Bürokraside 421 belge kalkıyor, 215 noter onayı bitiyor

Kapat
X
 
  • Zaman
  • Gösterim
Clear All
yeni mesajlar
  • sak55
    Banned
    • 30-05-2008
    • 2059

    Bürokraside 421 belge kalkıyor, 215 noter onayı bitiyor

    Bürokrasiyi azaltmak için önemli bir adım daha atıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, “170 yönetmelikte değişiklik yapıldı. 46 yetki merkezden taşraya, 26 yetki valilik ve bölge müdürlüğünden alt kademelere devrediliyor. 421 değişik belge işlemden kaldırılıyor ve 215 hizmette de noter onayı kalkıyor” dedi.

    BÜROKRASİNİN azaltılması ve işlemlerin basitleştirilmesi başlığı altında 170 yönetmelikte değişiklik yapıldı ve 46 yetkinin merkezden taşraya, 26 yetkinin de valilik ve bölge müdürlüğünden alt kademelere devredilmesinin yolu açıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in verdiği bilgiye göre, 421 belge işlemden kaldırılıyor ve 215 hizmette noter onayı gereği bitiyor. Dinçer, “Bürokrasinin Azaltılması İşlemlerinin Birleştirilmesi Çalışmaları ve Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik”in ayrıntılarını anlattı.

    ‘Issız ada’ geyiği

    Dinçer, artık resmi işlemlerde vatandaşlardan çok sayıda belge istenmesinden vazgeçildiğini belirterek, “Düzenleme ile artık biz uluslararası alanda mizah konusu olmaktan kurtulacağız. ‘Issız adalara düşerseniz yanınıza ne alırsınız?’ diye sorulduğunda Türkler artık, ‘Nüfus cüzdanı sureti, 6 fotoğraf ve ikametgah ilmühaberi’ demeyecekler” dedi. Dinçer, yetki devri çerçevesinde, merkez teşkilatında üst makamlardan alt makamlara, merkez teşkilatı birimlerinden taşra teşkilatına, taşrada üst makamlardan alt makamlara, merkez ve taşra teşkilatından mahalli idareler ile özel sektöre ve sivil toplum kuruluşlarına yetki devri yapıldığını belirtti.

    Beyana güven esası

    Vatandaş beyanına güveni esas alındıklarını bildiren Dinçer, zorunlu olmadıkça belgelerin istenmemesi, gereksiz belgelerden vazgeçilmesi, idarenin başvuru sahibinden daha önce istediği belgeleri yeniden istememesi, diğer idarelerin elektronik ortamda paylaşıma açtığı bilgi ve belgeleri istememesine yönelik düzenlemeler de yapıldığını ifade etti. Dinçer, kurum içi ve kurumlar arasında yapılan yazışmaların, işlemlerin uzamasına ve vatandaşa hizmet sunumunun gecikmesine yol açtığını anımsatarak, gereksiz yazışmaların kaldırılacağını, süreçlerin kısalacağını söyledi.

    1 milyar lira tasarruf

    Türkiye’de yılda 15 milyon sabıka kaydı istendiğine, 38 milyon nüfus kaydı örneği verildiğine dikkati çeken Dinçer, bundan sonra sadece TC kimlik numarasının isteneceğini, kurumların da sabıka kaydını vatandaştan değil, savcılıklardan talep edeceğini anlattı. Ömer Dinçer, işlemelerin kısaltılmasının insanları hayatlarından bezmekten kurtarmanın yanı sıra, sadece nüfus cüzdanı örneği, ikametgah, sabıka kaydı, sağlık kurulu raporu, noter onaylı fotokopiler gibi belgelerin işlemden kaldırılmasıyla da yılda 1 milyar 13 milyon 45 bin TL tasarruf sağlanacağını kaydetti. Dinçer, çalışmanın gereksiz kağıt kullanımına son vermesi sayesinde de yılda 12 bin 489 ağacın kesilmekten kurtulacağını söyledi.

    İş yeri ve işçi bildirimi sadece SGK’ya yapılacak

    ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde bürokrasinin azaltılmasına yönelik yeni bir düzenleme hakkında da gazetecilere bilgi veren Bakan Ömer Dinçer, iş yeri ve işçi kayıtlarının bakanlığa bağlı Çalışma Genel Müdürlüğünde ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) ayrı ayrı tutulduğunu anlattı. Aynı bakanlıkta, aynı işle ilgili iki ayrı kaydın tutulmasının bazı sorunları beraberinde getirdiğini anlatan Dinçer, mükellefin, işçinin kaydını SGK’ya bildiriyorken Çalışma Genel Müdürlüğü’ne bildirmediğini, bu nedenle aynı bakanlıkta üretilen bilgilerin birbirini tutmadığını belirtti. Dinçer, bakanlık olarak bu sorunun önüne geçmek, formaliteleri azaltmak ve daha geçerli bilgiler üretmek için bu konudaki kayıtların 1 Ağustos’tan itibaren sadece SGK tarafından tutulacağını kaydetti. Yeni düzenlemenin iş yeri bildirimi yapmayan mükelleflerin iş gücü kayıtlarını yapmalarına olanak vermediğini belirten Dinçer, bu durumun yeni iş yeri ve işçi bildirimleri için bakanlık birimlerine yoğun başvuru gelmesine yol açtığını söyledi.

    http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/12184276.asp?gid=229
  • serdo
    Senior Member
    • 30-04-2006
    • 5368

    #2
    Konu: Bürokraside 421 belge kalkıyor, 215 noter onayı bitiyor

    hele şükür.işte devrim bu

    Yorum

    • necatikaya
      Member
      • 20-12-2005
      • 1066

      #3
      Konu: Bürokraside 421 belge kalkıyor, 215 noter onayı bitiyor

      Neyin devrimi kardeşim.İlerde bunun yaratacağı sakıncalar söylenir.T.C.kimlik ile bütün işlemler yapılacakmış.Nasıl bir üçkağıtçılk yapılır göreceğiz..

