Unakıtan’ın ticari başarısı Harvard’da ders olur

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    Unakıtan’ın ticari başarısı Harvard’da ders olur

    İSO tarafından açıklanan ‘Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu’ listesi AKP’nin iktidara geldiği tarihten 1 Mayıs 2009’a kadar Maliye Bakanı olarak görev yapan Kemal Unakıtan’ın ailesine ait A.B Gıda Sanayi’nin dikkat çeken performansını ortaya koydu. 2005 yılında ikinci 500’de adı bile olmayan A.B Gıda bu yıl açıklanan ilk 500 sanayi kuruluşu listesinde 434’üncü sırada kendine yer buldu

    İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye sanayisinin en büyük 500 kuruluşu listesinde en dikkat çeken performansı Kemal Unakıtan’ın oğlu tarafından yönetilen ve ortakları arasında eşinin ve kızlarının olduğu A.B Gıda Sanayi Ticaret A.Ş gerçekleştirdi.

    2005 yılında İSO tarafından açıklanan ikinci 500 listesinde yer bulamayan, yani Türkiye’nin ilk 1000 sanayi şirketi arasına giremeyen A.B Gıda’nın adı ilk olarak 2006 ikinci 500 listesinde yer aldı. 47.8 milyon TL’lik cirosu ile A.B Gıda, 2006 yılı ikinci 500 listesine 437’inci sıradan girdi. 2007 yılına gelindiğinde ise A.B Gıda’nın cirosunu yüzde 26.3 artırarak 60.4 milyon TL’ye çıkardığı gözlendi. A.B Gıda bu performansı ile 2007 yılında açıklanan ikinci 500 listesinde kendine 239’uncu sırada yer bulmayı başardı.

    Bu yıl ise A.B Gıda ikinci 500 listesinden ’Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu’ listesine terfi etti ve kendine 434’üncü sırada yer buldu. A.B Gıda’nın cirosu kriz yılı olan 2008’de bir önceki yıla göre yüzde 112 gibi inanılmaz bir artış gösterdi ve 128.1 milyon TL’ye çıktı. Bu hızlı ciro artışı da A.B Gıda’yı en büyükler listesinde 434’üncü sıraya taşıdı.

    Faaliyet kollarına göre yapılan listede ise gıda içki tütün alanında 80’inci olmayı başardı. Kendi sektöründe A.B Gıda Doğuş Çay, Kerevitaş, Aymar gibi şirketleri geçmeyi başardı.

    Kurulduğunda iki tavuk kümesi bir de soğuk hava deposu vardı


    2001: Abdullah Unakıtan, annesi Ahsen Unakıtan, kız kardeşleri Zeynep Unakıtan Basutçu ve Fatma Unakıtan ortaklığında AB Gıda kuruldu. İlk kurulduğunda Balıkesir ili Manyas ilçesi Yeniköy mevkiinde faaliyet gösteren kabuklu yumurta üretim tesislerinde sadece 2 adet tavuk kümesi, yumurta saklanan soğuk hava depoları ve civciv büyütme kümesi bulunuyordu.

    2003: A.B Gıda, tam hasat zamanı düşük gümrük tarifesiyle 4 bin 400 ton mısır ithal edince piyasa kötü etkilendi. O dönem Maliye Bakanı olan Kemal Unakıtan, “Mısırları tavuklarımız için ithal ettik, sürekli yiyorlar” demişti. Abdullah Unakıtan mısırı gümrük vergisi yüzde 20 iken ithal etmiş, ithalatın ardından vergiler önce yüzde 45’e, sonra da yüzde 70’e çıkarılmıştı. Bu sayede Bakan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’ın 360 milyar lira kazandığı iddia edilmişti.

    2004: Avek ve Serab Gıda şirketlerine ortak olan Unakıtan’lar bu şirketlerdeki hisselerini devretti.

