Tarihi döşeme

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    Tarihi döşeme

    Yılmaz Özdil
    yozdil@hurriyet.com.tr

    Yazının kaynağına gitmek için tıklayınız...


    Tarihi döşeme


    Dünyanın en uzun borusunu döşemişlerdi Türkiye’ye; 1.200 kilometre... Karadeniz o kadar olduğu için, anca o kadar döşeyebilmişlerdi... Pasifik kadar olsaydı, Pasifik kadar döşeyeceklerdi.

    *

    E baktılar ki, çıt yok.

    Ahali memnun.

    Hatta basınımız "Fevkalade döşediler" diye manşetler atıyor...

    Adamlar haklı olarak, "Bu döşeme yetmemiş galiba" diye düşündü.

    Bu sefer 2.000 kilometre döşüyorlar.

    Yekpare.

    *

    Böylece ANAP’ın elinde bulunan "memlekete boru döşetme rekoru" AKP’nin eline geçmiş olacak.

    *

    Çünkü ANAP, küçük düşünmüş, kuzeyden güneye, diklemesine döşetmişti boruyu... "Büyük düşün" diyen AKP ise, enlemesine döşetiyor; taaa doğumuzdan giriyor, batımızdan çıkıyor. İnsanın hakikaten koltukları kabarıyor.

    *

    (Bundan sonra gelecek hükümetin, bu rekoru kırabilmesi için, İzmir Çeşme ile Hakkári Şemdinli arasına "hafif çapraz" bir boru döşemesi gerekiyor... Ki, Edirne’den Ardahan’a hikáyedir, Çeşme-Şemdinli 2.203 kilometredir.)

    *

    Tabii "Ne işimize yarayacak?" sorusuna cevap verilemeyen bu boru döşeme işinin, "Ne işimize yarayacak?" sorusuna cevap verilemeyen, dünyanın en uzun pişmaniyesi rekorunu kırdığımız güne denk gelmesi de, ayrıca bir gurur vesilesidir.

    *

    (Malum, bu borudan geçen gazın yüzde 15’ini biz ucuza alalım, lazımsa kullanalım, fazlaysa istediğimize satalım şeklindeki önerimiz, boruyu döşeyen arkadaşlar tarafından reddedildi... Dolayısıyla, bu boruyu niye kendimize döşetiyoruz sorusuna, yetkililerimizin verebildiği en mantıklı cevap, ebelek gübelek şeklinde.)

    *

    Fazla dert etmemek lazım aslında.

    Bağlantı bağlantıdır.

    AB’ye 50 senedir giremedik ama...

    AB’nin borusu bize girdi hiç olmazsa.

    *

    Şimdi sıra geldi, ABD’nin tavsiyesiyle ’’doğalgaz’ık’’ attığımız Rusya’nın bize ne döşeyeceğine...
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    #2
    Konu: Tarihi döşeme

    Yalçın DOÐAN
    Türkiye’nin en iyi kartı
    TÜRKİYE’nin varsayımı şu:

    “Nabucco’dan geçecek doğalgazın yüzde 15’i Türkiye’de kalsın ve makul bir fiyattan kalsın.”

    Yorum

    • sak55
      Banned
      • 30-05-2008
      • 2059

      #3
      Konu: Tarihi döşeme

      Cengiz ÇANDAR cengizcandar@referansgazetesi.com
      Nabucco imzası “Sevr Sendromu”nun defin belgesidir
      Ankara’da dün AB Komisyon Başkanı Manuel Barroso’ya ek olarak Avusturya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan başbakanlarıyla birlikte atılan Nabucco imzasının ne kadar “tarihi” bir olay olduğu, 2015 yılında kurulacak boru hattından gaz akmaya başladığı vakit, hatta daha ileri bir tarihte daha iyi anlaşılacak.

      Yorum

      • sak55
        Banned
        • 30-05-2008
        • 2059

        #4
        Konu: Tarihi döşeme

        DÜN Ankara’da imzalanan Nabucco ile ilgili Hükümetlerarası Anlaşma, Türkiye’ye yeni bir “stratejik kart” kazandırıyor.
        Nabucco projesi aslında AB üyesi Avrupa ülkelerinin yıllar önce, artan enerji ihtiyaçlarını karşılamak ve bu alanda adeta bir tekel kuran Rusya’dan bağımlılıklarını azaltmak için ortaya attıkları bir fikir.
        Bu proje üzerinde çalışan Güneydoğu ve Orta Avrupa ülkeleri -ve onlara destek veren AB Komisyonu- bu alternatif enerji hattının Türkiye’siz gerçekleşemeyeceğini daha baştan anladılar. Dolayısıyla, iddialı proje üzerindeki ilk çalışmalar, Türkiye’nin aktif katılımıyla yapıldı.
        Dün Ankara’da Türkiye’nin dört AB üyesiyle imzaladığı belge ile, Nabucco projesinin hukuki temeli atılmış oldu. Bu aynı zamanda, “tüketici” ülkeler kadar, “kaynak” ülkelerin bu projeyi hayata geçirme konusundaki siyasi iradelerini ve kararlılıklarını da sergiliyor.
        Projenin ağırlık noktası kuşkusuz ekonomik niteliği. Yani amaç, doğalgaz kaynaklarını ve erişim yollarını çeşitlendirmek, enerji akımını önümüzdeki yıllar için garanti alına almaktır.
        Bu da tabii, projeye siyasal ve stratejik bir boyut katıyor.

