Vatandaşın cebinden çıkan para azalmıyor

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    Vatandaşın cebinden çıkan para azalmıyor

    Krizin de etkisiyle bütçe açığı rekorlara doymuyor. Bu açığı kapatmak isteyen hükümet vergilerle gelir artırımına gitti. Önce sigaranın ÖTV oranı artmıştı. Sonra pasaport ve ehliyet bedellerine zam geldi. Şimdi de akaryakıt zammı...
    Dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile akaryakıt ve madeni yağların maktu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları artırıldı.
    Maktu ÖTV tutarı, 95 oktan kurşunsuz benzinde 1,4915 TL'den 1,6915 TL'ye; 98 oktan kurşunsuz benzinde 1,6135 TL'den 1,8135 TL'ye; motorinde 1,0045 TL'den 1,1545 TL'ye çıkarıldı.
    Buna göre maktu ÖTV tutarlarındaki artış benzinde 20 Krş, motorinde 15 Krş olarak gerçekleşti.
    Kararname ile ayrıca, benzol, tuluol, solvent nafta gibi petrol ürünlerinde maktu ÖTV tutarları 20 Krş, mineral ve madeni yağlarda 58 Krş artırıldı.
    Akaryakıt fiyatlarının yüzde 50'sini oluşturan ÖTV tutarında yapılan artışın hemen ardından, benzin ve motorin fiyatlarına yaklaşık yüzde 8 zam yapıldı.
    Yeni kurşunsuz benzin ve motorin pompa satış fiyatları ve bu fiyatları oluşturan unsurlar tabloda yer alıyor.

    MEÐER ASIL AMAÇ BAÐCIYI DÖVMEKMİŞ
    Hatırlanacağı gibi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), dağıtım şirketlerine akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi konusunda ültimatom vermiş, beklenen oranda indirim yapılmayınca 'tavan fiyat' uygulamasına geçilmişti. Tavan fiyat uygulaması, akaryakıtı girdi olarak kullanan üreticilerle nihai tüketicileri sevindirmiş; deyim yerindeyse, ağızlarına birer parmak bal çalınmıştı. Diğer taraftan, tavan fiyat uygulaması bayiler tarafından çeşitli eylemlerle protesto edilmişti. Yapılan son artışlarla amacın vatandaşı korumak olmadığı anlaşıldı. Yani amaç üzüm yemek değilmiş...

    ŞARK KURNAZLIÐI
    Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması bayi ve dağıtımcılar dışındaki çevreler tarafında olumlu karşılanmış, tavan fiyatın belirli aralıklarla düşeceği beklentisi ortaya çıkmıştı. Mevcut yapıda akaryakıt fiyatlarının düşürülmesinin tavan fiyatla birlikte en etkili yolu, akaryakıt ürünleri üzerindeki vergilerin düşürülmesiydi. Toplumda bu yönde bir beklenti de oluşmuştu. Beklentilerin tam tersine akaryakıt ürünlerinden alınan maktu ÖTV ve buna bağlı olarak akaryakıt pompa satış fiyatları artırıldı.
    Bu yönüyle bakıldığında, bayi ve dağıtıcının kasasına eksik giren tutar, vergi yoluyla devletin kasasına girmiş oldu. Vatandaşın cebinden çıkan para ise azalmadığı gibi aksine arttı. Yani olan yine vatandaşa oldu.

    DÜNYA REKORU BİZDE
    Akaryakıttan alınan vergiler açısından dünya rekoru ülkemizde. Benzin satış fiyatı açısından da OECD rekoru sahibiyiz. Hem vergisiz fiyat hem de vergili satış fiyatı açısından birinciliği kimseye kaptırmıyoruz.

    MAKSAT BÜTÇEDEKİ DENGE BOZULMASIN
    Ekonomik krizin de etkisiyle, bütçe açığımız rekorlara doymuyor. Bütçe açığı, yılın ilk altı aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.310 artış gerçekleşti. Bunun sonucunda yılın ilk altı ayında bütçe açığı 23 milyar 205 milyon TL'ye ulaştı. Hatırlanacağı gibi, geçen yılın ilk altı aylık döneminde bütçe 1 milyar 917 milyon TL fazla vermişti.
    Oluşan bu rekor açığın bir şekilde kapatılması gerekiyor. Açığı kapatmak için ya kamu harcamaları kısılacak ya da gelirler artırılacak. İkisini bir arada yapmak da mümkün elbette. Görünen o ki, harcamaları kısma yolu pek kabul görmemiş. Tercihin, gelirleri artırmaktan yana kullanıldığı anlaşılıyor. Nitekim önce sigarada ÖTV artmış, ardından da pasaport ve sürücü belgesi gibi değerli kağıt bedelleri zamlanmıştı...
    Lüks lokanta ve oteldeki yemeğin KDV'si de artırıldı
    Kararname ile yapılan bir başka değişiklikte lüks lokanta ve oteller bünyesindeki lokantalarda yenilen yemeğin KDV'sinin artırılması oldu.
    2007/13033 sayılı KDV Kararnamesine göre alkollü içeceklere isabet eden kısım hariç olmak üzere lokantalarda verilen hizmetlerde
    1 Ocak 2008 tarihinden itibaren yüzde 8 oranında KDV uygulanıyordu.
    Dün yürürlüğe giren Kararnameye göre 'birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesisler bünyesindeki lokantalarda verilen hizmetler' yani yenilen yemek bedellerine alkollü içki ayrımı olmaksızın yüzde 18 oranında KDV uygulanacak.
    İŞTE KORKUNÇ TABLO
    BENZİN VE MOTORİN FİYATLARININ DAÐILIMI (15.07.2009)
    BİNDİRDİKÇE BİNDİRDİLER
    l Rafineri Çıkış Fiyatı..................................... 0,74 0,69
    l Bayi Payı+Dağıtım+Nakliye................... 0,25 0,30
    l ÖTV............................................... ............ 1,69 1,15
    l KDV............................................... ........... 0,48 0,39
    l Vergiler Toplamı........................................ 2,17 1,54
    l Pompa fiyatı............................................ 3,16 2,53
    l Vergilerin rafineri çıkış fiyatına oranı.......... % 293 % 223