    2005: A.B Gıda, Bandırma’da 2.5 milyon TL’lik yatırım için Hazine’den teşvik belgesi aldı ve KDV istisnası ile gelir vergisinden muafiyet kazandı. Zaten şirket de en büyük atılımını bu yatırım sayesinde yaptı. Yılda 60 bin fosforik asit işlenmeye başladı. Food Grade Fosforik Asit Tesisi Türkiye‘de bir ilk oldu. Fosforik asit rafinasyonu ile gıdada kullanılabilir fosforik asit üretimine de geçildi. Özellikle kanatlı hayvanlara yönelik yem sanayinde kalsiyum ve fosfor kaynağı olarak kullanılan maddeler üretildi. Şirket yıllık 72 bin ton üretim kapasitesi ile yurtiçinde liderliğe oynadı ve Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine de ihracat yapmaya başladı.

    2005: Türkiye’de bir ilk olarak fosfat tuzlarından biri olan STPP (sodyum tripolifosfat) üretimine başladı. Bu ürün özellikle deterjan ve seramik üretiminde yaygın şekilde kullanılan bir ürün olarak biliniyor.

    2005: Telemobil adlı şirketin yönetimine Unakıtan kardeşler geçti.

    2005: Maliye Bakanı Kemal Unakıtan‘ın kızları Zeynep ve Fatma Unakıtan, A.B Gıda‘nın Avrupa yakasındaki dağıtımını yapmak üzere FAB Gıda’yı kurdu. Abdullah Unakıtan, Şenol Ayvaz ile birlikte SAB Makine Limited şirketini kurdu.

    2006: Kuş gribinin Türkiye’yi kasıp kavurduğu bir dönemde A.B Gıda’nın pastörize yumurtası marketlerde yerini aldı. Pastörize yumurta pazarının yüzde 90’ına sahip şirket, kuş gribi döneminde 1 haftada 1 milyon kutu ürün sattı. 2005 yılının başına kadar yumurtanın KDV‘si yüzde 8, likit yumurtanınki ise 18 idi. Abdullah Unakıtan‘ın sahibi olduğu A.B Gıda, likit yumurta yatırımı yapmaya başlayınca KDV de yüzde 8’e indi.

    2008: Enerji alanında büyümek için Zeynep Unakıtan’ın büyük ortak olduğu ZİA Enerji şirketi kuruldu.

    2008: A.B Gıda Sanayi A.Ş., Bandırma’da 600 MW kurulu güce sahip termik santral kurmak üzere EPDK’ya lisans başvurusu yaptı. Enerji uzmanları, Unakıtanlar’ın yapacağı yatırımın maliyetinin en az 600 milyon dolar olacağını vurguladı. EPDK santral için gerekli izni kısa sürede verdi.

    2008: Abdullah Unakıtan, Başbakan Erdoğan’ın Davos çıkışından sonra ünlenen ’One Minute’ sözünü markaya dönüştürmek istedi. Babasının ABD Cleveland’daki kalp ameliyatından dönüşünde Abdullah Unakıtan bu isimle ilgili tescil başvurusunu geri çekti.

    2009: A.B Gıda bünyesinde 7 bin 750 metrekarelik bir kek fabrikası kuruldu.

    http://w9.gazetevatan.com/Unakitanin...50161/1/Manset
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    #2
    Konu: Unakıtan’ın ticari başarısı Harvard’da ders olur

    Rabbena, niye hep onlara?

    Hani; meşhur bir tekerleme vardır, “Rabbena, hep bana” diye... Dinine bağlı görünen kimilerinin, bencil ve açgözlü olmaları halini anlatır!

    Duyduk ki eşinin deyimiyle “Rabbi öyle dediği için” ABD’deki bir sosyete hastanesinde kalp ameliyatı olan eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın çocuklarının kurduğu AB Gıda isimli “yumurta” şirketi, Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasına girmiş.

    Gıda sektörünün en büyük firmaları arasında da 80’inci olmuş.