        AB ile yakınlaşma

        TÜRKİYE açısından bu stratejik boyut, belki de diğer “taraf ülkeler”den çok daha fazla önem taşıyor.
        Dün Ankara’daki törende de belirtildiği gibi, Türkiye bu projeyle, bir kez daha Doğu ile Batı arasında bir köprü işlevi gördüğünü gözlerin önüne seriyor. Avrupa, Hazar bölgesindeki ve Orta Doğu’daki kaynaklardan enerjiyi daha güvenli şekilde sağlamanın yolunun Türkiye’den geçtiğinin farkında.
        Bu, uluslararası ilişkilerde ve özellikle Avrupa karşısında Türkiye’nin elini güçlendiriyor.
        Bu, pratikte AB’nin Ankara’ya yakınlaşmasını, hatta Türkiye’nin üyeliğine daha sıcak bakmasını sağlayabilir mi?
        Ankara’daki törende kulağa hoş gelen sözler söylendi. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, “Bu anlaşma AB ile Türkiye arasında yeni bir ilişki dönemine kapı açacaktır, hatta bunun ötesine geçecektir” diye konuştu.
        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Nabucco projesinin Türkiye’nin AB üyeliğinin ne kadar önemli olduğunu göstermeye yettiğini belirtti ve bunun üyelik yolunda yeni bir işbirliği boyutu kazandıracağını söyledi.
        Gerçekten Nabucco projesi son zamanlarda AB Komisyonu’nun da oynadığı aktif rolle, Ankara ile Brüksel ve diğer Avrupa merkezleri arasında daha yakın işbirliğine “vesile” oldu. Bundan sonra projenin çeşitli yönleri üzerinde ortak çalışmalar yoğunlaşacak.
        Bu, AB’nin Türkiye’ye üyelik kapısını açmasını sağlayabilir mi?

        İmaj düzelebilir

        TÜRKİYE’nin elinde şimdi eskisinden daha güçlü bir “stratejik kart” var. Ama sadece bu kartın, Türkiye’nin üyeliğine karşı olan ülkelerin -ve Sarkozy ve Merkel gibi liderlerin- fikirlerini değiştirmesini sağlayacağını sanmıyoruz. Bununla beraber bu “kart” sayesinde, zaman içinde Avrupa’daki havanın Türkiye’nin lehine değişmesi olasılığı var.
        Bu konuda görüşünü aldığımız bir AB temsilcisinin şu sözleri anlamlıdır: “Türkiye’nin Avrupa’da bir imaj zaafı var. Birçok ülkede kamuoyu Türkiye’nin AB üyeliğine karşı. Popülist politikacılar da bunu istismar ediyor. Ama Nabucco, Türkiye’nin lehinde bu imajı düzeltebilir. İnsanlar, kışın soğuktan donmamalarında Türkiye’nin rolünü görünce, bu ülkenin değerini anlayacaktır.”
        Nabucco anlaşmasının imzalanması münasebetiyle söylenenler ve yazılanlar, enerji alanının giderek Türkiye’nin stratejik pozisyonuna güç kattığını gösteriyor.

        Milliyet Gazetesi'nin internet dünyasındaki yüzü, uluslararası ve yerel haberler, son dakika haberleri, basın, medya, güncel, spor, siyaset, ekonomi, magazin, sinema, kültür ve sanat, yaşam, astroloji, dünya, eğitim, sağlık, otomobil, hava durumu, yaşam, güncel, finans, blog, şans oyunları, video, TV rehberi, internet TV, yazar, tatil, anket, arşiv, ilan, çizerler, ombudsman

        Yorum

        • sak55
          Banned
          • 30-05-2008
          • 2059

          #5
          Konu: Tarihi döşeme

          böyle önemli anlaşma imzalanıyor ve kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama bile yapılmıyor bende bu konuda değişik düşüncede olan köşe yazarlarının yazılarını burada paylaşmak istedim ne diyelim hayırlı olsun ükemize

          Yorum

          • sak55
            Banned
            • 30-05-2008
            • 2059

            #6
            Konu: Tarihi döşeme

            Gaz oyununun şişman kadını!