    Türkiye’nin usta köşe yazarları Akşam’da okuyucularıyla buluşuyor. En çok okunan ve güncel köşe yazıları için Akşam Yazarları sayfamızı takip edin.
  • aaron_1212
    Senior Member
    • 03-11-2006
    • 4376

    #2
    Konu: Vatandaşın cebinden çıkan para azalmıyor

    Ya valla imkanım olsa var ya
    Suyla çalışan araba herkesede yaptırıcam, herkese plan projelerini vericem bu Mantığı bu Mantaliteyi bozmak adına Kar amacı gütmeden, hiç umurumda değil
    malesef imkanım ve zamanım yok

    ------------Alın size Suyla çalışan araba----------Tamamen bana aittir -----
    Bunu daha 6-7-8. sınıfa gittiğimde fen bilgisi dersinde elektroliz konusunu öğrenince Şak diye aklıma gelmişti...
    Çünkü evde kendim suyu hidrojen ve oksijene ayırmayı başarmıştım eski aseton oje tüplerini kullanmıştım
    Grafit çubuk yerine pillerin iç kısmında kömür çubuklardan faydalanmıştım.
    "8. sınıfa gittiğimde bazı önemli aksamlar aklıma gelmemişti mesela toplayıcı kompresörler oje tüpleri yerine grafit haznesi gibi...Grafit kullanmanın nedeni suyu daha iyi elektroliz edebilmesi ısıdan dolayı genleşme ve büzülmeye karşı esnek olması için birde tek yönlü hidrojen yada oksijen elde edilmesine olanak sağlanması elektriği iyi iletmesi. "

    Benzinle çalışan motorun karbüratör kısmı sökülür ilk önce, bir adet "U" şeklinde grafit Hazne bu haznenin içine iki adet grafit çubuk "U" haznesinin içinde yakıtımız olan H2O su yani daldırılmış kömür çubuklara elektrik akımı verilerek su elektroliz edilir. Bu hazne Grafit yada cam ikiside olabilir.
    Haznenin içine daldırılmış iki adette Toplayıcı tüp bu tüpler biri hidrojen toplayıcı kompresör, öteki Oksijen toplayıcı kompresöre takılıcak, gerçi takılmasada olur zaten oksijenimiz hava filtresi sayesinde dış ortamdanda alınıyor silindirler içine maksat reaksiyon güçlü olsun.
    Basit akülü bir elektroliz devresi, suyu hidrojen ve oksijenlere ayırır
    hidrojen ve oksijen kömür çubuklar tarflarında ayrıştırılarak tüplerle bir basınçlı kompresör ile çekilip toplanır
    Kompresörden çıkan hortumların iki ucuda karbüratör denen bölgeye monte edilir ve dış ortamlardan yalıtılır hava filtresi bağlantısıda yapılıp hava sızdırmazlığı sağlanır.
    Kontak çalıştırılır, Kompresörden Silindirlere aynı andada havayla karışık olarak hidrojen ve oksijen karışımı gelmesi sağlanır
    Bir adet zaman ayarlı damlalaştırılmış sistemli yağdanlıkla korozyona karşı silindir içersine az miktarda yağ gönderilir veya püskürtülür ( bu kısım bir ektir geliştirilebilir, Dizel motorların mazot pompasını bu şekilde kullanılabilir ama az miktarda yağ gönderilmesi icap eder).
    Segman piston ve silindir iç cidarı paslanmasın diye, yoksa araç yine çalışır ama zamanla iç cidar paslanabilir ve motor sarar.
    Neyse , silindir içine gelen hidrojen, buji ile ateşlenerek oksijenle reaksiyona sokulur ısı ve su elde edilir
    Isı, iç basıncı yükseltir pistonları ve krank mili mekanik parçaları devreye sokar haereket elde edilir.
    Hareketi ikinci bir alternatöre ileterek elektrik elde edilir ve altta yazdığım aküyü doldurmak için kullanılır.
    Motorda ikincil bir akü ve dinamo konjektör takviyesi yapılır, bu boşta dönen motorun tekrardan elektrik üretip "U" haznesindeki suyu Elektroliz cihazına bağlanıp elektroliz etmesi ve kompresör içindeki hidrojen miktarının düşmemesi içindir.
    iki bardak suyla yaklaşık olarak 50 KM yaparsınız

    Bakalım eskisi gibi yine zam yaparak kaşıkla verip kepçeyle alıyormusunuz
    Suyada zam yaparsanız hiiiiiiiç şaşmam...



    Haydi hayırlı olsun...
    Son düzenleme aaron_1212; 16-07-2009, 15:48.

    Yorum

    • ali_ekber
      Member
      • 15-11-2004
      • 2525

      #3
      Konu: Vatandaşın cebinden çıkan para azalmıyor

      hayalin bir gün inşallah gerçekleşir,bir belgeselde seyretmiştim,arabaların altına sizin dediğiniz gibi,oksijen tüpleri monte etmişlerdi,böyle bir proje üzerinde çalışmalar var,ne zaman hayata geçirilir orası belli değil.

      Yorum

      İşlem Yapılıyor