      Yorum

      • armonil
        Member
        • 05-06-2007
        • 758

        #4
        Konu: Bürokraside 421 belge kalkıyor, 215 noter onayı bitiyor

        Bu millete ağzınızla kuş tutsanız yaranamazsınız. Yıllarca bürokrasinin ağır işlemesinden bugün git yarın gel olaylarından bıkıp usanmadıkmı?

        Yorum

        • M.A.S
          Member
          • 22-10-2006
          • 806

          #5
          Konu: Bürokraside 421 belge kalkıyor, 215 noter onayı bitiyor

          Özel kuruluşlar istemeye devam eder.

          Yorum

          • ybæl©ik
            ADMINISTRATOR

            • 25-01-2003
            • 30775

            #6
            Konu: Bürokraside 421 belge kalkıyor, 215 noter onayı bitiyor

            Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bazı şeyleri ister istemez sorgulamak durumundayız. Kaldı ki bu aslında Anayasal bir vatandaşlık görevidir de.

            Sayın Bakanın siyasi kimliğinden ve Bakanlığından önce bürokraside çok kısa süren bir danışmanlık ve devamında Başbakanlık Müsteşarlığı süreci vardır. Bu süreçte ne yapılmıştır.

            Acaba bu gelişmeler, yenilikler, ... adına ne derseniz deyin Sayın Bakanın bir projesi ve çalışması mıdır yoksa siyasi iktidarın genel bir planı ve uygulaması mıdır ? Ki bürokraside kırtasiyeciliğin ve işlemlerin azaltılacağı siyasi iktidar tarafından daha önce gündeme getirilmişti. Ancak bu güne kadar çok değişen birşey olmamıştı. Vatandaş söylenenleri artık yaşamak istiyor.

            Bundan sonra gerçekten istenilecek evrak sayısı azaltılacak ve işlemler hızla gerçekleştirilecek mi yoksa her zamanki gibi bunlar da lafta mı kalacak. Söylenenler ile uygulananlar farklılık mı gösterecek.

            Öte yandan, yetkili ve donanımlı kamu personeli tarafından birçok işlem kolaylaştırılmak istenmesine rağmen, teknolojinin maksimum seviyede kullanımı konusunda yeterli potansiyel ve personel varken, ..... dar görüşlü ve teknolojiye açık olmayan idareciler yüzünden iş yapacak personelin de önü tıkanmaktadır. Nedendir bilinmez geçmişte konulmuş olan bazı kurallar halen işletilmektedir. Aslında bu kurallar ve işleyiş tamamen çağdışı kalmış, bu günkü ihtiyaçları karşılayamaz hale gelmiş ve kamu hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesine engel olmaktadır.

            Toplam Kalite Yönetimi adı verilen ve takım çalışmasına dayanan bir kamu yönetimi benimsenmesine rağmen hemen hiçbir kurumda çalışan personele herhangi bir konuda ve en önemlisi de yaptıkları işle ilgili konularda yaşadıkları sorunlar ve muhtemel çözümler konusunda görüşleri sorulmamakta halen hiyerarşik bir yapı içerisinde tepeden emir komuta şeklinde bir anlamda dayatma ile iş ve işlemlerin nasıl yapılacağı bildirilmektedir.

            İmzamda da görüleceği üzere TEAM kelimesi Toplam Kalite Yönetiminin esasıdır, Kamudaki iş ve işlemlerdeki başarı, verim, performans, ... vatandaş memnuniyeti için bu bir zorunluluktur.

            Eğer siz müşteri odaklı bir yönetim sistemini benimsemişseniz bunun gereklerini de harfiyen uygulamak durumundasınız.

            Teşekkürler.

            Yorum

            • sak55
              Banned
              • 30-05-2008
              • 2059

              #7
              Konu: Bürokraside 421 belge kalkıyor, 215 noter onayı bitiyor

              bugün samsun gazi devlet hastanesine sevk almadan gittim sevk olmadan muayene olamazsın dediler çalışanlarında sevksiz hastaneye gideleceği açıklandi dedim onlarda başhekimin talimatı böyle başka hastanelerde sevksiz muayene yapılyor ama burada sevk isteniyor dediler şaştım kaldım önce kafaların değişmesi lazım kağıt üzerinde değil

              Yorum

              • ahmet45
                Junior Member
                • 08-10-2004
                • 95

                #8
                Konu: Bürokraside 421 belge kalkıyor, 215 noter onayı bitiyor

                Originally posted by sak55
                bugün samsun gazi devlet hastanesine sevk almadan gittim sevk olmadan muayene olamazsın dediler çalışanlarında sevksiz hastaneye gideleceği açıklandi dedim onlarda başhekimin talimatı böyle başka hastanelerde sevksiz muayene yapılyor ama burada sevk isteniyor dediler şaştım kaldım önce kafaların değişmesi lazım kağıt üzerinde değil

                kardeşim gazi devlet hastanesi başhekimin çiftliği zaten
                adam ne kaymakam takıyo nede sağlık grup başkanı....
                sadece kendisini o koltuğa oturtanlardan korkuyo.
                yani anlayacağın koltuğa mı oturdu kucağa mı oturdu belli oluyo...... :D :D
                10_1_20

                Yorum

                İşlem Yapılıyor