            Boru hattı bir ülkenin hayat damarıdır, demokrasinin teminatıdır. Vatana millete hayırlı olsun! Taktik iyiydi. Bağlantı anlaşmasıyla ilk turu tamamladık, Hükümetlerarası Anlaşmayı imzaladık. Sırada Evsahibi Ülkeler Anlaşması var. Artık 6 devletin ortak olduğu, 6 yıl önce temeli atılan Nabucco GMHB'nin sistem kilitleyen ülkesi değiliz!
            Nabucco, bir AB projesi. Türkiye olarak Nabucco'ya transit geçiş sağlıyoruz. Aynı zamanda da en büyük pazarız. Nabucco, dev bir ahtapot gibi. Çok kollu. Bugüne kadar Brüksel ve ABD nezdinde projeyi engelleyen ülke olarak "günah keçisi" ilan edilmiştik. Anlaşmayla birlikte engelleyen ülke olmaktan kurtulduk. Boru hattı için 8 milyar euro harcanacak, inşaat 2013'te bitecek. Enerji analisti Mehmet Öğütçü, "İnşaat için harcanacak para Budapeşte metrosunun yenilenmesi için harcanan para kadar!" diyerek dikkati gaz kontrat anlaşmalarına çekiyor.
            Maraton gaz kontratlarıyla başlayacak. Ama ortada gaz yok!.. Öyle ya, Nabucco'ya doğalgaz nereden gelecek?

            ***
            Nabucco'da koşu, "30 yılda 30 milyar metreküp" hedefiyle başlamıştı. 15 milyar metreküp doğalgaz bulunur umuduyla yola devam ediyoruz.
            Azerbaycan'la iki farklı kontrat üzerinden nihai görüşmeler sürüyor. Nabucco için düşünülen 4 milyar metreküplük doğalgaz anlaşması henüz imzalanmadı. Azeri doğalgazı Rusya'ya mı gidecek? Yoksa Türkiye'ye mi gelecek? Belli değil.
            Doğalgaz almayı umut ettiğimiz Türkmenistan'ın, Hazar Havzasındaki hukuki sıkıntıyı nasıl aşacağını bilmiyoruz!
            Mısır'dan doğalgaz almayı umut ediyoruz. Çıkardığı gaz ancak kendisine yetiyor, kimseye hayrı yok! Dünyanın en büyük ikinci doğalgaz rezervine sahip olan İran, Brüksel ve Washington'dan nükleer sorun yüzünden vize alamıyor. Türkiye'nin İran doğalgazı için başlattığı diplomasi trafiği bugünkü konjonktürde işlevsel değil.
            Irak'ı dünkü imza töreninde Başbakan Maliki temsil etti, "Ben de varım!" diyerek Türkiye'nin gücüne güç katıyor. Ama kabul edelim ki, Irak'ta belirsizlik sürüyor. Hiç şüphe yok ki, büyük gaz oyununun prima donnası tartışmasız Rusya.

            ***
            Enerji Güvenliği analisti Faruk Demir, "Amerikalılar, şişman kadın şarkı söylemeden müzikal bitmez, derler" diyor. Ve ekliyor: "Nabucco'nun şişman kadını da Rusya, kartını netleştirmeden bu oyun bitmez!"
            Bu oyunda tartışmasız başroldeki ABD, Rusya'yı istemiyor. Rusya konusunda "Yeni" ve "Eski"
            Avrupa karşı karşıya gelmiş. Almanya ve İtalya, "Düzenli ve kesintisiz gaz" diye tutturmuş. Polonya, Macaristan gibi ülkeler, "Biz Rusya'dan çok çektik, Rusya burada olmamalı," diyor.
            Doğalgaz geçisinde de üç koridor çalışıyor.
            Rusya, bildiği yoldan gitmeye devam ediyor. Kuzey Denizi'nde rezerv azalmış, üretim düşüyor. Gelecek yok. Ortadoğu, şanslı. Cezayir gazı ile güçlenebilir. Libya bu halkaya eklenebilir. Sıvılaştırılmış gaz devreye girebilir.
            Gerçek şu; Ortadoğu ve Hazar odaklı yeni bir koridora duyulan ihtiyaç giderek artıyor. Güney koridoru dediğimiz dördüncü koridor Rusya'yı by pas edeceği ve önemini azaltacağı için Rusya elinden geleni ardına koymuyor. Tamam da ekonomik kriz acaba AB'nin gaz ihtiyacını azaltır mı? İddia o ki; en fazla artış hızını yavaşlatır. Sinyal çok net. Vakit kaybetmeyelim. Nabucco ile bütünleşelim.

            Yorum

            • ali_ekber
              Member
              • 15-11-2004
              • 2525

              #7
              Konu: Tarihi döşeme

              bu hükümet her şeyi oldu bittiyemi getirmeye çalışıyor ?

              Yorum

              • sak55
                Banned
                • 30-05-2008
                • 2059

                #8
                Konu: Tarihi döşeme

                Originally posted by ali_ekber
                bu hükümet her şeyi oldu bittiyemi getirmeye çalışıyor ?
                vatandaşına ya güvenmiyor yada nasıl açıklayacağını bilemiyor eğer gerçekten ülke yararına olsa idi bu anlaşma tüm ayrıntıları ile açıklanırdı demekki halktan sakladıkları bir şeyler var her önemli anlaşmaları gizli yapmayı seviyor bu hükümet hayırlısı olsun
                Son düzenleme sak55; 14-07-2009, 12:45.

                Yorum

                • serbest
                  Member
                  • 16-01-2006
                  • 1105

                  #9
                  Konu: Tarihi döşeme

                  Yılmaz Özdil yine döktürmüş.

                  Yorum

                  İşlem Yapılıyor