    ***
    1979’dan beri faaliyet gösteren bu şirket 2001 yılında Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah, kızları Fatma ve Zeynep ile eşi Ahsen Hanım’a geçti...

    Tam da; Kemal Unakıtan’ın siyasete aktif olarak girmesine beş kala!

    Sonra, Rabbim önlerini açtı. İki kümesle başladıkları yumurta işinde, Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasına girmeyi başardılar.

    Asırlık firmaları solladılar, devleri salladılar; rakiplerini saf dışı bıraktılar...

    Rabbim “Yürü” demişti bir kez; yürüdüler...


    ***
    Türkiye’nin bütün büyük turistik tesislerine, kamu kuruluşlarına toz yumurta (nasıl oluyorsa), kabuklu yumurta, likit yumurta satmaya başladılar...

    Bu firmanın pazarlama elemanları, gittikleri firmadan boş dönmedi...

    İhtiyacı olan da aldı yumurtaları, olmayan da!

    Sakın yanlış anlamayın; babaları Maliye Bakanı olduğu için kapışılmadı malları; Rabbim “büyü” demişti bu aileye; büyüdüler.


    ***
    Babalarının deyimiyle, “Geçinmek için ticarete başlayan” bu gençler yeni şirketler kurarak hızla yükseldiler.

    Yumurta kesmedi, mısır işine girdiler...

    Hem likit yumurtada, hem mısırda vergi oranları, “Rabbimin isteğiyle” pat diye düşünce, voliyi vurdular...

    Yurt dışından civciv çıkarma makinesi ithal edip, civciv bile çıkardılar.

    Bilgisayar, büro makineleri, kırtasiye, makine, yem, gübre sektörlerine daldılar.

    Yetmedi; ithal kömüre dayalı elektrik santralı kurmaya soyundular.

    Bandırma’daki iki kümeslik tesisten, 50 bin metrekarelik kapalı alana sahip dev bir fabrika yarattılar.

    Kısacası, “Rabbena hep bana” tekerlemesi, “Rabbena, hep onlara”ya dönüştü!


    ***
    Gözüm varsa, namerdim... Ama ya Rabbim:

    Eğitimli on binlerce genç gardiyan olmak için güneşin altında kuyruklarda bekleşirken, neden bazı kullarına ayrıcalık yapıyorsun; gerçekten anlamıyorum!

    http://haber.gazetevatan.com/haberde...ryid=4&wid=102

    Yorum

    • cem296
      Banned
      • 29-11-2005
      • 347

      #3
      Konu: Unakıtan’ın ticari başarısı Harvard’da ders olur

      yesinler -içsinler ,devleti soysun sogana cevirsinler, kimse ses cıkarmasın ,gelecek secimde de mutlaka bu basımızdakileri secelim ''devletin önemli kanaklarını nasıl bosaltılır, kendi yandaslarımıza nasıl kaynak saglarız ,vergileri nasıl arttırırız,Türk parasını nasıl kıymetsiz hale getiririz,halkı nasıl perisan edebiliriz,işsizlik nasıl daha arttırılır, bu arada yeni kaynaklar bulamazsak ya yeni bir Ergenekon olayı cıkarırız yada bu olumsuzlukları medya- bir kısım cevreler istiyor diye orda burda ahkam keseriz''
      işte size basarılı bir hükümet profili(!), duyamadım yoksa bunlar son 6-7 yıldır yasanan olaylar mı? ozaman varmısınız bunları yeniden iktidar yapmaya?
      Aziz Nesin'i saygıyla anıyoruz, simdi daha iyi anlıyoruz ...

      Yorum

      • eren511
        Member
        • 29-07-2006
        • 2805

        #4
        Konu: Unakıtan’ın ticari başarısı Harvard’da ders olur

        ee bütün bunlara çanak tutan bir oy potansiyeli bu oypotansiyeli ile iktidar kudretini elinde bulunduran bir kabine var şimdiye kadar kimse böyle açık açık girişimlerde bulunmaya cesaret edememişti... diğerlerinden farkları varmış hakkatten!!!

