TE TÜRK YAPIM ROKET UZAYDA
    Türkiye’nin uzay programının en can alıcı noktası ise uzaya gönderilecek roket. Ulusal bir uydu, ulusal bir roketle birlikte 2014 yılında bir gezegeni araştırmak üzere uzaya gönderilecek. Türkiye, 2008 yılında astronot yetiştirme programlarını hayata geçirecek. Aynı yıl Ulusal Yüksek İrtifa uçağı, 2009’da ise Ulusal Fırlatma Sistemi ve düşük maliyetli roketlerin geliştirilmesine başlanacak. Yol haritasına göre, 2009 yılına kadar Ulusal Uzay Sistemi altyapısı kurularak, yer gözlem araştırma uydusu geliştirilecek. Ulusal güvenlik stratejisi çerçevesinde, keşif ve istihbarat amaçlı düşük maliyetli uydular tasarlanacak.
    (NTVMSNBC)
  • BuMeRs
    Member
    • 15-10-2004
    • 1590

    #2
    Konu: Türkiye gözünü uzaya çevirdi

    Cep telefonlarına saldıran yeni bir virüs tehdit saçıyor. Şimdilik ciddi bir tehlike olmasa da, uzmanlar bu tür bir virüsün zaman içinde yaygınlaşabileceği yönünde uyarıyor. Yayılmak için diğer cep telefonu virüslerine göre daha değişik bir yöntem izleyen virüs, e-posta aracılığıyla yayılan bilgisayar virüsleri kadar tehlikeli olabilir. Cep telefonlarını tehdit eden önceki virüsler yayılmak için Bluetooth uyumlu cep telefonlarını kullanıyordu. Bu yüzden böyle virüsler ciddi bir tehdit haline gelememişlerdi. Fakat "Commwarrior" isimli yeni bir virüsün yayılmak için Bluetooth teknolojisinin yanı sıra MMS'i de kullanması tehlikenin boyutunu artırıyor. Her ne kadar şu an bir saldırı rapor edilmese de, uzmanlara göre bu virüs zamanla geniş çevreleri etkileyebilecek bir potansiyele sahip.

    Commwarrior, Symbian Series 60 işletim sistemini kullanan cep telefonlarında barınabiliyor. Virüs böyle bir telefona bulaştığı zaman kullanıcının telefon rehberini kullanarak kendini bir başka hedefe naklediyor. Virüs avına kendini kabul ettirmek için "Happy Birthday" gibi mesajlar kullanıyor. Virüsün getirdiği başlıca zararlar ise çabuk tükenen pil ömrü ve gönderilen mesajlardan dolayı kabaran faturalar olarak kendini belli ediyor.
    (Hürriyetim)

    Yorum

    • BuMeRs
      Member
      • 15-10-2004
      • 1590

      #3
      Konu: Türkiye gözünü uzaya çevirdi

      Uzay araştırmaları için robotlar üzerinde çalışmalar yapan NASA, böylece daha önce hiçbir insanın veya robotun gidemeyeceği yerlere ulaşmayı planlıyor. Bilim adamları doğadan kopyaladıkları yeni tasarımların desteğiyle daha akıllı ve daha etkili robotlar üretiyor. Silikon Vadisi'nde bulunan NASA'ya bağlı Otonomi ve Robot Bilimi isimli bir grup, uzay araştırmalarında kullanılacak robotlar geliştiriyor ve üretiyor. 90 kişilik mühendisler ve programcılardan oluşan bu grup, en son teknolojiden faydalanarak zamanlarını NASA'nın robot görevleri için çalışarak geçiriyor. En son geliştirdikleri robotlarla ilgi odağı olan grup, teknolojiyi geliştirirken doğadan faydalandıklarını belirtiyorlar.

      Çözüm doğada gizli
      Doğada teknolojinin aradığı pek çok yanıtın gizli olduğunu düşünen Otonomi ve Robot Bilimi çalışanları ürettikleri robotlarla bunu kanıtlıyor. Örneğin Silvano Colombano önderliğinde geliştirilen yaklaşık bir metre uzunluğundaki "Snakebot" (Yılan Robot), gerektiğinde başka hiçbir robotun giremeyeceği deliklere girebiliyor ve pek çok tekerlekli robotun batacağı kumlu alanlarda kayarak ilerleyebiliyor.

      Doğadan faydalanılarak üretilen bir başka robot da akrep robotu. Sekiz metal ayağa sahip bir çift kaset çalarlı müzik setini andıran bu robot, kayaların üzerinde ilerlemekte hiçbir zorluk yaşamıyor. Ayrıca eşya da taşıyabiliyor… Akrep robot ufak bir paketi taşımak için dört ayağını kullanırken geri kalan ayaklarıyla da ilerleyebiliyor. Robot dengesini ise uzayıp kısalan ayakları yardımıyla koruyor ve bu devrilerek hareketsiz kalmasını engelliyor. Bir ayağı kırıldığında ise bu mucizevi robot topallayarak da olsa yoluna devam ediyor.

      Bir diğer konu: Yazılım
      Bilim adamları, daha önce Mars'ta görev yapmış Spirit ve Opportunity gibi geleneksel tekerlekli robotlar üzerinde de çalışıyor. Grubun laboratuarında ilk tekerlekli prototiplerden birisi olan K9 bulunuyor. K9 üzerinde ise çeşitli yazılım algoritmaları deneniyor. Bu sayede, şu an dünyadan yönetilmesi gereken görev kontrolleri otomatikleştirilebilecek. Örneğin, deneylerden bir tanesi K9'un bir kayaya yeterince yaklaşarak her açıdan resmini çekmesini ve bir bağlantı aygıtı yerleştirmesini amaçlıyor. Bu her ne kadar basit bir eylem gibi gözükse de hızın görev üzerinde ciddi bir etkisi bulunuyor.

      Yapay zekadan çok 'otomatikleştirme' olan bu deneyimler, şüphesiz, hesaba katılmayan koşullar durumunda ne yapılması gerektiğine karar verecek robotlar için bir ön hazırlık niteliği taşıyor. Bilim adamlarının yapay zeka konusunda uzun vadedeki düşü ise insanların amacını anlayabilen robotlar üretmek. Tabi ki bu elde edilmesi oldukça zor bir şey.
      (Hürriyetim)

      Yorum

      İşlem Yapılıyor