        Yorum

        • fuga
          Senior Member
          • 27-08-2004
          • 6397

          #5
          Konu: Unakıtan’ın ticari başarısı Harvard’da ders olur

          elbetteki bir gün bunların hesabını soracak birileri çıkacaktır.İnşallah

          Yorum

          • sak55
            Banned
            • 30-05-2008
            • 2059

            #6
            Konu: Unakıtan’ın ticari başarısı Harvard’da ders olur

            2006 yılında AKP Milletvekili Ahmet Edip Uğur’un, Çallı Gıda’yla aldığı Turyağ, iki yılda ciddi büyüme gösterdi. Şirket, son çeyreğinde krizin etkili olduğu 2008’de İSO 500’de 278 sıra atladı

            Turyağ’ı 2006’da Çallı Gıda’yla birlikte satın alan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, kısa sürede şirketin gelirlerini ciddi oranda artırdı. Bu sayede 2007’de İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2007” listesinde 461’inci olan Turyağ, 2008’de 278 sıra atlayarak 183’üncü oldu. Ahmet Edip Uğur aynı zamanda Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) üyesi.
            Turyağ’ı Henkel’den satın aldıklarını söyleyen Uğur, hızlı büyüme trendiyle ilgili olarak şunları söyledi:
            “2007’de yatırıma başladık. Yağ bölümünü Balıkesir’e taşıdık. 2008’de de Yayla margarinin üretimine geçtik. Pasta, börek ve çikolata yağları üretmeye başladık. Bu arada ayçiçek, kanola, mısır ve soya gibi sıvı yağlar üretiyoruz. Aynı zamanda yağlı tohum da işleyebiliyoruz.”

            ‘İyi ciro yakaladık’
            2008’de Turyağ’ın 100 bin tonun üzerinde yağ satışı gerçekleştirdiğini kaydeden Uğur, bununla da iyi bir ciro yakaladıklarını belirtti. Şirketin 2008’de üretimden satış rakamı 280 milyon lira oldu.
            Sahibi olduğu Arı Yağ’ın daha önce İSO 500’e girdiği ileten Uğur, “Şirketimiz 8-10 yıldır ilk 500 kuruluş arasında yer alıyordu. Turyağ’ı aldıktan sonra Arı Yağ markasını ve satışa dönük ürünlerini de bu şirkete devrettik. Arı Yağ da faaliyetine devam ediyor ve şimdilik ikinci 500’de” dedi.
            Arı Yağ’ın 1972’de kurulduğunu hatırlatan Uğur, “Ben kimya mühendisiyim. Şirketin kurucusuyum. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı’yım. Milletvekiliyim, aynı zamanda AKP Mali ve İdari İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı’yım” dedi.

            Yorum

            • zigana
              Senior Member

              • 26-01-2004
              • 3796

              #7
              Konu: Unakıtan’ın ticari başarısı Harvard’da ders olur

              Originally posted by fuga
              elbetteki bir gün bunların hesabını soracak birileri çıkacaktır.İnşallah
              offf off
              o günü iple cekiyorum.ALLAH heapların görülmesini görmeyi bizlerede nasip eyle.
              bukadar insanların canını sıkmaya herhalde birileri başta TANRIM asla müsaade etmeyecektir.

              Yorum

              • black belt
                Senior Member
                • 08-06-2004
                • 6523

                #8
                Konu: Unakıtan’ın ticari başarısı Harvard’da ders olur

                ticari başarısı Harvard’da ders olur


                Harvard, metafizik (fizikötesi ) ve matematik ötesi(olsa olsa meta-matematik olur) işlerle uğraşmaz ki..... pint

                böyle bir mucize ile medyum kuruyemiş bile uğraşmazzz....10_1_20

                Yorum

                İşlem Yapılıyor